středa 10. května 2017

Hromadná rozbalovačka aneb příval recenzáků a jedna kniha z výměny

Včera mě překvapila sms z pošty, že mám čekat zásilku. Na tom by nebylo nic divného, protože jsem byla v očekávání 2 recnzáků a jedné knižní výměny, která se umožnila přes fb stránky Medvědí oázy, kde mám album s knihami na výměnu. Kouknout se na ně můžete zde - Medvědí bazar. Jedna kniha mi přišla už minulý týden, ale řekla jsem si, že počkám aspoň ještě na jeden balík, abych to napsala hromadně. Že to bude až tak hromadně jsem ale nečekala.





Prvně vám představím knihu z výměny. Jedná se o román 


Dcery ohně

Nový román britské autorky vychází z osvědčeného střídání dvou časových rovin, současné a historické - tentokrát z dob první římské invaze do keltské Británie v 1. století n. l. Tři moderní vzdělané ženy (historička, scenáristka a režisérka) připravují pořad o dramatickém životě keltské královny a postupně naváží tak silný kontakt s minulostí, že dávné city a vášně vstoupí i do jejich osudů. Ve víru děje ožívají zlí a vznešení duchové historických postav a o napětí je v zalidněném příběhu opět postaráno až do poslední řádky.


Je to už třetí kniha, co mi od autorky přibyla v knihovně, ale dosud jsem jí ještě nečetla. Snad to brzo napravím.


Další je kniha, co jsem měla možnost recenzovat jako e-book ještě před jejím vydáním a vy asi už tušíte, že se jedná o pecku 


Ví o tobě

LOUISE opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví

DAVID, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu



ADELE, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli.



A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?


Recenze je pro připomenutí zde Ví o tobě. Za knihu velice děkuji Metafoře.



Další v pořadí je očekávaný recenzák od Omegy. Je to novinka 


Tajemství hřbitova Crossbones

Seznamte se s Alicí Quentin, londýnskou psycholožkou s rodinným tajemstvím, která se ocitne ve středu děsivé série vražd.

Alice Quentin je psycholožka s bolestnou rodinnou minulostí, ale je chytrá, schopná, má dobrou práci a hezkého přítele. Nyní má napsat posudek na vraha, který bude propuštěn z vězení. Vrcholem jejích dnů jsou dlouhé běžecké výlety Londýnem, při kterých zapomene na komplikované vztahy se svou matkou a bratrem a soustředí se jen na svůj dech. Dokud nenarazí na mrtvolu u bývalého hřbitova pro prostitutky Crossbones Yard.

Rány na těle mrtvé ženy nesou rukopis Raye a Marie Bensonových, kteří mučili a zavraždili třináct žen, než byli konečně dopadeni a uvězněni. Pět z jejich obětí nebylo nikdy nalezeno. Všechno se odehrálo před šesti lety a poslední věc, po které Alice touží, je vrátit se do této špinavé stoky Bensonových zvěrstev. Ale když jí policie požádá o psychologický profil vraha nalezené dívky, že se několik let staré události vrací na světlo.

Napínavá detektivka Kate Rhodes vás vtáhne do děje a pustí až na poslední stránce.



Knihu jsem získala díky recenznímu konkurzu a jsem na ní velice zvědavá.



Poslední knihou, kterou vám dnes představím je recenzní výtisk z KNIHCENTRA. Opět jsem mohla vybírat z rozmanitého seznamu. Když jsem tam ale objevila knihu z Joty, o kterou jsem se ucházela při jejich konkurzu, kde mi štěstí nepřálo, řekla jsem si, že to zkusím zde. Vyšlo mi to a já si tak díky nim mohu přečíst 


Večery v Umbrii

Výtečné jídlo, výborné víno, západ slunce nad umbrijskými kopci a obyčejný, ale přitom bohatý život místních žen… To vše na vás čeká v nové knize Marleny de Blasi, autorky bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku. Pravidelně každý čtvrtek večer se skupinka čtyř žen z italského venkova schází ve zchátralém kamenném domě v kopcích nad městečkem Orvieto. Tam – společně se svou přítelkyní Chou – vaří, zasedají ke skvělým večeřím při svitu svíček, pijí svá oblíbená místní vína a rozprávějí. Líčení společných večeří, oblíbených ingrediencí a receptů, jejichž tajemství je předáváno z generace na generaci, se prolíná s vyprávěním o životních osudech těchto čtyř žen – Mirandy, Ninuccii, Paoliny a Gildy –, které se autorce postupně svěřují se svými příběhy o lásce, ztracené i nalezené, o stárnutí, opuštění, střetech s mafií a pokrevní mstě. Kniha je určena všem, kdo mají rádi Itálii a všechno italské, a tisícům čtenářů, kteří si oblíbili Kábulskou školu krásy Deborah Rodriquezové, Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbertové nebo film Báječný hotel Marigold. Tato kniha je vyvrcholením autorčiných dvaceti let strávených v Itálii, kde žila, cestovala, vařila, jedla a pila, a samozřejmě obsahuje recepty těch nejlákavějších umbrijských pokrmů. Kniha je jízdenkou nejen do Itálie, ale i do lidského srdce.



Kniha jak stvořená pro začínající teplé dny a celkově tohle jarní počasí. Opravdu za ní moc děkuji.

17 komentářů:

  1. Ví o tobě jsem předevčírem dočetla a byla fakt hodně dobrá :). Jinak by mě lákala ta Erskinová, ale zatím jsem od ní taky nic nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci. Já se na ní chystám už delší dobu, ale snad se k ní dostanu v létě :-D

      Vymazat
  2. Krásné knížky, Zdeni! Užij si čtení a těším se na recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti. Budu se snažit přečíst co nejdříve.

      Vymazat
  3. Erskinová se dobře čte, tuhle poslední jsem nečetla, ale bude určitě taky skvělá :) Ví o tobě jsem také recenzovala. Nad Tajemstvím hřbitova jsem přemýšlela, ale nakonec jsem se konkurzu nezúčastnila, tak jsem zvědavá na recenze:) Přeji pěkné čtení...

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za doporučení. Tvou recenzi jsem četla. Do hřbitova jsem se už pustila a není to zatím špatný. Dobře se to čte.

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes mi taktiež prišla na recenziu kniha od Metafory a taktiež to bola kniha Ví o tobě. Už sa na ňu neviem dočkať. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeji pěkné čtení :-) Mě se kniha velice líbila.

      Vymazat
  6. Moc pěkné nové kousky :) Nevěděla bych s čím začít dříve :) Nejvíce mě láká Tajemství hřbitova a Ví o tobě :) Pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ví o tobě mám přečtené a zrecenzované. Já se také nakonec pustila do hřbitova a je to čtivé. Recenze na knihu bude snad do týdne.

      Vymazat
  7. Zajímavé kousky. :) Na mě doma čeká kniha Ví o tobě, na kterou už se těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) To ti přeji hezké čtení. Kouknu se pak na recenzi, jestli bude.

      Vymazat
  8. poslednu dobu co ma najviac bavi je citanie knih
    ty si si vybrala super, ja som teraz prečítala - My deti zo stanice Zoo :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci. Děti jsem četla někdy před cca 20 lety. Už tenkrát to byl silný příběh jako Memento. Knihu od Omegy dnes asi dočtu, tak že bude zítra nebo v nejbližších dnech recenze.

      Vymazat