sobota 9. května 2020

Herbář aneb Stromy a keře - Jaroslava Bednářová

Herbář aneb Stromy a keře

kniha od: 



Kniha nám přináší 98 druhů dřevin s obrázky ze starých herbářů, které jsou datované už v 16. století. Většina herbářů pochází z rostlinopisů z konce 18. a z 19. století, kdy je dán důraz na přesné botanické zpracování.
Herbář se snaží ukázat využití dřevin hlavně v lidovém léčitelství, ale i v jiných oblastech. Stromy i keře mají svůj užitek a historii, tak je  pojďme spolu prozkoumat blíže.


Fortuna Libri loni vydala krásnou a hlavně velmi poučnou knihu o keřích a stromech. Moc se mi na ní líbí její zpracování, kdy každá z 98 dřevin má své vyobrazení, popis, výskyt, radu pro zdraví a další zajímavosti. K tomu připočtěme dobrý úvod , kde se představují nejen dřeviny jako takové, ale poznáme i jejich historii s mýty a také třeba magické schopnosti. Na konci je pak odkaz na použité inetrnetové zdroje nebo výpis k použitým pramenům k ilustracím a Česko -  slovenko - latinský slovník.




Já jsem z kniha nadšená. Nejen že ukazuje rostliny na starých obrázcích, ale ještě si o nich přečteme něco zajímavého. Něco sami možná znáte, ale věděli jste například, že z našich javorů zle získat cukr, což se v roce 1811 začalo zkoumat dokonce pod dohledem císařské komise? Nebo že odvar z květú šeříků se má kloktat při angíně a oteklých mandlích? Že listy maliníku mají velké množství tříslovin, silic , organických kyselin a vitamínu C ? Pravidelné pití maliníkového čaje pak pomáhá při usnadnění porodu, protože snižuje krvácení a poprodní boelsti? 
No je toho mnoho, co zde najdete. Tak šup do právě vypuknuvšího jara hledat podle obrázků stromy a keře a číst si o nich třeba z dětmi. Bude to aspoň nějaké zpestření pro tyhle smutnější dny, kdy se máme spíše zdržovat doma. 


Knihu můžete koupit přímo na stránkách Fortuna Libri - Herbář aneb Stromy a keře se slevou a ještě tím podpoříte svého knihkupce.


2 komentáře:

  1. Přestože nejsem žádný velký milovník herbářů a knih o rostlinách, tohle vypadá vážně skvěle. Navíc ty nádherné obrázky.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, ty obrázky jsou nádherné a člověk si toho váží o to víc, když ví, jak jsou staré. K tomu opravdu velmi zajímavé informace už z těch dávných dob. Prostě pecka.

      Vymazat