neděle 3. září 2017

Fuck(t) drsná veganská kuchařka: 115 receptů - Matt Holloway, Michelle Davis

Fuck(t) drsná veganská kuchařka: 115 receptů

od: 

Pod jménem Thug Kitchen se skrývá tak trochu záhadná losangeleská dvojice, která se jednoho dne rozhodla, že se nebude cpát zdravým jídlem sama, ale že k tomu, pokud možno nenásilně, přinutí i své okolí, a posléze i úplně cizí lidi. Však zelenina a vůbec všechno, co se dá nacpat pod pojem „veganská strava“, je skvělý a taky zdravý žrádlo pro všechny lidi, co jim není šumák, co do sebe cpou. Dnes má Thug Kitchen milion přátel na Facebooku a třeba taková Gwyneth Paltrow je z jejich receptů úplně vedle.


Veganská kuchařka plná skvělých receptů nejen pro vegany či vegetariány. I masomil si zde najde to své. Kuchařka psaná jazykem lidu - aneb jak mi zobák narost.


Když jsem objevila výzvu, že se hledá food bloger pro tuhle kuchařku, tak jsem byla nejprve lehce na pochybách. Jídlo miluju a už jsem i pár podobných knih recenzovala. U téhle jsem si ale nebyla jistá, co čekat. Přesto jsem do toho nakonec šla a nelituji.
Do rukou se mi dostala neobyčejná kniha. Nejen svým obsahem, ale i tím, jak byla napsaná. Zde si nehrají na spisovnost, ale píšou, jak jim to velí normální mluva. Někomu to možná  bude ale vadit. Mě to přišlo vtipné.


Kuchařka je velice dobře zpracovaná i co se týče krásných velkých fotografií a jednoduchých receptů. Já se díky nim naučila mít ráda víc snídaně, které většinou oželím a vystačím si s hrnkem kávy s mlékem. Teď se občas dokopu a udělám si ovocné smoothie s přídavkem vloček a jinejch zrníček, co mám zrovna po ruce. 



Doma jsem zkoušela na rodině i "zdravější jídla", ale moc jsem s nimi úspěch neměla. Přeci jen maso je maso. Co jsme si ale zamilovali, tak je čaj louhovaný na slunci. V kuchařce ho najdete pod názvem Broskovovomátovej ledovej čaj vyrobenej venku na slunku. Já už ho vyzkoušela i ve variaci na zelný čaj s citronem, mátou a meduňkou a i klasickej ovocnej. Příprava je zdlouhavější, ale pokud někam jedete a chcete mít po návratu dobrej čaj hned k pití, doporučuju tenhle recept. Stačí k němu totiž jen slunný místo a čaj se udělá sám.
Ostatně tady máte důkaz. Jen jsem si do receptu přidala k oslazení domácí levandulový cukr spolu s hnědým a k mátě přidala i meduňku ze zahrádky. Na fotografiích je hezky vidět, jak se čaj postupem času zabarvuje. 


















Za nevšední kuchařský zážitek děkuji nakladatelství Jota, která mi ji poskytla k recenzi.


4 komentáře:

  1. Mé by asi v kuchařce vadila hovorová mluva, myslím si, že do takových knih nepatří, nicméně čaj bych si dala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zvláštní, ale pokud na ní koukáš jako na celek, tak to k té knize sedí.

      Vymazat
  2. Zaujímavý spôsob prezentácie kuchárskej knihy. Príde mi taký americký :-D Ja si zas myslím, že tam v pohode hovorové veci patria. Aspoň sa človek nenudí keď knihu používa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) To máte naprostou pravdu. Kniha díky tomu nepůsobila tak upjatě jako se některé podobné knihy tváří a nechávala i prostor pro vlastní chutě.

      Vymazat