čtvrtek 20. července 2017

Rozbalovačka 4 v 1

Dnes vám představím 4 balíčky.  2 jsou s recenzáky a 2 moje nákupy. Začtu s recenzáky.
První balíček mi přišel už před delší dobou a já mám ty knihy už i přečtené a i recenze jsou skoro hotové. Jedná se o knihy z Moby.


Nová příšerka z kumbálu

Rob se právě vzpamatoval z lapálií, do kterých se dostal kvůli svému poslednímu návštěvníkovi z kumbálu. Urovnal vztahy s rodiči, kamarády, ale hlavně s Janae. Jenže jakmile se klidil Wonkenstein, vyplivl kumbál dalšího hosta. Ten nápadně připomíná Harryho Pottera a Žvejkala z Hvězdných válek a možná má i trochu kouzelnou moc. Bude mu nový kamarád spíš překážet, nebo mu pomůže překonat nečekané nástrahy? A jak Rob dopadne na soutěži ve vaření? Neztrapní se?

Miluji Paříž

Guillaume zná tajemství Paříže jako nikdo jiný. Se svou energickou kolegyní Edie pracuje pro turistickou agenturu I LOVE PARIS. A i když Guillaume vždy trefí ten správný okamžik, kdy se před turisty blýsknout překvapivými detaily o městě, k tomu, aby Edie vyznal lásku, se doposud odhodlat nedokázal. Pak ale agentuře hrozí krach a jako jediná záchrana se jeví smělý plán: spolu s vlivnou japonskou bloggerkou chtějí Guillaume a Edie zinscenovat nostalgickou Paříž 60. let, která je snem všech, kdo sem zavítají.



Další recenzní výtisk je z Omegy. Dlouho jsem si u nich nic nevybrala a nebo neměla štěstí a až teď se mi podařilo vyhrát konkurz na jednu zajímavou knihu. Jen jim to poslání trochu trvalo, ale zase si myslím, že to čekání stálo za to. Už jsem knihu začala číst a jsem zatím moc spokojená. Kniha oficiálně vyjde až v říjnu.


Blackout - Zítra bude pozdě

Jednoho chladného únorového dne zhasnou světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, metra uváznou v tunelech...

Italský bývalý hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu François Bollard je ochoten ho poslouchat.

Ale když mladá a atraktivní novinářka Lauren Shannon objeví, že z Pierova počítače byly odeslány podezřelé emaily, začne klást nepříjemné otázky, a Bollard jej začne podezřívat. Manzano má proti sobě mazaného a neviditelného soupeře a je z něj lovná zvěř. 

Mezitím se situace v ulicích stává stále více dramatičtější. Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je v kritickém stavu a ohrožují životy milionů lidí. Závod s časem začíná. Závod, který lze jen stěží vyhrát.



Další z balíčků jsou na řadě mé nákupy. Včera jsem zašla po dlouhé době do knihkupectví a nakoukla i do sekce Knih za babku. Ulovila jsem tam kousky jak pro sebe, tak i dceři k svátku. Z knih pro mě mám radost, protože jsem je měla i v košíku na internetu a nakonec si vybrala jiné. Taky jsem si tam koupila záložky do sbírky.



Zapadákov

Kdo říkal, že vrah musí mít vždy na rukou krev? Úplně stačí, když umí mistrně manipulovat s lidskou psychikou…
Ten podnik se jmenoval Zapadákov. Stál sice u odlehlé silnice, ale protože měl i malý koncertní sál, sjížděli se do něho lidé ze širokého okolí. Nikdy tam nikdo neřešil žádný problém; do Zapadákova jako by vnější svět nepronikal. Taková oáza klidu, řeklo by se.
To ale platilo jen do osudného večera, kdy při koncertu začínající kapely kdosi vykřikl: "Hoří!" Zpanikaření diváci se rozběhli ke dveřím, ale ty byly zamčené. Spousta návštěvníků byla zraněna, šest zemřelo. Nezabil je však oheň, ale panika. V Zapadákově nehořelo, jen tam kdosi vyvolal falešný poplach.

