pátek 7. července 2017

Úsměvy žen - Nicolas Barreau

Úsměvy žen

Aurélie Bredinová je hezká, mladá kuchařka z Paříže. Před časem zdědila po otci restauraci „Le Temps des Cerises“ – Čas třešní. Když ji opustí přítel, přestává věřit v upřímnou lásku a bloudí smutně městem.Ačkoli vůbec nečte, náhodou se ocitne v knihkupectví a objeví knížku Úsměvy žen od Roberta Millera. Začte se do ní a od první stránky má pocit, že má s knihou překvapivě mnoho společného: hrdinka se Aurélii hodně podobá, nosí dokonce stejné šaty a v knize existuje i restaurace Čas třešní. Aurélii to tak překvapí, že nabyde dojmu, že tohle nemůže být náhoda, nýbrž osud, a zatouží po osobním setkání s autorem knihy.


Aurelii se zhroutí v jednom okamžiku život. Opustí jí přítel a zanechá po sobě jen malý kousek papíru, kde se s ní rozchází. Musel to plánovat, protože jí po něm v jejím bytě nezůstalo vůbec nic. Zdrcená žena bloumá listopadovou Paříží, utápěna ve smutku. Když se na chvilku zastaví na jednom z mostů, pomyslí si mladý policista, že si ta mladá hezká žena snad chce vzít život. Aurelie před ním uteče do malého knihkupectví a tam objeví knihu. Nebo spíš kniha objeví ji a díky ní nalezne něco, co si tak vroucně přála. Na stránkách se odvíjí příběh podobný jí samé a i hlavní postava jako by jí z oka vypadla. Jak je to možné? Zná ji snad ten anglický spisovatel? Rozhodne se o něm vše zjistit a pokusí se s ním i setkat. Jak to celé dopadne? 


Tuhle knihu jsem si vybrala pro její poetický název Úsměvy žen. Už to ve vás vyvolá jemný úsměv, neboť co je krásnějšího než usmívající se žena nebo pak úsměv vašeho dítka. 
Příběh sám o sobě je hezký. Po pár stranách jsem ho začala lehce předvídat, ale i to mi nezabránilo, abych se začetla do příběhu Aurelie a jejího hledání po tajemném spisovateli, který tak dokonale popsal na svých stránkách ji a její restauraci.
Další hlavní postavou je pak mladý redaktor André, který pracuje pro vydavatelství, kde se publikovala i kniha Úsměvy žen. Jeho šéf chce, aby tajemný anglický spisovatel přiletěl do Paříže, kde by se udělalo pár rozhovorů pro noviny a hlavně autorské čtení. Jeho kniha vyvolala senzaci a když je před vánocemi, tak by se tím mohl zvýšit prodej. Úkol je tedy jasný - Sehnat spisovatele a přemluvit ho k návštěvě. Jenže to tak jednoduché není.
Žádný spisovatel není. Toho si André a jeho anglický přítel Adam vymysleli a André pak napsal sám celou knihu. Když se k tomu pak přičte žádost od Aurelie, která se chce se spisovatelem setkat, je na problém zaděláno. Aurelie se snad do tajemného spisovatele zamilovala a tak André začne vymýšlet strategii, aby se jí nakonec zošklivil. Aby spíše podlehla jeho kouzlu než nějakému pisálkovi, který vlastně ani neexistuje. 
Jenže co s stane, když to celé praskne? 
Bylo to milé setkání. Stránky vám ubíhají pod rukama a vy hledíte na příběh z dvou rozličných stran. 
Aurelie, která je dychtící se setkat s někým, kdo jí tak věrně popsal ve své knize a pak André. Nečekaný úspěch jeho knihy a to, že se s ním chce setkat ta krásná dívka, kterou jednou zahlédl při svých toulkách Paříží. Soupeří se svým vymyšleným já a snaží se jí zaujmout jako on sám a ne někdo, kdo neexistuje.
Líbila se mi hezky popsaná Paříž s její náladou v podzimní dny a i celkově s jejími uličkami a životem v restauracích a barech. Ani mi moc nevadilo, že jsem pak začala tušit, jak to dopadne. Jako odpočinkové čtení to svůj účel splnilo. 


Knihu vydalo nakladatelství Moba.


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, kniha vypadá hodně zajímavě. Mám ráda Francii, Paříž a všechno s ní spojené. Romány z tohohle prostředí je pro mě vždycky potěšení číst. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já o tom také ráda čtu. Od autora mám i jeho druhou knihu, ale ta čeká teprve na přečtení.

      Vymazat
  2. Povedená recenze. Tahle knížka by se mi mohla zamlouvat, zní krásně odpočinkově :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. U tebe věřím, že by mohla také zabodovat :-)

      Vymazat