pátek 30. března 2018

Pozvánka - Timo Parvela, Bjorn Sortland

Pozvánka

od: 

První část napínavé šestidílné finsko-norské série vesmírného dobrodružství z budoucnosti.

Všichni o ní mluví. Každý by ji chtěl. Tajemnou hru, kterou se ještě nikomu nepodařilo dohrát do konce. Kepler62. Jenže se k ní skoro nedá dostat a pro Ariho je stejně moc drahá.

Když Ari zjistí, že jeho mladší bráška Joni právě d
ostal tuto hru od neznámé ženy na ulici, zdá se mu to podezřelé. Zvědavost však zvítězí nad opatrností. Podaří se klukům hru dohrát? Nikdo neví, co čeká ty, kdo překonají poslední level. Mezi hráči kolují nejrůznější zvěsti. Vypadá to, že Kepler62 není jen hra, ale spíš pozvánka. Jenže kam? A kdo ji posílá?

Mezi dětmi ve Finsku i Norsku je série Kepler62 v současnosti velkým hitem. Moderní jazyk, akční děj, atraktivní témata a neuvěřitelně působivé ilustrace představují kombinaci, které se jen těžko odolává. 

Tahle hra ti změní život!
 


Tahle hra ti změní život. Ari ji tak moc chtěl a tak je velice překvapený, když zjistí, že ji jeho mladší bratr Joni má. Prý ji dostal od jedné hodné paní a k tomu i colu. Colu, která se tak drahá, že by vydala za jednu měsíční výplatu jejich mámy.
Společně ji začnou hrát. Zpočátku se jim zdá hra obyčejná a nechápou, jak ji můžou označovat za něco extra. Jenže s přibývajícími levely přitvrzuje i hra. Najednou jsou na jejím konci a zbývá překonat poslední úkol. Pokud se tak nestane, hra se zablokuje a už ji nikde nelze otevřít a dohrát. Dokážou to ti dva? Co se stane po dokončení? Je tam potom ještě nějaký bonus navíc?
A co ti šedivý úředníci, kteří je sledovali, když musel Ari s Jonim do nemocnice? V jejich světě musí být děti dětmi. Vláda jim věnuje zvláštní péči, aby si s ničím nemuseli dělat starosti. Jenže není lepší žít raději ve stínu, kde na vás úředníci nemohou a vy můžete být svobodní? A je vůbec něco jako stín?


Kniha si mě našla náhodou. Podařilo se mi vyhrát celou sadu Velkého knižního čtvrtka - Knižní mega výhra s časopisem Žena a život , kde byla i tato kniha. Ihned mě zaujala svou obálkou a pak i samotným příběhem. Jsem počítačový hráč, i když ne zas tak veliký a tak mi námět byl blízký. Konečné rozhodnutí si ji přečíst pak udělaly i obrázky, které jsou v knize skoro na každé stránce a dokreslují celý příběh.
Hlavní postavy Ari a Joniho jsem si hned oblíbila. Byla jsem zvědavá, co se bude dít při hraní hry stejně jako ty dva. Při posledním levlu jsem ani nedýchala, jak moc jsem byla zvědavá, jak se s tím poperou. Ve hraní se totiž střídali, aby nepřerušili celý herní proces.
Mezi hraním se objevila u Joniho nemoc s velkou horečkou a tak museli jít do nemocnice. To se Arimu moc nelíbilo. Děti sami bez rodičů jsou podezřelí a vláda by je tak mohla najít a rozdělit. V nemocnici je přijme lékařka s tělem dítěte. Ari už o tom slyšel. Říká se tomu neurotuning. Z dětí se pokouší vyrobit odborníky, protože na světě jsou hlavně staří lidé a děti. Díky neurotuningu vzniká nová vlna odborné pracovní síly, jenže ta nepřinesla očekávané výsledky a program byl nakonec zrušen. Nebo možná ne.
U Joniho se zjistí velmi vzácný virus, na který by lékařka neměla lék ani předepisovat. Je to zakázané. Jenže i ona je stále dítě a Ari ji k tomu přemluví díky lízátku. Dostanou jen malou dávku, která nevyléčí, ale i tak na chvilku pomůže.
Jenže díky léku po nich začne jít vláda. Objeví se muži v šedých oblecích. Najednou se začnou starat víc než by se Arimu líbilo. Má své podezření, které se ukáže jako pravdivé. Hlavně potom, co se po mnoha měsících ukáže doma jejich máma.
Nakonec se jim naskytne možnost, jak z toho všeho ven. Jenže bude to ten správný krok nebo je to jen další trik vlády?


Přiznám se, že normálně tento žánr nečtu a podvědomě se mu vyhýbám. Jsem ráda, že jsem tady vybočila ze svého standartu. 
Kniha mě do sebe vtáhla hned a vůbec mi nevadilo, že jde o dětské čtení. Možná i proto se mi to tak líbilo. Dnešní děti jsou více technicky založené. Počítače, tablety a podobnou elektroniku ovládají už od útlého věku. Na to sází i naše vyprávění.
Díky mnoha obrázkům se před našima očima odvíjí děj, který bych přirovnala k dětské verzi filmu Equilibrium, který já opravdu můžu. Jsem z ní opravdu nadšená. Jen jste mě měli slyšet, jak jsem doma nadávala, když jsem došla na konec knihy, kde to bylo tak napínavé a já si na konec musím počkat s další knihou. A že si ráda na pokračování počkám.


Knihu vydalo nakladatelství HOST.


2 komentáře: