pátek 13. ledna 2017

Rozbalovačka od Omegy

Ráno jsem měla v mejlíku vzkaz, že Zuzana je na cestě. Celé dopoledne jsem byla proto jak na trní, kdy u vrat zatroubí balíkářka. Když ani v poledne nic, tak si na to doma postěžuju. Jenže... Z přítele vypadlo, že balíček je už doma. Tedy doma ne úplně, ale u jeho rodičů, kteří bydlí kousek od nás. Že ho tam balíkářka, shodou okolností jeho teta, dala, protože nevěděla, jestli budeme doma. Pak mi ho donese, až pojede na nákup.
Tak jsem se tedy před chvilkou dočkala a mám knihu doma. Čekání stálo za to. Takhle hezkou knihu od Omegy jsem ještě neviděla. Krásná obálka a i vnitřek knihy mi vynahradilo čekání.
 


Černooké Zuzany

Píše se rok 1995. Šestnáctiletá Tessie Cartwright, zdravá, šťastná, mladá hvězda školního týmu, je v blízkosti svého domova ve Fort Worth unesena. O více než 30 hodin později je nalezena zraněná, zbitá a částečně zahrabaná v hrobě na poli, které je pokryto kobercem z květin, známých jako černooké Zuzany. Není tam sama, v hrobě je nalezna další mrtvá studentka a kosti dalších dvou obětí. Senzacechtiví novináři oběti nazvou právě podle oněch květin, které na hrobě rostou. Jedinou z černookých Zuzan je i Tessie – jediná dívka, která přežila. Tak začíná brilantně koncipovaný a mistrně napsaný thriller Julie Heaberlin je o boji jediné křehké dívky proti všemocnému zlu. 

Tessiin příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách, jež se navzájem prolínají a po kapitolách střídají. Pohled do minulosti se točí kolem soudu s Terrellem Goodwinem, mužem, jenž je díky jejímu svědectví obviněn z únosů a vražd, současný děj se odehrává v době, kdy je Tessie 34 let, a tváří v tvář musí čelit Goodwinovi i svým pochybnostem, zda její tehdejší svědectví bylo pravdivé.

Kapitoly vyprávěné dospívající Tessie se zaměřují na její sezení s psychiatrem. Dívka trvá na tom, že útočníka na vlastní oči nikdy neviděla a pamatuje si jen chvíle, kdy se napůl pohřbená musela dívat do tváře jiné mrtvé dívky. Státní zástupci však doufají, že by psychiatr mohl z její paměti dostat i další vzpomínky, které by mohly podezřelého usvědčit. Tessie však sezení u lékaře bojkotuje a odmítne se podrobit i hypnóze. Co asi skrývá?



V kapitolách ze současnosti se dospělá Tessa musí rozhodnout, zda bude spolupracovat s právníky, kteří by mohly s použitím moderních testů DNA buď definitivně usvědčit, nebo naopak osvobodit Goodwina, který čeká na popravu v cele smrti. Tessa bojuje se svou pamětí i výčitkami, že možná poslala do vězení nevinného. Proč? Protože už nějakou dobu dostává výhružné zprávy a myslí se, že je posílá skutečný vrah. Nebo jsou tyto zprávy dílem někoho jiného? Do případu bylo tehdy zapleteno mnoho lidí...







8 komentářů:

  1. Na recenzi Zuzan jsem zvědavá, také jsem o ní uvažovala, ale nakonec jsem odolala. Nejsem si úplně jistá, že by mi to sedlo.Musím ale uznat, že obálka a předsádka jsou opravdu krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tyhle typy detektivek ráda a jak jsem koukala, tak to je formou krátkých kapitol. Bude zajímavé se do ní večer začíst. Četla bych už teď, ale ten můj rarach mi nedá pokoj.

      Vymazat
    2. Já si počkám na recenze a pak se rozhodnu :) sice většinou, když si koupím knihu kvůli obálce, tak mám šťastnou ruku... no uvidím :)

      Vymazat
    3. To já k vůli obálce málokdy. Vždy mě zajímá nejvíce obsah a obálku beru jako bonus.

      Vymazat
  2. Moc pěkné přírůstek :) Na tuhle knihu mám také spadeno :) Hezké čtení a těším se na recenzi :

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Budu se snažit ji mít přečtenou co nejdříve.

      Vymazat
  3. Dnes jsem se do Zuzan pustila a jsem zvědavá, jaké budou! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem za půlkou a jsou čtivé. Jen jsem teď měla 2 dny nedobrovolnou přestávku k vůli migréně. Jak čtu jen večer, tak tentokrát se nedalo. Počítám, že do konce týdne bude recenze.
      Ať se líbí i vám.

      Vymazat