Vyšetřování případu se ujímá agentka Kathryn Danceová. Jako uznávaná expertka na kinezickou analýzu velmi brzy zjistí, že panika byla vyvolána s chladným rozmyslem. Pachatel velmi dobře věděl, že v mezních situacích se z lidského strachu a pudu sebezáchovy stává zbraň – a v Zapadákově toho mistrně využil. Jistě je se svým dílem spokojen. Teď v pozici útočníka už jen čeká na svou další kořist. Tedy pokud ho Danceová a její tým včas nezastaví. 

Jezerní hřbitov

To, co se zpočátku jeví jako rutinní exhumace možné oběti trestného činu, se v jediném okamžiku změní v drama, a život bývalého policisty Theodora Tatea se obrátí vzhůru nohama. 
Před dvěma lety se Tateovi zhroutil svět a od té doby se protlouká jako soukromý detektiv bez ambicí a bez víry v budoucnost. Svá tajemství nadobro pohřbil a odmítá se k nim vracet. Ve chvíli, kdy stojí na ponurém hřbitově a pozoruje polorozpadlou rakev, přilehlé jezero se rozhodne vydat svá tajemství. Následné potvrzení pochybností ohledně totožnosti exhumovaného těla spouští lavinu nepředvídatelných událostí. Tate ví, že by měl vyšetřování přenechat svým bývalým kolegům, ale smysl pro povinnost spolu s pocitem vlastní viny mu nedá spát a nutí jej vzít spravedlnost do svých rukou. 
Temná minulost Tatea se dere na povrch a nutí ho ke zběsilému tempu. Ví, že šílený vrah ještě neskončil a ví, že neustále si musí udržovat náskok před policií. Může se totiž stát, že tajemství, o kterých si myslel, že jsou tak hluboko pohřbená, mohou vyplavat na povrch.





A nakonec je tu můj balíček z Knižního klubu. Člověk si prostě musí dělat radost. Po některých knihách jsem šla cíleně. Další jsem objevila náhodou.


Anglické listí aneb Coolturní šok

Hlavní hrdinka odjíždí pracovat jako au pair do Londýna a už tam zůstane. Ve svých fejetonech popisuje svůj každodenní život v cizím prostředí. Mění rodiny, kde hlídá, najde si přítele, vdá se, přichází děti, stěhování. Nakonec se autorka stává se učitelkou na plný úvazek… Vše je prošpikováno nesmírně vtipným komentováním britského způsobu života a zvyků od pití čaje po úctu, které se těší bájný tenisový Wimbledon. S úctou i rebelským stěžováním, autorčin styl připomíná Roberta Fulghuma.

Čtenář z vlaku v 6.27

Guylainu Vignollesovi je třicet šest, je osamělý a nenávidí svou práci. Je naprosto nenápadný, nikdo by si ho patrně ani nevšiml, kdyby spolucestujícím z vlaku každé ráno nepředčítal několik stránek, které se mu večer předtím podařilo zachránit před záhubou. Jeho přáteli jsou hlídač, který komunikuje téměř výlučně ve verších, a bývalý kolega, který následkem nehody v práci ztratil svoje nohy a kousek po kousku je sbírá zpátky... Jednoho dne dostane Guylain ve vlaku nevšední nabídku a o něco později v něm také objeví USB, které jeho šedivému životu znovu dodá barvy.
Tolik lze říct, aniž bychom toho o příběhu vyzradili příliš. Autor totiž čtenáři pravdu odkrývá postupně a nutno zdůraznit, že Čtenář z vlaku v 6:27 je jednou z mála nepředvídatelných výjimek. Bývá charakterizován jako „moderní pohádka“, a ačkoliv draka supluje kovová příšera živící se papírem, princ bydlí v kutlochu pod střechou se zlatou rybkou, která mu žádná přání neplní, a princeznu najde na místě, kde by ji ani náhodou nehledal, román zůstává hřejivým – a velmi poetickým – příběhem o laskavosti lidského srdce, důležitosti přátelství a lásky.


