sobota 9. září 2017

Rozbalovačka - Omega, Portál a Moba

A je tu opět rozbalovačka. Mám v poslední době asi hodně štěstí na pěkné recenzní kousky a ty vám zde představím.
Nejprve začnu s Omegou. Na jejich stránkách probíhá stále plno recenzních konkurzů a já se některých také účastnila. Tentokrát se na mě usmálo štěstí u dvou zajímavých novinek, které jsou každá jiná. Jedna je ze soudku těch poučných, druhá má romantickou linku.


Začnu nejprve tou romantickou, protože v té druhé je plno krásných fotografií, které stojí za zmínku.

Rande naslepo

od: 

Když bylo německému Sinhálci Saliya Kahawatte 15 let, jeho zrak se během několika měsíců rapidně zhoršil. Doktoři tvrdili, že jednoho dne úplně oslepne. Měl opustit školu a pokračovat v dílně pro nevidomé. Ale jeho snem bylo dál studovat a být nezávislý. Více jak 15 let se mu podařilo svoje postižení úspěšně skrývat a budovat kariéru ve světě vidících. Jeho uši a intuice mu nahradily zrak. Pracoval tvrději než všichni ostatní a s pomocí počítače s hlasovým výstupem četl knihy, mapy i nápojové lístky v barech. Mezi jeho strategie patřilo třeba počítání schodů na schodišti a když byl opravdu v úzkých, trapnou situaci mistrně otočil v žert. Až jednou ho okolnosti donutily přiznat si pravdu... Dle knihy vznikla i úspěšná stejnojmenná filmová romantická komedie.


Myslím, že tohle bude prima změna po všech těch detektivkách, co mám doma na čtení.


Druhá kniha z tohoto nakladatelství je 

Vzestup raketových dívek

od: 

Když za druhé světové války potřebovala nově zřízená JPL (Jet Propulsion Laboratory – Laboratoř proudového pohonu) matematiky, kterým to rychle myslí a kteří dokáží vypočítat rychlost proudění nebo trajektorii rakety, přijali elitní skupinu mladých žen, kterým se přezdívalo „lidské počítače“. Ty se pouze s tužkou, papírem a nadáním pro matematiku nesmazatelně podepsaly na výzkumu raketového pohonu. Díky nim např. Spojené státy vyvinuly své první balistické střely. Snem těchto žen však nikdy nebyl vývoj zbraní, ale výzkum vesmíru. Proto když se JPL stala součástí nové agentury zvané NASA, začaly pracovat na prvních sondách letících na Měsíc, Venuši, Mars a další vesmírná tělesa. Později, když digitální počítače téměř zcela nahradily lidské mozky, byla JPL jedinečná v tom, že si svůj tým žen uchovala a pouze změnila jejich náplň práce. Staly se z nich první programátorky a ženy–konstruktérky. Díky jejich úsilí jsme mohli do vesmíru vypustit rakety, které nám ukázaly obrysy naší sluneční soustavy. Kniha Vzestup raketových dívek vypráví příběh těchto vědkyň, které nejen že utvářely dějiny vesmírného programu, ale také vyšlapaly cestu pro další ženy, které toužily po vědecké kariéře. Kniha je výsledkem rešerší a rozhovorů s bývalými zaměstnankyněmi JPL. Nabízí tak jedinečný pohled na úlohu žen ve vědě a vrhá nové světlo jak na naši minulost, tak na to, kam budou směřovat naše další kroky.


Na tuhle jsem hodně zvědavá. Konkurz byl vyhlášen ještě před letními prázdninami a pak ještě jednou lehce před jejich koncem. Já si od knihy slibuji nové zajímavé informace a dle toho, co jsem viděla při jejím prolistování, bych nemusela být zklamaná.





Další kousek, který přistál do mé knižní sbírky, je krásná dětská kniha z nakladatelství Portál. O knihu jsem si napsala sama po předešlých výborných zkušenostech s tímto nakladatelstvím. Chodí mi do mejlu jejich aktuality a tahle kouzelná knížka byla mezi nimi. 


Vílí býlí

od: 

Když holčička Janinka objeví na půdě babiččiny chaloupky starodávný ilustrovaný herbář, začnou se dít podivné věci. Herbář je totiž kouzelný a ukrývá v sobě neuvěřitelná překvapení. S pomocí víl se holčička dostane do čarovné říše víl a skřítků, kde zažije neobyčejná dobrodružství a pozná mnohá tajemství týkající se léčivých rostlin. Na konci každé z deseti krátkých kapitol jsou pro děti připraveny cvičné otázky, aby si připomněly zajímavosti a poznatky, které se v příběhu dozvěděli. 



