úterý 22. srpna 2017

Útěk do Virgin River - Robyn Carrová

Útěk do Virgin River

od: 

Městečko Virgin River bičuje ten večer prudký ledový déšť. Dobrácký obr John „Pastor“ Middleton se právě chystá zavřít bar, protože v takovém nečase už určitě žádný host nepřijde, když se v něm najednou objeví vystrašená mladá žena s tříletým synkem v náručí. Bývalý mariňák nemá sice se ženami velké zkušenosti, ale hned pochopí, že Paige před někým utíká – je totiž samá modřina. John vezme ji i maličkého chlapce pod svou ochranu, brzy však pozná, že za touhou oba uprchlíky chránit je něco víc. Paige Lassiterová v něm probudila city, které ještě nikdy nezažil. Jenže pak se v městečku objeví Paigin násilnický manžel, a Johnovi je jasné, že musí jednat. Jestli ho totiž u námořní pěchoty něco naučili, pak určitě to, že za některé věci se vyplatí bojovat.


Pastor se právě chystá zavřít bar, když mu do dveří vstoupí vyděšená mladá žena se spícím chlapcem v náručí. Už na první pohled je vidět, že před něčím, nebo spíše někým, utíká. Chce se jen zahřát a odpočinout si, než zase vyrazí na cestu. Pastor jí ale nakonec přemluví, že by měla zůstat. Chlapec je nachlazený a on že by mohl zavolat Mel, která je zdravotní sestra. Chlapce by prohlédla druhý den ráno, aby měli jistotu, že to není vážné. Žena váhavě souhlasí a Pastor jí zavede do svého bývalého pokoje nad barem. Její auto pro jistotu zaparkuje tak, aby nebylo ze silnice vidět. Když jí pak nese do pokoje čisté ložní prádlo, zahlédne něco, co vidět neměl. Paigino tělo je pokryté velkými modřinami. I z jejího ostražitého chování je jasné, že tu jde o domácí násilí a ona je na útěku.
Podaří se ji přesvědčit, že tady bude v bezpečí a že se nemusí už bát?


Druhý díl ze serie o městečku Virgin River nás tentokrát více seznamuje s hromotlukem Johnem Middletonem, kterému všichni říkají Pastor. Velký holohlavý obr s bicáky jak melouny může na první pohled nahánět strach, ale ve skutečnosti je to dobrácký medvídek. Jen ho nesmíte naštvat.
Když zjistí, že Paige a její malý synek utekli před násilnickým manželem, rozhodne se vyděšené ženě nabídnout pomoc. Nejprve v podobně střechy nad hlavou a pak i díky přátel. Jeho přítel Jack, se kterým vlastní bar, má sestru soudkyni a ta jim poradí, jak se bránit proti tyranovi v podobě jejího manžela. Hlavně potom, co ji nakonec ve městě objeví a napadne ji. 
Chrání ženu a snaží se ji i jejímu synkovi zajistit potřebný klid a bezpečí. Díky jeho něze a láskyplnému náruči jak pro ni, tak hlavně pro malého Chrise, který se v něm začíná vidět, se Paige nakonec uklidňuje.
Jenže i přes veškerou snahu a soudní zákazy si její bývalý cestu do města opět najde a Paige unese. Chce jí mít jako návnadu a pomstít se tak všem, kteří mu bránil vzít si to, co je jeho.


Tuhle knihu jsem četla po kouskách. Vychutnávala jsem si ji, protože jsem věděla, že je to poslední setkání s tímhle městečkem. U nás se totiž vydaly jen dvě knihy z téhle skvělé serie a to je vážně škoda.
Hrozně moc jsem se těšila, že se konečně dozvím něco o Pastorovi, který mi byl představen v předchozí knize Městečko Virgin River. Věděla jsem, že se setkám i s Mel a Jackem a ostatními. Bylo to, jako bych se vracela ke starým dobrým známým.
Líbilo se mi, jaké autorka má znalosti kolem domácího násilí a co vede ke krokům, které se musí udělat, aby se tomu dalo zabránit. Zažila jsem v knize i domácí porod, který byl citlivě a přitom humorně popsán, protože rodil nakonec muž a porodní asistentka udílela jen rozkazy. Přiblížila i další osud mladého Ricka s jeho přítelkyní Liz.
I proto mě moc mrzí, že to vše je teď pryč. Chci víc. Chtěla bych všechno.
Od Carrové mám doma ještě další dvě knihy, i když ty jen nepatrně narážejí na Virgin River a opět mají stejný problém. Jsou to jen dvě knihy z mnoha. Ach jo...



Knihu vydalo nakladatelství Ikar.


Žádné komentáře:

Okomentovat