čtvrtek 20. července 2017

Miluji Paříž - Caroline Vermalle

Miluji Paříž

Guillaume zná tajemství Paříže jako nikdo jiný. Se svou energickou kolegyní Edie pracuje pro turistickou agenturu I LOVE PARIS. A i když Guillaume vždy trefí ten správný okamžik, kdy se před turisty blýsknout překvapivými detaily o městě, k tomu, aby Edie vyznal lásku, se doposud odhodlat nedokázal. Pak ale agentuře hrozí krach a jako jediná záchrana se jeví smělý plán: spolu s vlivnou japonskou bloggerkou chtějí Guillaume a Edie zinscenovat nostalgickou Paříž 60. let, která je snem všech, kdo sem zavítají.


Guillaume je spisovatel, ale hlavně průvodce po Paříži. S jeho nejlepší přítelkyní Edie pracují pro turistickou agenturu I LOVE PARIS, která je zaměřena hlavně na japonské zákazníky. Jenže ty už nebaví ta Paříž, kterou se jim snaží ukázat. Pryč je to kouzlo, které hledají a znají z filmů o městě lásky. Tak se stane, že se majitelka agentury zhroutí a veškerou odpovědnost naloží na Ediiny záda. Ta se toho ujme a díky jednomu rozhovoru s Guillaumem dostane nápad. Předloží Japoncům tu snovou Paříž, po které tak touží. Třeba se tak i díky tomu, a hlavně díky známé blogerce , opět agentura dostane na vrchol. S plánem jim pomáhají i jejich přátelé. V tu dobu Guillaume slaví narozeniny, kde si uvědomí, že Edie miluje a rád by jí to nějak řekl. Jenže najde se ten správný okamžik, když je tolik starostí?



Tahle kniha mě upoutala nejprve svým názvem. V poslední době jsem nějak zatížená na knihy z Francie, Anglie nebo třeba Bretaně či Toskánska. Příběh sám o sobě slibuje příjemné čtení, které je tak ideální do těchto slunných dnů.
Poznáváme hlavního hrdinu Guillaumeho, Edie, Amandu, Omara a další z jeho věrných přátel. Poznáváme důkladně Paříž díky turistickým cestám, které nám ukazuje agentura I LOVE PARIS. Připomínáme si v závěru knihy i Útok na redakci časopisu Charlie Hebdo. Hlavně si ale připomínáme kouzlo, které znají jen ti opravdoví Pařížané. 
Když majitelka předá po kolapsu Edie agenturu, překazí jí tím její plány. Měla v úmyslu odjet do New Yorku, kde by se pokusila o nový začátek. Guillameho to zasáhne, protože jen o pár hodin před tím si uvědomí, že ji miluje. Jenže co když tím sdělením rozbije dvacet let přátelství? Čeká tak na vhodný okamžik a ten nepřichází. Mezitím se rozjedou plány na znovu dobití vrcholu I LOVE PARIS. Vlivná japonská blogerka Katzuko má přijet i se svou rodinou a tak jí naservírují Paříž, jak ji znají z filmů. 
Odhalí se před námi kouzlo tohoto města s jeho uličkami a kavárnami a hlavně Eiffelovkou. Odhalí se i dávné city  a jestli to úsilí nakonec za něco stálo. 
Mě kniha překvapila. Díky krátkým kapitolám, kde se i v názvu naznačilo, o čem budou další stránky, se to i velice dobře četlo. Zapůsobila na mě znalost Paříže a poodhalila její kouzlo, které známe z televize a obrázků. Zasáhla mě připomínka útoků na Charlie Hebdo. 
Příběh sám má lehkou linku a vy jen čekáte, kdy se ti dva dají dohromady a jestli smělý plán na ukázaní staré Paříže projde. Prokouknou Japonci celý ten podvod, kdy jim  je naservírovaná tak trochu jiná realita? Paříž, jak ji znají tisíce lidí neexistuje. Je to jen sen na obrázcích a skutečnost je jinde. Je to velkoměsto plné známých obchodních značek, spěchajících lidí a ne kouzelné místo s kavárničkami a krásnými dámičkami v oblaku Chanel no 5. Přesto jsou stále tací, kteří ta místa znají. Ví kam zajít a ukázat vám tak vlídnou a romantickou tvář města. 
Je to prostě hezká knížka. Nečetla jsem ji na jeden zátah. Vychutnávala jsem si ji po kouskách stejně jako oblíbený zákusek. Nebylo kam spěchat. 


Knihu vydalo nakladatelství Moba.


4 komentáře:

  1. minuly tyden mi prisla, docela se na ni tesim. taky me zaujal hlavne nazev :) proste pariz no :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji pěkné čtení. Přesně tak - Paříž prostě :-)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Knihu neznám, ale zaujala mě :) Teď v létě mám chuť přečíst si něco z Paříže, Říma nebo tak :) Zkrátka nějaké letní čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Tohle bych řadila do letního čtení nebo lehce podzimního :-)

      Vymazat