neděle 20. ledna 2019

Sidonie Česká - Hana Whitton

Sidonie Česká

od: 





Sidonie si musí na přání svého otce Jiřího z Poděbrad vzít za muže saského vévodu Albrechta, i když její srdce touží po jiném. Nebo si to možná namlouvá po tom, co spatřila štěstí u své sestry Kateřiny, které také otec domluvil sňatek a která se do svého nastávajícího Matyáše Korvína zamilovala. 
Bude i její manželství plné štěstí nebo to bude jen vynucené soužití, které pomůže k upevnění moci? 


Nakladatelství Alpress přišlo na konci loňského roku na trh s další povedenou knihou od mé oblíbené autorky Hany Whitton. Její historické knihy jsou pokaždé zárukou kvalitního čtení a poodhalení tajemství našich dějin. Nejinak tomu je i u této publikace.
Sidonie Česká , někdy též známá jako Zdenka Česká byla dcerou krále Jiřího z Poděbrad a jeho první manželky Kunhuty ze Šternberka. Ta bohužel zemřela hned porodu, kdy na svět přivedla dva uzlíčky královské krve - Sidonii a Kateřinu. Král se později oženil s Johanou z Rožmitálu, která mu porodila další děti.
My se na začátku knihy seznamuje jak se Sidonií, tak i s Kateřinou, jejich bratrem Hynkem, který nevede zrovna spořádaný život. Ony se ho v jeho potulkách snaží krýt před jejich otcem Jiřím z Poděbrad, který se na něj pro tohle chování zlobí. Není přeci hezké, že se šlechtic královského rodu tahá s kdejakou hampejznicí. Nevrhá to dobré světlo a král má s Hynkem a i oběma dcerami jiné plány. Chce jim domluvit sňatky, aby se upevnila jeho moc a i věhlas Českého království.
Kateřině vybral mladého Matyáše Korvína, který je schopný panovník. Sidonie se měla provdat za Albrechta Saského a pro Hynka vybral Vilemínu Saskou.
Kateřina i Sidonie svůj osud přijali klidně, jen Hynek se bránil. Nechtěl se vázat. Cítil se příliš mladý na manželství a chtěl si spíše užívat radosti života. Hlavně po tom, co poznal krásnou Inu ze Strážnice.
Krásná Ina měla bratra Jana. Ten se zase zalíbil Sidonii. Poznala ho, když doprovázela svou sestru Kateřinu na slavnost před jejím odjezdem do Budína. Nikdy si nepomyslela, že by mohla poznat cit, který se jí vloudil do duše při pohledu na mužného Jana. Přeci jen pozná na chvilku, co je to láska? Třeba by i přemluvila svého otce, aby ji provdal za něj a ne za cizího Albrechta. Vždyť Bedřich ze Strážnice podstoupil králi Kolín. Byl to jeho projev dobré vůle na cestě k usmíření mezi těmi dvěma.
Jenže tyhle myšlenky nikam nevedou a Sidonie se nakonec podvolí královi vůli. Bylo nakonec její manželství šťastné? Poznala i ona pravou lásku? Nebo žila po boku někoho, koho nemilovala a tajně si myslela na jiného?


Příběh, který se mi zjevil na stránkách této knihy, mě okouzlil. Ostatně jako vždy, když sáhnu po knize mé oblíbené autorky Hany Whitton. Její čistý jazyk a vyjadřování, znalost všech hlavních i vedlejších postav našich dějin, vám navždy utkvěje v paměti. 
Stejné to bylo i zde a já se navíc dozvěděla, že jméno Sidonie je vlastně Zdenka. Stejně tak se jmenuji já a už si to budu navždy pamatovat.
Příběh je vyprávěn citlivě a vy mu věříte. Jeho romantické přibarvení mu dává nádech čtivosti a nenudí vás nějakými těžkými daty a všemožnými suchopárnými fakty, jak to občas bývá. 
Radujete se a i pláčete s hlavní hrdiny našich dějin. Prožíváte jejich život, i když by vám k tomu stačilo pár kliknutí na internetu a vy byste dostali stránku z Wikipedie, kde by bylo vše popsáno jednoduše bez příkras. Proč se ale ochudit o kouzlo příběhu, který před nás autorka přednesla? Není to pak hezčí k zapamatování?

Za knihu velmi děkuji nakladatelství Alpress, která mi knihu poskytla k přečtení. 


Žádné komentáře:

Okomentovat