čtvrtek 15. února 2018

So long, Marianne - Příběh životní lásky Leonarda Cohena


So long, Marianne - Příběh životní lásky Leonarda Cohena

od: 

Život ženy, která inspirovala jednu z nejkrásnějších písní o lásce
Marianne bylo dvaadvacet let, když se svým partnerem, norským spisovatelem Axelem Jensenem, pobývala na řeckém ostrově Hydra. Jednoho dne ji při nákupu v místním koloniálu jakýsi mladý muž pozval do restaurace, kde právě seděl se svými přáteli. Představil se jako L
eonard Cohen – tehdy to byl ještě málo známý kanadský básník. Když ji a jejich synka nevyzpytatelný, výbušný Axel nakonec kvůli jiné ženě opustil, Leonard ho u Marianne zastoupil a zrodil se nový hluboký, láskyplný milostný vztah.
So long, Marianne je intimní záznam Mariannina životního příběhu, od jejího mládí v Oslo přes pomíjivou romanci s Axelem a líčení života mezinárodní umělecké kolonie na Hydře od 60. let minulého století k osudu Mariannina vztahu s Leonardem Cohenem a jejímu pozdějšímu životu. Je obohacený o dosud nepublikované Cohenovy básně, korespondenci mezi ním a Marianne a autorčiny poznatky z rozhovorů s Cohenem.


Poznejte ženu, která se stala múzou jednoho neobyčejného muže a i díky němu našla svůj vlastní svět. Prožijte příběh ženy, která se snažila najít sama sebe a tím, že jen byla, dala lásku i světu kolem sebe.


Moje úžasná babička jednou řekla : „Setkáš se s mužem, který mluví zlatými ústy.“ Jako vždy měla pravdu. Vlastně jsem se setkala s dvěma takovými muži.        Marianne Ihlenová


So long, Marianne je příběh tak obyčejný a přesto vás zasáhne na těch správných místech. To si ale uvědomíte až na samotném konci. 
Co ještě si o knize myslím a jak na mě zapůsobila najdete zde na stránkách Knihcentrum.cz - Marianne - Životní láska Leonarda Cohena.



Leonard Cohen ( 21. 9. 1934 – 7. 11. 2016 ) byl jen o rok a čtyři měsíce starší než Marianne Ihlenová (18. 5. 1935 – 28. 7 2016 ) a zemřel pouhé tři měsíce po ní – stačil jí poslat mail na rozloučenou (zemřela na leukémii). Přečetli jí ho den před její smrtí, a ona se prý při tom naposledy v životě usmála.


Za knihu velice děkuji Knihcentru.cz. Vyšla u vydavatelství Mladá fronta.cz.










Žádné komentáře:

Okomentovat