sobota 4. června 2016

Recenze Mladý Mesiáš Anne Rice

Mladý mesiáš

Svatou zemí zmítají nepokoje a sedmiletý Ježíš s rodinou opouští Egypt a vydává se na nebezpečnou cestu domů do Jeruzaléma. Během cesty chlapec přemýšlí o záhadách, které obklopily jeho narození. Román Anny Riceové, vycházející z evangelií a Nového zákona, je brilantně napsaný. Spojuje hlasy přítomnosti a Ježíšova slova, pomocí nichž se Ježíš snaží pochopit svůj neobyčejný život a vypráví svůj příběh.

V březnu 2016 přichází do kin stejnojmenný film. Jednu z hlavních rolí si zahraje známý herec Sean Bean ( Game of Thrones, Pán prstenů ..) 

Originální název:

The Young Messiah (Movie tie-in) (originally published as Christ the Lord: Out of Egypt): A Novel

Žánr:
Literatura světováHistorie
Rok vydání:, 1. vydání originálu: 2005
Počet stran:336
Nakladatelství:Omega
Vazba knihy:vázaná
                       
               
                                             


Příběh ze života malého chlapce, který byl neobyčejný díky svému početí i narození. Kniha nás přenáší na začátku do Alexandrie, kde se dětská nevinná hra změní v drama, které nakonec dobře skončí. Tím ale započíná dlouhá pouť malého Ježíše a jeho rodiny do Jeruzaléma a dále do Nazaretu. V Jeruzalémě se chystají na velký svátek Pesach. Ten ale přeruší již na samém začátku Herodovi vojáci a vyvolají tak strach mezi všemi návštěvníky Chrámu. Ježíš s rodinou uniknou jen zázrakem smrti a pokračují do Nazaretu, kde má jeho matka Marie příbuzné a kde bude dobře schován před okolním světem. 
Chlapec si moc dobře uvědomuje, že je jiný než ostatní děti a snaží celou dobu nalézt odpovědi na své otázky. Proč umí oživit hliněného holuba ? Proč, když před ním silnější chlapec padl mrtev je najednou živý a opět dýchá ? Co se stalo v Betlémě ? Odpoví mu na to Josef, nebo bude opět jen mlčet ? A co matka, která mu naznačila, že je něco víc a pravdu se dozví v pravou chvíli. V hlavě sedmiletého dítěte je více otázek než  odpovědí a i díky své bystré a hloubavé hlavě najde nakonec odpovědi.


Na začátek musím říct, že nejsem věřící a tak jsem ke knize i přistupovala. Naštěstí kniha není jen blábol o Ježíši a není prošpikovaná citacemi z bible, i když mnozí by to zde mohli očekávat. Je to příběh o malém chlapci, kterého trápí spousta otázek a okolí mu na ně neumí nebo nechce dát odpovědi. Je to krásná ukázka toho, jak se žilo v době kdy svět byl ještě v plenkách a přesto již bylo plno krásných staveb.
 Když mladý Ježíš odjíždí se svou rodinou do Jeruzaléma, netuší, co mu ta cesta přinese. Že uvidí kolem sebe utrpení a smrt, která ho zasáhne tak hluboko, že bude trpět s oběťmi. Bude ale svědkem i zázraků. Spolu s ním se dovídáme o životě židů a jeho očima poznáváme jejich zvyky a tradice. Poznáváme jeho početnou rodinu a jaké měli mezi sebou vztahy. Dům v Nazaretu, kde se usídlí a kterému vdechnou nový život. To jak Egypťané, jak jim budou říkat v Cipori, pomohou opět oživit vypálené město a ukáží svou řemeslnou zručnost. 
Tím vším nás kniha nenásilně provází. Člověk úplně živě vidí jejich pouť a cítí vítr ve tváři, když vyplouvají z Alexandrie a vidí majestátní Velký maják. Pocítíte stejné vzrušení, když se přibližujete do Jeruzaléma a nemůžete se pořádně nadechnout v tlačenici, která tam nastane. Všichni přeci míří do Chrámu. Tenhle svátek ale neprožijete klidně. Herodes řádí a vy se setkáte se smrtí, utrpením a drancováním. Díky tomu ale získáte nové přátele na své pouti. S nimi se vrátíte domů, aby jste se po roce opět v klidu do Jeruzaléma vrátili a prožili Pesach už beze strachu a plni radosti.V tom všem malý chlapec hledá odpovědi a nalézá je. Postupně odkrývá tajemství kolem svého života. 

A jak se mi kniha vlastně četla ? Bylo to zvláštní setkání. Už jsem před nějakou dobou zkoušela od autorky číst Interview s upírem, ale prostě to není moje krevní skupina. Proto mě kniha mile potěšila, jak nenásilně vtáhla do samotného děje. Ukázala mi život židů a jejich zvyky v jiném světle. Samozřejmě jsem znala z doslechu něco o jejich žití, ale tímhle mi osvětlila některé otázky a doplnila informace. Bylo mi líto malého chlapce, který měl v sobě tolik otázek a divila se, kolik toho ten človíček ví a jak na to reaguje. To že je sedmileté dítě ? Sama mám v tom věku dceru a přišlo mi to až neuvěřitelné, že tak malá hlavička je plná tak velkých myšlenek. Naučilo mě to dívat se na své dítě jinýma očima. Jeho trápení bylo tak velké a nám dospělým se mohlo zdát tak malé. Nebo to bylo naopak ?
Knihu hodnotím 4 hvězdičkami z 5 .

Za knihu moc děkuji děkuji Knihy OMEGA , která mi poskytla tento recenzní výtisk. Knihu můžete koupit zde knihy Omega - Mladý Mesiáš  a zde Knihy Dobrovský Mladý Mesiáš .
  


    Celý svět božím Chrámem. Vše, co bylo stvořeno, je jeho Chrámem.

 


2 komentáře:

  1. Knihu jsem přečetla také a také pro mě byla příjemným setkáním s jedním "slavným" klučinou :). Od autorky mám ráda i další knihy, třeba zrovna Interwiew s upírem :).
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mě upíři nechytli, ale to je tím, že já je prostě tolik nemusím.

    OdpovědětVymazat