úterý 25. dubna 2017

Z Medvědí knihovny - Slib mlčení - Linda Castillo

Slib mlčení

Za mrazivé zimní noci je nalezeno tělo mladé dívky. Vyšetřování vraždy se ujme Kate Burkholderová, šéfka policie v městečku Painters Mill v ame­rickém Ohiu. Už v Kateině dětství se udála série vražd, kterým se tato nápadně podobá. Dokonce i Kate sama se tehdy stala obětí útoku vraha. Sice přežila, ale jeho důsledky ji donutily vystoupit z místní skupiny Amišů, mírumilovné farmářské komunity, z níž pochází. A nyní to vypadá, že se vrah vrátil. Kate je odhodlaná případ vyřešit, k tomu však potřebuje pomoc své rodiny. Podaří se jí ochránit občany města a přitom si uchovat temné tajemství, které by ji mohlo zničit? 



V malém městečku Painters Mill se odehraje hrůzná vražda, která je jen začátkem. Brzo se objeví další mrtvá žena a po ní další. Všechny mají společné znaky a tak je jasné, že v kraji řádí masový vrah. Nebo je to ten, který vraždil již před lety a znovu se vrátil na místo? Náčelnice Kate Burkholderová má před sebou nelehký úkol. Snaží se vystopovat vraha a také zjistit, jestli spolu nynější vraždy nějak nesouvisejí z těmi z minulosti. V té se totiž stalo něco, co Kate navždy vyhnalo z amišské komunity a díky tomu se pak stala policistkou. Na pomoc jí je poslán i agent John Tomasetti. I ten má sám své démony minulosti, na které se snaží zapomenout. 



Tentokrát jsem sáhla do vlastních knižních řad a rozhodla se pro tuhle knihu. Důvodů bylo hned několik. Hlavní byl ovšem ten, že mi přišla na recenzi další knížka z téhle amišské serie. Chtěla jsem se konečně dozvědět víc o Kate a Tomasettim a tak tohle byla jasná volba. Další důvod byl i ten, že jsem si mohla konečně odškrtnout první knížku z mého seznamu Návraty.
Hned na začátku je objeveno první tělo zavražděné mladé ženy. Vrah jí podřízlo hrdlo a nechal vykrvácet. Pak ji pohodil do závěje, kde tělo najde strážník T.J Banks. Zavolá hned na stanici a tím se roztáčí kolotoč vyšetřování.Tahle brutální vražda totiž otevírá staré rány a množí se otázky, jestli se nejedná o stejného vraha, který řádil v kraji před lety a pak najednou zmizel. Náčelnice Kate se toho ujme s vervou a také ze soukromích důvodů. Má totiž strach, že by mohl někdo odhalit, co se stalo v době, kdy jí bylo čtrnáct a co zapříčinilo, že byla vyhoštěna z amišské komunity.
Ve vyšetřování jí pomáhá celý její tým v čele s Glockem, který svou přezdívku nemá jen tak. Povolají i policistu ve výslužbě Gurčáka, který si velice dobře vzpomíná na řádění Jatečního vraha před lety. Tak ho nazývali díky jeho obětem, které měli podříznuté krky jako na jatkách. Dále jí pomáhá i šerif Detrick s jeho týmem a také agent Tomasetti, kterého sem převelí. Když se pak objeví další mrtvola, je o problémy zaděláno.
Kate má i své osobní důvody, aby vraha co nejdříve zatkli. V době řádění Jatečního vraha se stala jedna tragédie a ona se s tím vyrovnala po svém. Bohužel ale díky tomu přišla o přízeň rodiny a amišů, od kterých pocházela. Stala se z ní tedy policistka, která díky svému původy velice dobře rozumí amišům a jejich jednání. A to se v téhle oblasti velice hodí.
Jenže nejen ona má svou temnou stránku a tak když jí jednou překvapí Tomasetti, musí s pravdou ven. Je pak na něm, jak se s tím vším vyrovná a co udělá. Kate počítá s nejhorším. Hlavně potom, co ji odvolají z vedení případu a vyhodí jí z funkce policie. Myslí si, že za tím stojí Tomasetti, ale pak se ukáže, že i on toho má svá tajemství, která mu nedají spát. 
Kate i po vyhození od policie pátrá na případu a zdá se, že na něco kápne. Jenže to je jí na stopě už skutečný vrah a ona se dostane do smrtelného nebezpečí.
Konečně vím, jak to bylo na začátku s Kate a Tomasettim. Kniha mi odpověděla na otázky, které mě napadali, když jsem četla Střípky ticha. Třetí knihu v pořadí s touhle pozoruhodnou dvojicí. Oba jsou z různých světů a přesto mají hodně společného. Poprvé se potkají u zapeklitého případu, který z nich ve finále vytvoří tým. Oba mají něco za sebou a oba jsou vystaveni velice nebezpečnému protivníkovi, který je jako by krok před nimi. Mrtvé ženy přibývají a jejich brutálnější způsoby smrti se stupňují. Jako by vrah rozehrával hru a na těch prvních si teprve zkoušel, čeho je vlastně schopen. Že to pak není hezký pohled je jasné a i ostřílení policisté s tím mají problémy.
Jak mě tyhle knihy baví. Jak má autorka dobře promyšlené zápletky i se všemi aktéry. Jak vás dokáže napínat, než odhalí skutečného zločince. Může to být kdokoliv. Jsem vážně ráda, že jsem tyhle knihy objevila. Stojí za přečtení a to že mají i nádherné obálky je jen pomyslná třešnička na dortu.


Knihu vydala Moba.


2 komentáře:

  1. Mě láká už to prostředí! Vůbec si to nedokážu spojit s vraždou a tak. Paráda! Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to prostředí byl hlavní tahák. Díky němu jsem si autorky všimla a jsem z jejího stylu psaní nadšená.
      Určitě se po knihách podívej, stojí za to.

      Vymazat