pátek 28. července 2017

Blackout - Zítra bude pozdě - Marc Elsberg

Blackout - Zítra bude pozdě

od: 

Jednoho chladného únorového dne zhasnou světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, metra uváznou v tunelech...

Italský bývalý hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu François Bollard je ochoten ho poslouchat.

Ale když mladá a atraktivní novinářka Lauren Shannon objeví, že z Pierova počítače byly odeslány podezřelé emaily, začne klást nepříjemné otázky, a Bollard jej začne podezřívat. Manzano má proti sobě mazaného a neviditelného soupeře a je z něj lovná zvěř. 

Mezitím se situace v ulicích stává stále více dramatičtější. Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je v kritickém stavu a ohrožují životy milionů lidí. Závod s časem začíná. Závod, který lze jen stěží vyhrát. 


Co se stane, když najednou nejde elektřina? Ne na pár minut, hodin, ale celé dny? Jak se to mohlo stát? A co když se to stane v zimě a je tím zasažena půlka Evropy a nikdo netuší proč? Nejezdí metro, nefungují světla na křižovatkách. Neuvaříte si doma kávu ani čaj a teplo vás také nezahřeje. 
Díky nepatrné chybě v systému se počítačový hacker nabourá do sítě a najednou nic nefunguje. Způsobil Blackout. Ten ohrožuje všechny a v jaderných elektrárnách bijí na poplach, protože hrozí katastrofa podobná té, co se stala s Fukušimou. Jenže tentokrát by to bylo daleko horší.


Když jsem se dozvěděla o konkurzu na tuhle knihu na stránkách vydavatelství Omega, moc jsem neváhala a zkusila své štěstí. Námět knihy mi přišel zajímavý a já si zase chtěla trochu rozšířit obzory. Vyšlo mi to.
Pokud bude oficiální obálka vypadat jako ta v mém brožovaném vydání, tak si myslím, že jí čtenář na pultech knihkupectví nepřehlédne. Samotný příběh je také dobře napsaný a vy si po přečetní říkáte - Snad se tohle nestane doopravdy.
Jednoho únorového večera zhasnou světla v celé Itálii a během dalších hodin už je bez proudu i zbytek Evropy. Nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. Počítače nikde nehlásily žádnou chybu a přesto postupně bez proudu zůstává celý starý kontinent. Nejezdí výtahy, metro, nejde internet a teplo v domácnosti není žádné. Nikde si nenatankujete benzín, protože vše je závislé na elektřině.
Až bývalý hacker a programátor Piero Manzano si uvědomí, čím by to mohlo být a snaží se to sdělit lidem, kteří tuhle situaci mají na starosti. Nikdo mu nevěří až na komisaře Europolu Francoise Bollarda.
Jenže se pak ukáže, že by v tom mohl mít Piero prsty, protože z jeho počítače byly odesílané mejly, které mohly mít s tím vším něco společného. Začíná hon na pravého viníka a hlavně zastavení katastrofy, která se blíží čím dál víc.

Abych pravdu řekla, trochu jsem se téhle knihy i bála. Přeci jen je z odvětví, kterému normální smrtelník nerozumí tolik. Strach byl ale odbourán už po prvních stránkách, kdy i velmi složité pojmy byly vysvětleny jednoduše a srozumitelně, že i ten největší neznalec fungování elektřiny byl poučen dostatečně a připadal si, že chápe vše. A to je dobře.


Příběh sám nám dává nahlédnout na to, co by se mohlo stát a jaké by to mohlo mít důsledky. Když se rozhlédnete kolem sebe, tak skoro vše je dnes napojené na elektřinu a bez ní se v dnešní době prostě neobejdete. Být to v zimě, tak jste v háji tuplem. A přesně tohle se stane v knize. Nikdo nechápe, proč se hroutí jak domeček z karet jedna elektrárna za druhou a hledají se příčiny. Nastává chaos. Lidé se nemohou ohřát, najíst, umýt se. Odborníci se snaží najít řešení, ale až díky Pierovi se dostaneme na stopu hackrevi, který za to vše může a který si vyřizuje účty s Pierem. Jenže proč tak brutálním a vše ohrožujícím způsobem?
Kniha zaujala. Poznala jsem díky ní svět, kterému nerozumím. Pochopíte, jak je vše propojené a závislé jedno na druhém a jak vás může vykolejit i maličkost. Jen si vzpomeňte, když vypadne proud, jak reagujete. Představa, že bych byla bez proudu několik dní, je pro mě nemyslitelná. Katastrofický scénář, který byl v knize nastíněn, bych nerada zažila na vlastní kůži. I když se jedná o fikci, tak vás to nutí pohlížet na svět jinak a přemýšlet CO KDYBY...

Za knihu velice děkuji nakladatelství Omega a KNIHY DOBROVSKY - Blackout.

6 komentářů:

  1. Už jsem vyplňovala recenzí konkurz, když jsem se více zamerila na zahraniční recenze a ta kniha by vůbec nebyla pro me a odhadla jsem to správně, ale recenze se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za reakci. Já se knihy také bála, protože to není zrovna to, co čtu normálně. Přesto se mi to líbilo, ale asi rozmyslím, jestli se do něčeho takového budu pouštět i jindy. Jak tohle téma moc nevyhledávám, tak jsem i lehce v rozpacích. Jako téma na béčkovej film by to ale bylo dobrý.

      Vymazat
  2. Já bych potřebovala v recenzi o knize znát víc, ale jinak mě zaujala. Katastrofické scénáře mají své kouzlo a tohle působí zajímavě, ale nesvedu z toho poznat, jestli je kniha přímo pro mě nebo ne. Jsem ráda, že se líbila. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych řekla víc, tak bych prozradila vše. Ono je i pravda, že jsem trochu nevěděla, jak se s tím poprat a tak to zní povrchově. Je vidět, že to není zrovna typ knih, co normálně čtu a tady se to projevilo. Polepším se.

      Vymazat
  3. Na Blackout už se brzy chystám, jen co dočtu Ďábelské hry a Stírací losy. Z tvojí recenze cítím, že kniha bude mým šálkem čaje, ráda se dozvídám nové věci, jak co funguje a tak...Knihu jsem vyhlížela dlouho dopředu a těšila se na ni. Jen se teď modlit, aby mě nezklamala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem na tebe zvědavá. Já jí četla hlavně ze zvědavosti, protože tohle není úplně to, co čtu normálně. Líbilo se mi to a byl by to dobrej námět na katastrofickej film.

      Vymazat