Moc se těším, až si ji z dcerou přečteme. Je v ní tolik krásných obrázků a povídání o bylinkách, které máme obě rádi. V její škole jsem už domluvená s paní družinářkou, že knihu pak půjčím i jim do družiny. Kniha totiž obsahuje na konci každého vyprávění pár lehkých otázek o právě přečtené bylince a na konci i jednoduchý návod na herbář.




No a nakonec tu máme moji oblíbenou Mobu. Jako každý měsíc i teď byl u nich na fb stránkách zveřejněn dokument s nabídkou recenzních knih. Já už od samotného začátku měla jednoho velkého a jednoho menšího favorita. Hlavně díky prostudování jejich edičního plánu. 


Nebeská hostina

od: 

Píše se rok 1917. Chudý farmář Pearl Jewett nečekaně zemře a zanechá po sobě tři syny – chytrého Canea, prostoduchého Coba a prchlivého Chimneyho. Ti se již nechtějí protloukat a dřít na cizím, proto se vydávají za štěstím – vyrazí krást, loupit a drancovat – inspirováni brakovým románem Život a skutky Krvavého Billa Bucketa.Jejich ničivé tažení je nakonec zavede až do Meade v Ohiu, většího amerického města na Středozápadě, které se pomalu přizpůsobuje modernímu 20. století. Bratři od města očekávají, že jim splní všechno, o čem ještě na venkově snili. Ráj na zemi, který si představovali, ale může být ve skutečnosti horší než peklo, z něhož se tak dlouho snažili uniknout.



U ní jsem i lehce váhala, ale nakonec mě přesvědčilo to, že by z toho mohl být silný a hlavně zajímavý příběh a pohled do historie.


Cukrářova dcera

od: 

Paříž byla na počátku 20. století magickým místem. Nad Seinou se vznášel chladný opar, ulice voněly čerstvým pečivem a horkou čokoládou a v zapadlých uličkách se scházeli milenci. Tehdejší společnost však také měla svá pravidla – a Guillaume du Frère se je rozhodl porušit. Petra Stevensonová by měla psát disertační práci. Místo toho se ale pouští do pátrání po tajemství svého zesnulého dědečka Jima, které zůstalo ukryto hluboko v minulosti. Při procházení archivů postupně zjišťuje, že o dědečkovi nevěděla zdaleka všechno, a indicie ji zavedou až do Paříže okolo roku 1910.



Z téhle jsem velice nadšená. Kniha byla mým favoritem už samotného začátku.Když jsem na zadní straně knihy objevila pochvalu od autorky Niny George, která napsala Levandulový pokoj a další, jsem nažhavená ještě víc.


8 komentářů:

  1. Super novinky, přeji hezké čtení. Já na svůj balíček z Moby ještě čekám, vybrala jsem si úplně jiné knihy než ty. U Omegy jsem teď taky zkoušela další konkurz, ale nevyšel, tak snad příště;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tak to jsem zvědavá, co ti přijde :-) Já s nimi spolupracuji už od začátku, co mám blog. Ne vždy se to povede a ne vždy mě kniha v konkurzu osloví, abych u ní zkoušela štěstí. V poslední době mám ale štěstí a jsem za to moc ráda.

      Vymazat
  2. Ten Vzestup raketových dívek vypadá opravdu na hezkou knihu :-) Jsem ráda, že jsem si o ni napsala, teď už jen v pondělí na poštu. A Mobu už mám doma, jak jsem psala a teď přemýšlím, do jaké knihy se pustím až dočtu Za zavřenými dveřmi...Mám tu ještě 7 knih z knihovny :D Zrovna jdu publikovat článek :) Hezké čtení přeji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ještě že do knihovny nechodím a to na ní koukám z okna přes ulici :-D

      Vymazat
  3. Ta pohádková kniha vypadá zajímavě. Portál má skvělé knihy. <3 Rande naslepo se mi podařilo získat taky a ačkoliv to bylo něco jiného, než jsem očekávala, líbilo se mi to. Takže pěkné počteníčko přeju! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé kousky, určitě budu zvědavá na recenze, ať vím o co jsem přišla :-)))

    OdpovědětVymazat