Jane a nepříjemnost na panství Scargrave

Na návštěvě panství své přítelkyně, mladé a krásné Isobely Payneová, hraběnky ze Scargrave, se stane Jane svědkyní tragédie. Isobelin manžel – gentleman ve zralém věku, je postižen záhadným a trýznivým onemocněním. Smrt hraběte se jeví jako krutá rána osudu pro čerstvě vdanou Isobel. Přesto truchlící vdova brzy zjistí, že to je jen začátek jejího neštěstí… Brzy obdrží zlověstný úřední dopis, ve kterém ji obviňuje Earlův synovec z cizoložství a z vraždy. Zoufale se bojí, že ji dopis vystaví skandálu obřích rozměrů, a proto požádá svoji přítelkyni o pomoc. Jane se tak zaplete do nebezpečného vyšetřování, které ji zavede až k vězení Newgate a do Sněmovny lordů. Sama se však ocitne v ohrožení života…

Pro všechny, kteří milují Jane Austenovou... Úžasně zábavná nová série, která promění jedinečného autora v mimořádného detektiva!

Pohřbení

Je tomu už osmnáct let, co se z lesa vynořil Chris Jacobs. Jediný ze školního autobusu plného dětí, které byly uneseny neznámo kam. Vyhublý, zmrzačený, bez vzpomínek na to, co se stalo.

Když se nyní najde masový hrob jeho spolužáků, jeden mezi nimi chybí – bratr reportéra Michaela Brodyho. Zoufalý novinář má jedinou možnost, jak odhalit pravdu: nalézt Chrise Jacobse, o němž ale nikdo netuší, kde by mohl být.

Neví to ani Chrisova sestra Jamie, která se rozhodne Brodymu v pátrání pomoci. Po Chrisových stopách se však nevydávají jen oni – odhalení pohřbených těl přiměje vraha, aby se i po tolika letech zbavil posledního žijícího svědka svého hrůzného činu…

Dokážou Michael a Jamie nalézt Chrise a přiznat jeden druhému, co k sobě cítí, dřív než bude pozdě?


Toskánská vinice - Sen milovníka vína

Důvěrné a veselé autobiografické vyprávění o tom, jak dva troufalí Newyorčané proměňovali opuštěnou ruinu v pohádkový domov a světoznámé vinařství.

V Toskánské vinici putujeme spolu s Mátéovými - malířkou Candace a spisovatelem Ferencem - po klikatících se, cypřiši lemovaných toskánských silničkách až do starobylého horského městečka Montalcina, které je domovem proslulého Brunella. Zde Mátéovi kupují klášter ze 13. století na kopci obklopeném 60 akry lesů, olivových hájů a potenciálních vinic. Ferenc Máté nás provádí nejrůznějšími příhodami a nehodami, které přináší rekonstrukce osm set let starého domu a budování vinařství, od krocení splašeného traktoru, přes výsadbu 15 akrů vinic a Vendemmii - první sklizeň, následovanou vzrušující výrobou vína, po zápolení se soptícími kvasnými káděmi. Slavní vinařští sousedé, jako například Angelo Gaja, přitom Mátéovy postupně zasvěcují do tajemství pěstování těch nejlepších hroznů a výroby jedinečných vín. Mátéova vína si okamžitě získala mezinárodní věhlas, včetně neuvěřitelných 90 až 92 bodů od časopisů Wine & Spirits a Wine Spectator. Znalci jako Steven Spurrier a Jancis Robinson vyzdvihují jejich "osobitou a nezapomenutelnou chuť" i skutečnost, že jsou "výmluvným vyjádřením své unikátní autentičnosti" a "odměnou každého sběratele". Vysoce respektovaný newyorský obchodník s víny Morrell nazval jejich Syrah "skutečným klenotem mezi víny" a označil ho za "Italské červené víno roku 2007". Chcete-li okusit sladkou chuť úspěchu na nejromantičtějším místě na světě, začtěte se do Toskánské vinice. 

