úterý 2. ledna 2018

Knižní novinky v Medvědí oáze



Dnes tu mám opožděnou nadílku, která přišla ještě loni během prosince. Sešlo se mi celkem 6 knih ze tří nakladatelství. Vyšlo to tak hezky, že z každého mám 2 knihy. Už si jen nepamatuji, jak to přišlo po sobě, ale to nevadí.



Začnu třeba s knihami z Moby.
První knihu jsem měla vyhlédnutou od samotného objevení na jejich edičáku a druhou jsem chtěla zkusit pro jejího autora.


Anna Sacher a její hotel

od: 

Příběh o legendární majitelce hotelu Anně Sacherové, v jejímž životě se odráží sláva a pád nejslavnější vídeňské epochy. Jedinou dědičku a legendární šéfovou Hotelu Sacher z doby na přelomu století proslavili jednak její významní hosté a jednak vytříbený smysl pro vídeňský společenský život. Dokázala vytvořit místo, na kterém se odehrávaly pohnuté dějinné události, kde měly věci svůj průsečík: dvůr, šlechta, peníze, průmysl, moc. Setkávali se tu secesní umělci, hudebníci a spisovatelé, nejvyšší světová elita slavné doby. Monika Czernin vypráví příběh jednoho mimořádného života a zároveň barvitě líčí významnou epochu evropských kulturních dějin.

Mrtví se mstí

od: 

Do Prahy přijíždí poněkud záhadný španělský šlechtic Juan Antonio Cabrera de Córdoba a kupuje si tu dům. Nikdo o něm nic neví, není známo, proč se tu chce usadit, jisté však je, že je nesmírně bohatý. Jednoho dne je ve svém domě nalezen zavražděný a zohavený. Zdá se, že vrah chtěl svým činem cosi vzkázat ostatním. Proč by jinak na bestiálně zohavené tělo mrtvého položil podivný zlatý šperk?


Další máme knihy z Omegy. 
U jedné jsem šla na jistotu, protože jsem četla už předchozí knihy. U druhé mě hnal hlad po poznání nových vědomostí. Jen u ní budu muset mít absolutní klid.


Manolito a blbeček

od: 

Taky tvému mladšímu sourozenci všechno projde? Taky mu rodiče všechno koupí? Máš pocit, že ty to vždycky slízneš za oba a on se ti pak akorát směje? Ani nevíš, jak ti rozumím. Jmenuju se Manolito Brejloun a tahle knížka je přesně o tomhle. O tom, jaký to je mít mladšího bráchu. I když... někdy to není zas tak špatný... občas je s ním velká legrace. Vlastně ani nevím, co bych bez něj dělal. Byla by to asi pěkná nuda. Doufám, že se ti naše společná dobrodružství zalíbí a budeš se bavit stejně dobře jako my.

Bledý jezdec

od: 

Španělská chřipka, jejíž epidemie se šířila v letech 1918–1920, má na svědomí 50 až 100 milionů životů a také největší globální humanitární katastrofu nejen dvacátého století, ale dost možná v celé zaznamenané historii. Proto je s podivem, že v učebnicích dějepisu je je zmínka o ní jen pouhá poznámka pod čarou v kapitole o první světové válce.

Laura Spinney vypráví příběh opomíjené pandemie, která postupovala z Aljašky do Brazílie, z Persie do Španělska či z Jižní Afriky do Oděsy. Vypráví příběh z pohledu obyčejných lidí, kteří v té době žili, popisuje, jak vir během cesty mutoval a hlavně zničující následky, které měl.

Autorka se opírá o nejnovější výsledky výzkumu z oblasti virologie, epidemiologie, psychologie a ekonomie. Líčí katastrofu, která lidstvo změnila na celá další desetiletí i dozvuky až do dnešní doby.

Výsledkem je zjištění, že tehdejší pandemie španělské chřipky měla na formování dnešní moderní doby větší vliv, než obě světové války dohromady; změnila globální politiku, rasové vztahy, rodinné struktury a významně ovlivnila i medicínu, náboženství a umění.
 


Poslední knihy jsou z nakladatelství Milenium Publishing. 
Oslovila mě samotná autorka Ivana Špičková, pro kterou jsem již dříve recenzovala její knihu Ve stínu arény, jestli bych neměla zájem si přečíst její zrovna vydávanou novinku o keltech. Nebo že mi ráda pošle aspoň pokračování arény. Bylo to milé překvapení a já z toho měla ohromnou radost. Jenže byl problém - byla jsem zvědavá, jak to dopadne s Brasiem a zároveň mě velice zajímá keltská kultura. Nesměle jsem se zeptala, jestli bych si mohla přečíst obě. Vyšlo mi to a tak mám doma jak pokračování s Brasiem, kde mám opět i malé věnování, tak i její novinkovou knihu s kelty. Jen mě u nich překvapilo, jaká je kniha cvalík. 


Bohové Efesu

od: 

Román Bohové Efesu se odehrává v 1 st. p.n.l. v římské provincii Malá Asie. Volně navazuje na knihu Ve stínu arény a sleduje osudy Brasidia, kterému se podařilo vybojovat v aréně svobodu a odjíždí do Efesu, aby našel svou rodinu. Jeho rodina musela uprchnout z Milétu po nespravedlivém soudním procesu a ani v Efesu nemusí být v bezpečí. Napětí situace zvyšuje politická nestabilita oblasti, kde vytáhl na své vítězné tažení pontský král Mithridatés a většina měst se začala přidávat na jeho stranu. Řím se ale rozhodne udělat vše pro to, aby svou bohatou provincii neztratil a vytáhne proti Mithridatovi do boje. Po trpké zkušenosti s otroctvím a arénou chce Brasidias konečně začít skládat zpátky svůj starý život a dívá se do budoucnosti s nadějí, válka, která se začne šířit provincií jako plamen, ale nakonec dostihne i jeho.

Strom života

od: 

Strom života je zatím nejrozsáhlejší historický román spisovatelky Ivany Špičkové. Autorka se ve svém díle věnuje několika postavám, které jsou zajímavě vykresleny a prezentovány. Ovšem náboj vynikajícího románu je vtom, že se nevěnuje jenom jejich lidskému příběhu, ale i jejich vzájemné interakce a náboji společných vztahů, které se v průběhu času mění. Historicky je román zasazen do 1. st. p.n.l. (cca roky 50) a věnuje se stále tajemným Keltům. Román se mohl klidně odehrát třeba i někde u nás.



Za všechny knihy velice děkuji.


 


5 komentářů:

  1. Ke knihám gratuluju, Strom života mám také doma a vypadá vážně zajímavě. :) Užij si čtení, budu se těšit na recenze.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) To ano a já se k ní snad dostanu brzo. Hodně čtu dle nálady a tak to u některých knih chvilku trvá, než přijdou na řadu.

      Vymazat
  2. Tentokrát mě nezaujala žádná z knih, ale to nevadí. Přeji hlavně ať se líbí Tobě,)

    OdpovědětVymazat
  3. Anna Sacher mi něco říká :D Tyjo mi to přijde už tak dávno...už dlouho MOBA nic nevypisovala...
    A Bledého jezdce ti závidím :-) mě konkurz nakonec nevyšel, ale nevěším hlavu, kdyžtak si ho později koupím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by? :-D To bude tím, že si v prosinci dala pauzu a začne zase teď v lednu.
      To mě mrzí, ale třeba až ho přečtu, tak bych ti ho mohla poslat. Myslím, že to bude ta kniha, co stačí přečíst jen jednou, ale i tak v tobě zanechá hodně informací.

      Vymazat