čtvrtek 25. ledna 2018


Anna Sacher a její hotel

od: 

Příběh o legendární majitelce hotelu Anně Sacherové, v jejímž životě se odráží sláva a pád nejslavnější vídeňské epochy. Jedinou dědičku a legendární šéfovou Hotelu Sacher z doby na přelomu století proslavili jednak její významní hosté a jednak vytříbený smysl pro vídeňský společenský život. Dokázala vytvořit místo, na kterém se odehrávaly pohnuté dějinné události, kde měly věci svůj průsečík: dvůr, šlechta, peníze, průmysl, moc. Setkávali se tu secesní umělci, hudebníci a spisovatelé, nejvyšší světová elita slavné doby. Monika Czernin vypráví příběh jednoho mimořádného života a zároveň barvitě líčí významnou epochu evropských kulturních dějin.



Příběh jednoho hotelu, její majitelky a i jedné významné epochy dějin. Tak by se dala ve zkratce přiblížit tato kniha.


Kniha Anna Sacher a její hotel mě zaujala už v edičním plánu nakladatelství Moba už někdy v září, možná v říjnu. Už jen to samotné jméno Sacher vás láká. Když pak byla kniha doma a nastal její čas na čtení, nedalo se přestat.
Možná si někdo mylně příběh splete s beletrií, stejně jako já, ale po pochopení celého konceptu knihy, kdy jde s části o fikci, z části o literaturu faktu a nakonec i tu malou špetku beletrie, je to velmi zajímavé čtení.
Poznáváme první krůčky v dějinách Hotelu Sacher, kdy se vedení nejprve ujímá Eduard Sacher, Annin manžel. Jenže ten brzo umírá a tak otěže převezme Anna. Už do začátku má jasno, jak by hotel měl vypadat a tak dbá na jeho dobrou pověst a hlavně diskrétnost. I díky svému umu vedení vybuduje jeden z nejvýznamnějších hotelů své doby. Sama císařovna Sisi zde obědvá a pochutnává si na slavném dortu. 
Ostatně jak plují dějiny, tak pluje i sám Sacher. Korunní princ Rudolf zde pořádá hostiny. Srbský král Milan si hotel tak moc oblíbí, že je zde víc než doma. Hotel bude mít dokonce tu čest, že bude hostit arcivévodu Františka Ferninanda
Zažijeme i smutné věci jako je pohřeb Eduarda Sachera. Přiblížíme se válečné vřavě 1. světové války i hladu a bídě po ní.
A přesto nebo snad proto si Sacher udržuje renomé a vše přečká. Paní Anna je silná žena a tak to zůstává po celou dobu. Panuje hotelu pevnou rukou až do své smrti v roce 1930.


Monika Czernin nám v knize ukazuje nejen hotel, jeho zákulisí, ale i zajímavý pohled na slet dějin. Někde je to fikce, jinde s buldočím zakousnutí pátrá po dobových pramenech, aby nám ukázala pravdivý obrázek té doby. Po prvotním šoku a pochopení pravé podstaty knihy, kdy jsem opravdu čekala více příběh zaměřený jen na samotnou Annu, se mi dostalo do rukou něco, co mě nakonec i okouzlilo. Takový zrcadlový pohled na dějiny a postavičky z nich, kde nic není přehnané a pevně se drží svého, je příjemné číst.
Pokud ale hledáte jen příběh, kde nebude narážet i na významná data, lidi a vlastně i fámy, tak se raději poohlédněte po něčem jiném. Zde jsou holá fakta přibarvená příběhem jedné ženy, která proslavila jeden malý hotel, kterých bylo v té době ve Vídni dost a dost.


Za knihu děkuji Mobě. Bylo zajímavé ji číst a rozšířit s tak své znalosti.


2 komentáře:

  1. Knížka může být zajímavá, aspoň co se tvé recenze týče, ale musela bych mít na takový typ literatury náladu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně a víš sama, za jak dlouho jsem se k ní až pořádně dostala. To jsem ji měla i rozečtenou asi měsíc, ale pořádně jí dala až za poslední týden.

      Vymazat