Toskánské kopce

Po letech hektického života v severní Americe a cestování po celém světě opustili malířka Candace a spisovatel Ferenc Mátéovi New York a zamířili do Toskánska, za jeho středověkými městečky a idylickou venkovskou krajinou. Právě tady se konečně rozhodli usadit. Italsky neuměli skoro vůbec a na nalezení svého vysněného domu měli pouhé čtyři týdny. Ferenc Máté nyní žije v Toskánsku natrvalo, se svou ženou zrekonstruoval rozpadlý klášter z 13. století a společně provozují dnes již světoznámé vinařství Máté. Svěží, poutavé vzpomínky překypující košatou toskánskou senzualitou a fascinací krajinou, v níž se mísí etruská minulost a středověk s moderní dobou, se staly světovým bestsellerem. Česky již vyšla jeho kniha Toskánská vinice (ENO/Maxdorf 2012)




16 komentářů:

  1. Páni, těch je :D :)
    Na Blackout se taky těším a Jezerní hřbitov vypadá hodně dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu se to nashromáždilo, no :-D V knihovně se to ale ztratí jako kapky v moři.

      Vymazat
    2. To je pravda, vždycky si říkám, co toho mám a když je naskládám do knihovny žádný velký rozdíl vidět není. :/ :D

      Vymazat
  2. Jééé veľmi pútavé nové kúsky do knižnice :-) Zaujala ma kniha Blackout a Anglické listí, to má krásnu obálku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Po Anglickém listí jsem šla cíleně. Zaujala mě už samotného začátku, co jsem ji viděla na nějakých stránkách na fb. Blackout je pro mě zajímavý svým tématem.

      Vymazat
    2. Coby autorka Anglického listí srdečně zdravím z Londýna a jsem nesmírně poctěna Vaším výběrem! :) Alena D.

      Vymazat
    3. Já velice děkuji za váš pozdrav :-) Pěkné překvapení od vás a velice milé. Vaše kniha mě vážně okouzlila na první pohled a moc se těším, že si ji v brzké době přečtu a napíšu na ní recenzi :-)

      Vymazat
  3. Pěkné kousky :-) Z tvých přírůstků mě láká Jezerní hřbitov, Anglické listí (úchvatná obálka) a Pohřbení - nad touto knihou jsem dlouho uvažovala, že si ji koupím, nakonec jsem od toho upustila, ale budu se těšit na tvou recenzi, třeba se ke koupi zase přikloním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jezerní hřbitov jsem měla v košíku i v kk, ale nakonec šel ven. S listím máš pravdu. Ta obálka je krásná a taky mě upoutala hned. Pohření bych ráda přečetla v blízké době. Četla jsem na knihu pozitivní ohlasy a tak by mě mohla hodně bavit.

      Vymazat
  4. Pěkné kousky :) Anglické listí vypadá dobře a i Blackout - jsem zvědavá na recenzi :) Přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu. Budu se ji snažit dodat co nejdříve, i když mám teď víkend náročný na čas. Máme oslavu přítelových kulatin a tak se ke knize dostanu málo.

      Vymazat
  5. No jo, na to se krásně dívá. Užij si čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knižní databáze MOBY je hodně zajímavá. Přijde mi, že tam dělá ty ediční plány pokaždé někdo jiný. Jindy mi sednou úplně v pohodě do noty a jindy mám pocit, že se totálně odchýlili od původního konceptu a dělají prostě něco, co je naprosto mimo jejich plán. No, ale jako je pravda, že většinou jsou kolem těch jejich knížek docela slušné prodeje, takže jim to asi vychází. :)

    OdpovědětVymazat