sobota 29. prosince 2018

Mrtví promlouvají - Linda Castillo

Mrtví promlouvají

od: 

O staré farmě Hochstetlerových se v Painters Millu šušká, že je prokletá. Policejní náčelnice Kate Burkholderová je přivolána na místo, kde se zdánlivě vlastní rukou sprovodil ze světa starý muž. Záhy však důkazy prozradí, že šlo ve skutečnosti o vraždu, která navíc nějak souvisí právě s dávným incidentem na farmě Hochstetlerových. Když je objeven další mrtvý muž, opět zdánlivý sebevrah, vyjde na světlo spojitost mezi oběťmi a postupně se odkrývají děsivé podrobnosti z oné noci před pětatřiceti lety, kdy zahynul amišský otec a jeho čtyři děti, jejichž matka beze stopy zmizela.




Nejnovější díl z amišské série je opět velmi povedené čtení.
Hned na začátku knihy se dozvídáme o tragédii, která se stal na farmě rodiny Hochstetlerových. Při přepadení tam zemře otec, jeho děti a manželka je unesena. Řádění přežije jen nejstarší hoch.
O pětatřicet let později je zavražděn Dale Michaels. Řádný občan města, který měl svůj spořádaný život a nebylo na něm nic, co by mu šlo vytknout. Přesto ho někdo sprovodí ze světa a nechá tam vodítko, které naznačuje, že to nebude jen tak obyčejná vražda.
S vraždou začnou vyplouvat na povrch vzpomínky, které měli být zapomenuty. Strach lidí, kteří si kdysi slíbili mlčení, se mění ve strach o svůj vlastní život.
Náčelnice Kate Burholderová se musí s tím vším poprat a najít vraha dřív, než znovu udeří. Jenže myšlenky od případu jí odvádí Tomasetti. I jeho démoni se ozývají a stavějí hradbu mezi ně.
Jak tohle vše nakonec dopadne? Bude více mrtvých? Podaří se Kate vyřešit nejen vraždu Michaelse, ale i starý případ? A co ona a Tomasetti? Ustojí minulost, která se jim nečekaně přihlásila?


V pořadí již šestý díl s náčelnicí Kate Burholderovou, který nás zavádí opět mezi amišskou komunitu. Zdánlivě jednoduchý případ, který se rozroste do obludných rozměrů zasahujících daleko do minulosti.
Kate zprvu neví, co může očekávat a na co se zaměřit ve vyšetřování, ale jak se objevují další a další důkazy, tak se jí začíná před očima utvářet obrázek celého případu. Musí pracovat rychle, protože podezřelých je mnoho a těch, kterým hrozí nebezpečí také.
Do toho všeho se jí rozutíkávají myšlenky i k Tomasettimu. Jejich vztah je čím dál tím intenzivnější a nabírá konečně ten správný směr. Jenže i zde je třeba vyřešit pár problémů. Kate už prostě nechce být tou druhou. Ví, že Tomasetti stále truchlí pro svou mrtvou ženu a děti, ale je už pomalu čas jít dál.
Případ nabírá ten správný směr a Kate už ví, že vražda Dale Michaelse nebyla náhoda. Že to nějak souvisí s tragédií, která se stala před mnoha lety. Jenže jak to vše spojit? Kate se upíná na stopy, které nalézá a které ji přivedou i k dalším lidem kolem Michaelse. Musí jednat rychle. I duch je jim na stopě a snaží se o nápravu Boha. 
A jak už jsme u autorky zvyklí, předloží nám hned několik vodítek, kdo by za tím vším mohl být. Zjistil nakonec přeživší William, kdo zabil jeho otce a zapálil farmu? Mstí se k vůli tomu? Nebo je to jeden z těch, kteří tu noc řádili na farmě a jen umlčuje svědky? A co když je za tím někdo úplně jiný? 


Na mě kniha udělala opět ten nejlepší dojem. Těšila jsem na čtení a tak není divu, že jsem s knihou trávila většinu noci, kdy je má hlavní doba na čtení. 
Od stránek se nešlo odtrhnout a já se musela přemlouvat, abych ji zaklapla a šla spát. 
Příběh nám odkrývá staré hrůzné tajemství a jak se s tím vším hlavní aktéři vyrovnávají. 
Máme tu trvající romanci mezi Kate a Tomasettim, která hlavnímu příběhu nepřekáží. Dodává jí spíše lehkou linku, která nám odlehčuje případ. Ukazuje Kate v jiném světle.
Závěr knihy je překvapivý, jak už tomu bývá. Kateino poznání pravdy a usvědčení viníka je tak jen třešničkou na dortu celého případu. 
Prostě dostanete přesně to, co od knihy čekáte a i něco navíc. Tohle mě opravdu baví a těším se na další.

Za knihu velmi děkuji nakladatelství Moba.


Žádné komentáře:

Okomentovat