neděle 29. prosince 2019

Nové knihy v Medvědí oáze - 1. část - recenzní výtisky

Vítám vás po dlouhé době na této stránce, kdy se tu za poslední dobu moc neděje. Na vině je má pracovní vytíženost v poslední době, kdy sice čtu, ale už mi nezbývá síla něco sepsat. Stále si dokola opakuji, že se to spraví a věřím, že se to prokletí zlomí a bude vše ok. Tak se mnou mějte, prosím, ještě chvilku trpělivost.
Zatím vám tedy představím mé nové knihy, které jsem za poslední cca 2,5 měsíce nasysla. Je jich tolik, že je musím rozdělit na dvě části - recenzní a pak ty z nákupů a jinak získané. Začínám recenzními knihami, kterých je přeci jen méně, i když ta hromádka je i tak děsivá. Na svou obranu ale musím říct, že část už mám přečtenou nebo rozečtenou. Jsou tam totiž i kousky, nebo spíš kousek, který si musím opravdu dávkovat po částech. Tak moc se mě dotýká a zasahuje mi do života.


První jsou na řadě knihy z Fortuna Libri. Tady mám rozečtenou zatím jen jednu.

Sedmdesátky

kniha od: 

Přeje tvrdá normalizace lásce a snům?
Odpoví vám hlavní hrdina knihy – číšnický učeň Pína. Právě on prožívá náročné období dospívání, první lásky, radosti i prohry na přelomu 60. a 70. let minulého století. Zároveň si čím dál víc uvědomuje zoufalost doby, ve které žije. Příběh s autobiografickými prvky věrohodně po
pisuje tehdejší život a fungování mezinárodního hotelu. Ukazuje náročnou práci zaměstnanců, ale i zákulisní praktiky a děje, které byly „elitě“ doby vlastní. Autor zároveň prostředí, v němž od patnácti let vyrůstal, popisuje se zvláštní něhou, takže budete mít pocit, že hotel a všechny postavy, které tu vystupují, považuje skoro za rodinu. Odpovědí na vyřčené a v knize nezodpovězené otázky by mohla být autorova definice tohoto prostředí: „Hotel, to je vlastně živý organismus, který žije svým vlastním životem… a nikdy nespí…“

Proroctví staré vědmy


kniha od: 

V době, kdy přichází z Velké Moravy patnáctiletý Bořivoj, aby se stal knížetem kmene Čechů, kdosi zavraždí v Zabrušanech bratra Dragy a současně se pokusí zabít jejího snoubence Mojslava. Třebaže je sám zraněn, vydává se po stopách své dívky, ale osud ho zavede do Levého Hradce, kde by ho chtěl mít jako svého družiníka jeho přítel z dětství, dnes kníže Bořivoj. Mojslav lákavou nabídku odmítne a vrací se do Zabrušan, kde se nečekaně objevila také Draga. Stará vědma Bohuna Lhářka vysloví proroctví týkající se dítěte, jež se má teprve zrodit, a krátce nato Mojslav spolu s Dragou odcházejí na Levý Hradec. Spojují tak svůj další život s důležitými událostmi knížectví ; stávají se - v souladu s proroctvím - "zrcadlem moci".


Léčivá síla vody

kniha od: 

Voda je zdrojem zdraví a vitality a sehrává důležitou roli při léčbě řady nemocí a zdravotních potíží. Tato unikátní publikace známé autorky populárně naučných knih přináší množství cenných informací o vodě, pitném režimu, vodoléčbě a dává odpověď na řadu otázek: Kolik vody a kdy máme pít? Jak poznáme nedostatek vody v těle? Jak zlepšit kvalitu vody z kohoutku? Jak dynamizovat vodu? Umí voda přijímat a přenášet informace? Vzhledem k problematice sucha a nedostatku vody nechybí i praktické rady, jak v domácnosti šetřit pitnou vodou, čímž chráníme životní prostředí a šetříme svoje finance.

Herbář aneb Stromy a keře

kniha od: 

Kniha přináší 98 druhů dřevin, jejichž vyobrazení jsou převzata ze starých herbářů, počínaje kolorovanými dřevoryty ze 16. století. Většina ilustrací pochází z rostlinopisů z konce 18. a 19. století, jejichž velkou předností je botanická věrnost a dokonalá technika zpracování.

