středa 15. července 2020

Útočiště - Loubry Jerome

Útočiště

Jediná možnost, jak přežít, je uniknout...

Loubry Jerome
Co skrývá tajemný ostrov? Sandrine přijíždí na malý ostrov, o kterém nic neví, převzít věci po zesnulé babičce. Matka jí říkala celé roky, že je šílená a tak se s ní nikdy neviděla. 
Proč, když je na ostrově, se jí zdá, že zmizeli všechny barvy a zbyla jen ponurá šedá jakou vídá na hlavní  budově bunkru, který ostrovu vévodí? A proč ji jedna ze zbylých obyvatelek radí, aby vzala nohy na ramena?
A jak je možné, že po několika dnech najdou mladou ženu brodit se na pláži v písku, kdy je celá od krve, která není její a ona si na nic nevzpomíná? Co se stalo na ostrově? Proč si na nic nepamatuje? 

Metafory vyšla v nedávných dnech tahle velmi zajímavá kniha. Psychologický thriller vycházející francouzské hvězdy oceněný na literárním festivalu v Cognacu.
To ocenění má právem, to musím zdůraznit po přečtení této knihy.
Příběh, který nám vyvstává před očima a dle anotace by se mohl zařadit mezi další tuctové knihy s podobnou tématikou, kdyby vás autor nechal jít stejným směrem, kterým se zdá, že příběh půjde. Jenže tady narazíme na jedno velké ALE...
Sandrine je mladou noviřkou, které zemře babička. Musí si vyzvednout její věci na ostrově, o kterém nic neví a ani o babičce toho nezná tolik. Proč je tedy nalezená od krve po několika dnech? Proč si nic nepamatuje?
A v tom je jádro celého pudla. Člověk si totiž začíná uvědomovat, že zde není něco v pořádku a jak čte dál, dostane něco, co nakonec nečekal. 


Za mě je tohle adept na nejlepší knihu v tomhle žánru a vlastně i tohoto roku. V knize se mi dostalo něco, co jsem ještě nezažila. Nutí vás přemýšlet a vy si musíte dávat pozor na sebemenší maličkost, která se v knize zmíní. Pokud to neuděláte, budete si později rvát vlasy na hlavě a zběsile listovat knihou zpět, abyste nalezli to místo, kde se to prvně objevilo. Nic není takové, jak si myslíte a dojde vám to pomalu. 
Autor si s vámi mistrně zahrává a vaše mysl je bičována na plný výkon. Já měla pak už ke konci tušení, jak to celé bude a dokonce jsem to konzultovala s jedním čtenářem, který knihu měl už za sebou, aby mi mou domněnku potvrdil. Jak jsem byla se sebou spokojená, když se mi to opravdu podařilo odhalit celé tajemství našeho příběhu. Něco, co opravdu nečekáte a co vás šokuje. 
Autor si s vámi hraje jak kočka a myš a vy mu to baštíte i s navijákem. Tohle není kniha pro nepozorné jedince. Tady se musíte pekelně soustředit a přemýšlet. Všímat si a i pak vám možná něco unikne. Do poslední strany vlastně nevíte, jak to bude a to je na celé knize to nejlepší. Lidský mozek je prevít a dokáže vám předložit různé názory, kterým uvěříte. Je to vlastně takové ÚTOŠTIŠTĚ.
Knihu koupíte zde na stránkách Grady Útočiště. Já jim tam posílám velký dík za tuhle knihu. Tohle byla jízda, od které se mi nechtělo odcházet.

4 komentáře:

  1. Kniha mě také zaujala, a to thrillery příliš nevyhledávám. Na tomhle je ale něco, co člověka naláká na první pohled. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně jsem zde, pro mě je to kniha roku a možná i jedna z nejlepších knih, jako ujsem kdy četla!! Ja byla totálně v háji :D Vůbec jsem to nečekala :D

    OdpovědětVymazat