úterý 22. srpna 2017

Moje úlovky z knižních výměn

V poslední době jsem si oblíbila nejen knihy kupovat, ale i vyměňovat za jiné od jiných čtenářů. Na fb je na to i bezva skupina Knižní výměny :). Stačí tam nahrát své fotky s knihami, kterým chcete dát nový domov ať už proto, že vám nesedli nebo stačí jejich jediné přečtení a v knihovně pak zbytečně zabírají místo pro jiné.
I já tam občas zabrousím a tak mám díky tomu doma šest skvělých knih. Ještě jsem je ale nepředstavila zde na blogu a tak je třeba to napravit. Jen ať se na mě dotyčné nezlobí, že je nebudu přímo jmenovat, protože si už u některých nepamatuji, od koho kterou knihu mám.


Nejkrutější měsíc

od: 

Vítejte ve Three Pines, zapomenuté, zapadlé vísce, kde nejkrutější měsíc právě dostál své hrozbě.

Jaro je idylické období: na stromech raší pupeny, čerstvě rozmrazenou půdou se prodírají první květiny. Ne všechno se však probouzí k životu... Když se pár místních rozhodne uspořádat na Velikonoce seanci ve starém domě Hadleyových, aby z něj vypudili zlo, jeden z nich zemře. Hrůzou. A patrně mu na onen svět někdo pomohl. Brilantní a empatický Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté, přijíždí vyšetřovat další případ – tentokrát bude muset čelit jak nebezpečným démonům tohoto na první pohled idylického městečka, tak i svým vlastním.

Dobrodružství milovníka knih

od: 

Román o posedlosti.

Peter Byerly vlastně ani nevěděl, jak se dostal právě do tohoto antikvariátu. Před devíti měsíci jím otřásla smrt jeho milované manželky Amandy, přestěhoval se ze Severní Karolíny na anglický venkov a doufal, že se tu znovu vrátí ke svému koníčku – sbírání a restaurování vzácných tisků. Když však otevře svazek z 18. století o shakespearovských podvrzích, vypadne z něj – Amandin portrét! Přestože akvarel očividně pochází z viktoriánských časů, podobnost je tak neuvěřitelná, že Petera posedne myšlenka přijít záhadě na kloub. Pátrá po stopách obrazu v historii a nakonec objevuje knihu, která by mohla s jednoznačnou platností říci, zda Shakespeare opravdu byl autorem svých her. Brilantní román o lásce a vzácných knihách tak prozkoumává i jednu z nejdráždivějších literárních záhad všech dob.


Čtenáři z Broken Wheel doporučují

od: 

Román o lásce ke knihám a o tom, co všechno se může stát, když máte opravdové přátele.

Dvě zcela rozdílné ženy, osmadvacetiletá Sara Lindqvistová ze švédského Haninge a pětašedesátiletá Amy Harrisová z amerického Broken Wheel, si dopisují. Po dvou letech vzájemného vyměňování dopisu, knih a myšlenek o literatuře i životě se Sara rozhodne, že Amy navštíví. Když však konečně dorazí, Amy je po smrti.

Sara se ocitá sama v ospalém městečku mezi kukuřičnými poli. Pochopitelně jsou tam ale všichni ti, o nichž jí Amy v dopisech vyprávěla. Svérázní obyvatelé Broken Wheel se o zmatenou turistku ochotně postarají, Sara zůstává a poprvé v životě nachází skutečné přátele (nejen pana Darcyho a Bridget Jonesovou). S jejich pomocí otevírá knihkupectví, kde nabízí knihy po zesnulé Amy.

Sara i město ožívají, vznikají nové, nečekané páry a ani Sara, ani obyvatelé Broken Wheel se neodvažují pomyslet na chvíli, kdy se Sara bude muset vrátit domů do Švédska. Sařino dvouměsíční vízum co nevidět vyprší, a tak se její novopečení přátelé rozhodnou vzít celou záležitost do vlastních rukou.

Čtenářský klub Jane Austenové

od: 

Jocelyn zbožňuje dohazování, ridgebacky, svou kamarádku Sylvii a romány Jane Austenové. Aby Sylvii, která se právě rozvádí, potěšila, rozhodne se založit čtenářský klub Jane Austenové a pozve do něj ještě Prudie, Bernadette, Allegru a Grigga. Během šesti měsíců se společně scházejí nad šesti romány slavné autorky. Jejich posezení však otvírají nejen literární příběhy, otázky a zápletky.


Ztracená knihovna

od: 

Carletonovou univerzitou v Minnesotě otřese neuvěřitelná zpráva: profesor Arno Holmstrand, špičkový odborník na antické dějiny, byl zavražděn. Vzápětí objeví jeho mladá kolegyně Emily Wessová v hromádce s poštou podivný dopis napsaný Arnovou rukou. V tu chvíli netuší, že se nachází na začátku cesty za odhalením pravdy o legendární alexandrijské knihovně i o boji dobra se zlem, jež doprovází její osud. Zatímco se Emily vydává do Oxfordu a poté do Istanbulu po stopách bájné ztracené pokladnice vědomostí, obyvatele Washingtonu vyděsí série úkladných vražd několika členů vládní administrativy. Zločiny někdo zametá pod koberec. Někdo mocný a bohatý. Někdo, kdo nechce, aby pravda vyšla najevo. A klíč k pravdě drží v rukou Emily Wessová.

Láska v Provence

od: 

Starobylá městečka, vinice, vůně bylin, slunce a vítr. Působivý román o lásce a pečlivě střežených tajemstvích vás vtáhne do spleti osudů obyvatel dvou vesniček v malebné Provence. V ovzduší zdánlivého venkovského klidu se během sedmi dekád odehrává mozaika příběhů, v nichž figuruje láska ve všech podobách, láska dospívajícího mladíka a vdané starší ženy, láska v předem domluveném sňatku arabské dívky, manželské odchody a návraty, láska ke krajině, která vás i z velké dálky přiměje vrátit se zpět. 


Za všechny knihy jsem moc ráda. Některé jsem okukovala už delší dobu a to že jsem je mohla vyměnit je opravdu báječné. A že neměním jen knihu za knihu, ale i za mlsání.
Ostatně tady máte důkaz.



4 komentáře:

  1. Moc pěkné úlovky :) To se ty výměny podařily :) Přeji hezké čtení a těším se na recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem za ně opravdu moc ráda. Knihy budu číst mezi recenzáky, tak snad se k nim dostanu brzo.

      Vymazat
  2. Knižní výměnu jsem prozatím nezkoušela, ale určitě ji zkusím :). Sama většinou nakupuju před Databazi :). Budu se těšit na recenze a obzvlášť na recenzi Čtenářského klubu Jane Austenové, ten ti tiše závidím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Dk používala dříve, ale ď mi opravdu vyhovuje nejvíce tohle. Hlavně tam občas vyměním nějaký recenzák, co udělá radost jinde, protože mě se příčí je prodávat, když jsem si je sama nekoupila. Na Čtenářský klub jsem sama zvědavá. Je to jedna z těch knih, které jsem si opravdu přála.

      Vymazat