Herbář se snaží ukázat využití dřevin před
evším se zřetelem k lidovému léčitelství, ale dotýká se i dalších oblastí. Stromy a keře přinášejí daleko širší užitek, mají svou historii a osudy.

Věděli jste například:
- že na poporodní bolesti se doporučoval odvar z bukvic se šalvějí;
- že z našich javorů lze získávat cukr, což se v roce 1811 začalo zkoumat dokonce pod dohledem císařské komise;
- že teplé obklady z odvaru jedlových šišek vytahují ven bradavice;
- že čaj z fíků pomáhá při kašli, nachlazení, bronchitidě, čistí ledviny a močové cesty od písku a že o fíkových obkladech je psáno ve Starém zákoně;
- že odvarem z květů šeříku se má kloktat při angíně a oteklých mandlích;
- že z jehličí borovice se vyráběla "vlna" na přikrývky?


O kočičím čaroději a jiné pohádky

kniha od: 

Jak se z rozmazleného tlustého kocoura stane kočičí čaroděj? Co si počít se slepicí, která se chechtá, místo aby kdákala? Kdo zkrotí divokou hlídací husu pana Kapitána? Nevíte? Nevadí. Vše se dočtete v téhle veselé knížce, kde se schovává šestnáct pohádek o zvířátkách.



Zima bez tebe

kniha od: 

Zimní romance, která vás zahřeje u srdce
Po smrti milovaného přítele se Hannah Clitheroeová ukrývá se svým smutkem před celým světem. Její nový domov – Kernowská usedlost v Cornwallu, který zdědila po babičce – je k tomu jako stvořený. Hluboký zármutek ji brzy naruší někdo, kdo má pocit, že Kernowská usedlost, ležící jen kous
ek od městečka Pethporro, by měla patřit jemu. Raphael Tregar, nepředvídatelný muž se špatnou pověstí, se Hanně rychle dostane pod kůži. Nejvíc Hannu dostihnou babiččina tajemství z dávné minulosti a cítí se ztracenější a opuštěnější než kdykoliv předtím. Blíží se zima a začíná být víc než jasné, že Vánoce už sama trávit nebude…


Následuje Alpress s jejich historickými knihami od oblíbených autorek, kdy jedna je už přečtená a čeká na sepsání.

Valdštejn: Zkamenělé srdce v moci ďábla

kniha od: 

Ve vzduchu mrazivé únorové noci roku 1634 visí něco temného. Albrecht z Valdštejna má neblahé tušení, že příští okamžiky rozhodnou o jeho dalším osudu. I přes zlé myšlenky se ovšem neubrání vzpomínkám na milovanou Lukrécii, ženu, která byla až do své poslední chvíle tím nejlaskavějším člověkem, jakého kdy poznal.

Vratislav: Co je silnější než touha po moci?

kniha od: 

Druhorozený Vratislav přijal na rozdíl od ambiciózního Spytihněva vládu nad olomouckým panstvím bez hořké závisti. Od života totiž očekává více – hledá lásku a náhoda mu přivede do cesty urozenou Gutu. Jejich štěstí však netrvá dlouho. Kníže Spytihněv se rozhodne bratrovo území připojit ke svému a novomanželům nezbývá než se zachránit útěkem.


Další v pořadí je Moba, která vydala dlouho očekávané pokračování s Amiši, kdy další chystají na příští rok.

V troskách tornáda

kniha od: 

Na městečko Panters Mill v Ohiu, kde žije početná komunita amišů, udeří ničivé tornádo. Při odklízení následků je v pytli nalezena lidská kostra. Bez končetin. Něco je okousalo. Kate Burkholderová se pouští do vyšetřování třicet let starého zločinu či zamaskované nehody. A pátrání ji znovu přivádí mezi amiše, kteří bedlivě střeží své soukromí. Odhalení totožnosti oběti spouští další lavinu událostí, na Kate má navíc spadeno neznámý vetřelec. A aby toho nebylo málo, Kate zjišťuje, že je těhotná. Na to ani ona, ani John nebyli připraveni…


Pak je tu jedna kniha z Portálu, která se mě hodně dotýká. Nemám tu problematiku, o které se v ní píše, ale má ji dcera a tak i díky tomu opět víc chápu, co se s tím uzlíčkem lásky děje. Občas je to bolestivé čtení, ale otevírá mi oči a pomíhá mi najít cestu k ní.

