sobota 22. dubna 2017

Ví o tobě - Sarah Pinborough

Ví o tobě

LOUISE opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví



DAVID, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu



ADELE, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli.



A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?




Louise se jednoho večera seznámí v baru s mužem, který jí nesmírně přitahuje a málem skončí spolu v jedné posteli. Jenže tajemný muž je ženatý a tak dojde jen na polibky. O to větší šok zažije, když druhý den zjistí, že je to její nový šéf. Další šok ji čeká po spatření jeho krásné ženy Adele. I přestože je to oba k sobě táhne dál, ale nechtějí Adele ublížit. 
Pak se Luise náhodou potká s Adele kousek od školy, kam chodí její syn Adam. Křehká žena si ji získá a ony se stanou tajnými přítelkyněmi. David se to nesmí nikdy dovědět. Luise začne oba manžele víc poznávat a s nimi se začínají vynořovat i tajemství, která měla být utajená a která znamenají nebezpečí. Jenže z které strany? Od Davida, kterého miluje nebo od jeho ženy, která je tak bezbranná?



Opět se mi poštěstilo být mezi hrstkou vyvolených, kteří si mohli přečíst novinku od Metafory dříve než vyjde. Tentokrát se jednalo o dokonalý psychologický thriller o jednom manželském trojúhelníku. 
Už začátek ve vás vyvolá otázky, kam to všechno povede. Příběh vidíte očima jak Luise, tak i Davida nebo Adele a také, jak se na konci ukáže, ještě někoho dalšího. Ale to vám neprozradím. To by nebylo to správné překvapení, i když já tušila, že se tahle osoba musí objevit.
Kniha vám předkládá klasický milostný trojúhelník, kdy on podvádí jí a třetí strana neví, jak to bude dál. Navíc se to komplikuje o to víc, že třetí strana se seznámí s druhou a prosí jí, aby to bylo utajeno před první. Třetí strana souhlasí, protože je fascinovaná oběma a snaží se je pochopit. I tak by to se to dalo zjednodušeně napsat. Jenže to by nesměli pomalu vylézat pomyslní kostlivci ze skříně a začít kolem sebe šířit pochybnosti a lehkou paniku.
Příběh nám ukazuje nejen současnou dějovou linku, ale provází nás i minulostí, která ovlivnila vztah Adele a Davida. Proč se stěhují, aby našli nový začátek? Jaké hrozné tajemství musí skrývat před světem a hlavně před sebou ? Je Adele vážně tak bezbranná, jak se na první pohled zdá, nebo je jen Davidovou loutkou, kterou ovládá díky lékům? Je David opravdu tyran, který svou manželku uzavřel ve zlaté kleci a musí mít pod kontrolou každý její krok, nebo je to oběť manipulace a strachu před něčím, na co se snaží zapomenout? A co Luise? Jak ta do všeho nakonec zapadá? 
Jak jsem knihu četla, tak mi stále víc naskakovali otázky JAK, PROČ a tím víc jsem byla zvědavá, jak to dopadne. Když pak přišel konec, který jsem po určitém poodhalení začala trochu tušit, tak jsem nečekala, že přijde ještě další velký zvrat. Přišel a to až na samotném konci a já jen zírala, jak je to možné. Tušila jsem něco, ale tohle vás dostane a vy si říkáte, jestli nebude ještě něco dalšího.
Pokud tedy hledáte dobře propracovaný příběh, který vám nedá spát a který ve vás vyvolá otázky a odpovědi vám budou unikat mezi prsty, tak tohle je kniha pro vás. Já překvapená byla a hodně.


NEVĚŘTE TÉTO KNIZE
NEVĚŘTE TOMUTO PŘÍBĚHU
NEVĚŘTE ANI SAMI SOBĚ
A AŤ SE DĚJE COKOLIV, NEPROZRAĎTE KONEC!

Za knihu velice děkuji Metafoře, která mi její e-výtisk poskytla a tím mě donutila o knize víc přemýšlet.




8 komentářů:

  1. Knížku mám ve svém wishlistu a budu netrpělivě vyčkávat na její vydání. Super recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :-) Kniha má vyjít příští týden.

      Vymazat
  2. Povedená recenze, kniha mě docela zaujala :) Určitě se po ní podívám, až vyjde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Konec byl opravdu nečekaný a tak to bylo napínavé až do poslední stránky.

      Vymazat
  3. Super, jsem ráda, že se tě kniha taky dostala :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze. Taky jsem už knihu četla a je perfektní, naprosto mi vyrazila dech!

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat