sobota 30. června 2018

Tajemství skotské krve - Jan Hrdina

Tajemství skotské krve

od: Jan Hrdina

Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rod Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat.

Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?
 

Kapitán Ian Deveron - Gorrdon přijíždí na hrad Kilcarron ve Skotsku, aby sepsal dějiny rodu Carronů. Jenže to jen záminka pro vyšetřování záhadných úmrtí některých služebných. Řádí snad v kraji přízrak? Nebo je za tím něco úplně jiného? Neohrozí tím nakonec i sám sebe?

Moje první oficiální setkání s Gradou a Cosmopolisem. Myslím, že to byl dobrý start pro novou spolupráci s nimi.
Knížka již na první pohled upoutá svou obálkou, kdy na tmavém pozadí se siluetou hradu je velké temně rudé písmeno T. Pod ním drobnějším písmem celý název knihy a jeho český autor. Ten mě také překvapil, protože jsem spíše čekala někoho ze zahraničí.
Hned na začátku v prologu zjistíme, že se stala nějaká tragédie, od které se bude následně odvíjet celý náš tajuplný příběh. Pak už se seznamujeme s mladým kapitánem Ianem Deveron - Gordonem. Ten v boji v Afghánistánu přichází o bratra a sám je zraněn. Po tomhle se rozhodne vzdát se vojenské kariéry a cestovat. Hodně se zajímá o Indii, kde by v džungli mohl najít bájný poklad Alexandra Velikého. 
V Anglii se o dva měsíce později schází v jednom klubu všichni členové, aby vyřešili jeden velký problém. Všichni mají obavy z toho, co se děje na hradě Kilcarron a v jeho okolí. Prosakují zvěsti, že v kraji řádí něco velmi nebezpečného a je třeba to vyšetřit. Jenže hodně nenápadným způsobem a tak, aby nebyl nikdo podezřelý. Nakonec se dohodnout a vyberou si vhodného kandidáta. 
A tak se Ian ocitá ve vlaku na cestě směr Skotsko. Na hradě se setkává s hradním pánem, jeho ženou, synem a jejich hosty. Při večeři se hodně mluví a Ian se snaží najít informace pro svou práci, kdy má zkoumat dějiny Carronů. Jenže i tak si všímá detailů, když se řeč stočí jiným směrem. Jak se mění řeč těla tázaných. Ví, že se zde děje záhadného, o čem se nemluví. Jenže co to je a jak se to týká smrti těch nebohých služek? 
Hrad je starý a jako každý má své pověsti a strašidelná vyprávění. Jenže co když se některá z nich zakládají na pravdě? Obchází hrad opravdu smrt nebo je to jen dílo náhody?

Tajemství skotské krve má svá tajemství. Něco tušíte už od začátku a po přečtení Skotského epilogu vám to vše perfektně zapadne do sebe. Tím, že si autor pohrál s příběhem, který se zakládá na skutečných událostech, tomu dodal kouzlo. 
Lehké napětí se mě drželo celou dobu a ani mi nevadilo, že jsem tušila, jak to dopadne. Temnou atmosféru hradu a jeho okolí vykreslil věrohodně. Trochu mi občas pokulhávalo dějové vyprávění, ale to bude asi tím, že jde o prvotinu. Věřím, že se to s dalšími příběhy zlepší.
Musím ještě upozornit na Skotský epilog. Tam je vidět, že autor dějiny opravdu zná. Přiblížil nám Skotsko se vším všudy. K tomu ještě doprovodné fotografie, které informace ještě více podpoří.



Za knihu velmi děkuji Gradě s Cosmopolisem, od kterých knihu mám. Tam si ji ostatně můžete pořídit i vy a prožít tak příběh, který se možná i stal.

4 komentáře:

  1. S tvou recenzí se plně ztotožňuji :-) Četla jsem ji už včera,ale bylo dost pozdě a už jsem se nezmohla na komentář :-) Jsem ráda, že na knihu máme stejný názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také jsem si všimla, že máme stejný názor :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) mě kniha na první pohled zaujala, tématem, obálkou a i českým autorem. A jak je vidět, je i krásně graficky zpracovaná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Ano, ty fotky na konci a že jich není málo a vše kolem je velmi dobře odvedená práce.

      Vymazat