Královna chaosu: ADHD podle Zoë

kniha od: 

O ADHD se mluví jako o výlučně mužské záležitosti. Hyperaktivní? Přece muži! Nezvládají svůj život? Přece muži! Zoë to ale vidí jinak. ADHD k ní patří, zjistili ho, až když už byla dospělá, a ona se s ním musí nějak vypořádat. Nic nezastírající výpověď o tom, jaké to je být hyperaktivní a mít potíže se soustředěním v sobě pojí humor i slzy. Ano, je to těžké, když vyhrajete nevypsanou soutěž o nejhorší sekretářku roku. A když nezvládnete schůzky s kamarády, které jste si domluvila, je to také hloupé. ADHD nám hází klacky pod nohy, ale Zoë našla strategie, jak se s ním vypořádat a nebýt jen ta hyperaktivní a nesoustředěná. Její příběh je určen všem ženám, které se potýkají s podobnými problémy.
Knihu ocení dívky a ženy s ADHD, jejich rodiny a přátelé, psychologové a terapeuti.


Nakonec tu mám knihy z Grady a jejich Bambooku. Jednu z nich mám přečtenou, další je rozečtená a třetí na čeká, až na ní přijde řada.

Meč pánů z Velhartic

kniha od: 

Hlavními hrdiny knížky Meč pánů z Velhartic jsou jedenáctiletý Jakub Šimek a stejně stará Anežka Bušková, jejíž prapředci byli rádci a komoří Karla IV. Jakub je sice ve Velharticích na letních prázdninách tak trochu omylem - kvůli zapomnětlivosti svého táty, ale vůbec mu to nevadí. Hodlá totiž na velhartickém hradě vypátrat číše, ze kterých pili Karel IV. s Buškem z Velhartic. To, co nejdřív vypadá jako příjemná letní zábava, přeroste v dobrodružství, do kterého zasáhnou i aktéři staletí starého příběhu.


Nová tajemství Prahy

kniha od: 

Odhalte nová tajemství magické Prahy! Praha je nejen stověžatá, ale také plná tajemství a zázraků. Autor David Černý v nové knize odhalí další zajímavosti z naší metropole. Projeďte se spolu s ním pohřební pražskou tramvají. Najděte první dopravní značku v Praze a seznamte se s úhořem Pepíkem, který už dlouhá léta žije v kašně pojišťovny ve Spálené ulici. Můžete také nahlédnout do koupelny Jana Masaryka a do podzemní nemocnice v Krči. Naučíte se, jak správně požádat o zázrak u sochy Jana Nepomuckého na Karlově mostě. Dozvíte se také, kde hledat ďáblovy kameny. Další nebudeme prozrazovat, ale můžete se těšit na Nová tajemství Prahy. Kniha je pokračováním knihy 25 tajemství Prahy, která vyšla v roce 2018 a stala se bestsellerem.

Novinář, historik a fotograf, autor knihy 25 tajemství Prahy a Nová tajemství Prahy, tvůrce projektu Miluju Prahu David Černý pochází ze staré pražské pekařské rodiny. Studoval historii a celý život o Praze píše. Svou lásku k hlavnímu městu chtěl však sdílet i s ostatními, a tak si založil stránku Miluju Prahu. Zpočátku publikoval jen své oblíbené fotky Prahy, stránka se však rozrostla už na 100 tisíc fanoušků a spousty lidí dnes nadšeně posílají své vlastní fotky. David stále žije na Starém Městě nedaleko Staroměstského náměstí.


Morgavsa a Morgana - Živelné měňavice

kniha od: 

Oblíbené příhody malé Morganky, které znáte ze Čtyřlístku, vycházejí poprvé v knižní podobě!

Morgavsa a Morganka jsou dvě čarodějky. Tedy vlastně jenom Morgavsa. Morganka se toto řemeslo teprve učí a zdá se, že se velmi rychle zlepšuje. Naše hrdinky jedou vrátit draka do jeho rodiště. Zároveň sledují stopy zlé a velmi mocné 
čarodějky. Co všechno je na Islandu asi čeká?




Žádné komentáře:

Okomentovat