pondělí 15. října 2018

Omyl kronikáře Kosmy - Jiří Dobrylovský


Omyl kronikáře Kosmy

Tvůrcem „starých pověstí českých“ je náš první kronikář Kosmas a díky jeho proslavené Kronice české je spousta lidí přesvědčená, že se naše „pohanské dějiny“ opravdu nějakým podobným způsobem odehrály. Nestál ale na počátku nejstarších českých dějin, neodmyslitelně spjatých s praotcem Čechem, mudrcem Krokem a jeho třemi dcerami, Přemyslem a dalšími legendárními postavami, jeden kolosální omyl? Jestliže totiž Kosmovy zprávy zkonfrontujeme s autentickými dobovými prameny, na žádného Přemysla či Kroka, o praotci Čechovi nemluvě, nikde nenarazíme. Doprovoďme Kosmu při jeho úkolu, který mu zadal sám český král Vratislav, při úkolu najít nejstarší předky českých panovníků.

Kniha Omyl kronikáře Kosmy z nakladatelství Moba vás upoutá svým názvem, pokud se jen trochu zajímáte o dějiny naší krásné země. Kdo by přeci neznal Kosmu a neslyšel o jeho kronice. Učíme se o něm a jeho díle ve školách a z jeho zachovalých písemností, čerpáme vědomosti do dnešních dnů. Jenže stojí tyto informace na reálném podkladě, nebo jsou jen fikcí a dílem fantazie? Na to nám dává odpovědi tento příběh.


Jak knihu hodnotím a můj názor na ní naleznete zde - Knihcentrum.cz - Naservíroval nám Kosma ve svékronice pravdu, nebo jde jen o fikci?

Za knihu velmi děkuji Knihcentrum.cz, které mi ji poskytlo na zrecenzování. 


Žádné komentáře:

Okomentovat