středa 17. srpna 2016

První a druhá nadílka za měsíc Srpen z Knižního klubu

Je půlka prázdnin a já si nekoupila žádnou knihu za celé to období. To jsem musela tedy urychleně napravit a už jsem šla šmejdit do mého oblíbeného Knižního klubu . Ne že bych se musela moc rozmýšlet. Dvě knihy jsem už měla v košíku od Července a tu poslední jsem tam přidala jen z principu, že autorka napsala mou oblíbenou knihu Zahradu kouzel .
První zásilku jsem  odeslala a po týdnu šup do zásilkovny pro balíček. Knihy jsem tedy vybalila už na místě, protože jsem měla ještě nějaký program se svou dcerou Magdalenkou a nechtělo se mi tahat celý balíček po městě.





V balíčku jsem měla tyto tři knihy.





Matčiny dary

Když Ceciliina matka skončí v důsledku zákeřné Alzheimerovy choroby v pečovatelském ústavu, rozhodne se Cecilie dát do pořádku rodný dům. Během úklidu narazí na matčiny úhledně zaznamenané seznamy všech vánočních dárků, které rodina v průběhu čtyř desetiletí nejen darovala, ale také dostala. A ke každému dárku se váže životní příběh nějakého člověka. Tyto seznamy jsou pro Cecilii určitým vodítkem pro sepsání rodinné historie od konce 19. století až po současnost…
Jedinečná kniha, která se stala v Norsku bestsellerem, je úžasnou cestou časem i obrazem jedné neobyčejné rodiny.

Knihu jsem objevila díky Mobě a jsem na ní moc zvědavá. 

Drahý pane

Nádherně nekonvenční literární debut oceněné herečky Mary-Louise Parker. Toto mimořádné literární dílo popisuje autorčin život prostřednictvím dopisů, které napsala různým mužům. Tyto dopisy jsou autentické i vymyšlené, ze všech se však dozvíme o autorčině životě, pocitech a tužbách. První dopis je napsán dědečkovi, kterého nikdy nepoznala, následují dopisy jejímu knězi, bývalým milencům, ale třeba i hasiči, se kterým se setkala při srdečném rozhovoru se strýcem své malé adoptované dcery. Čtenáři budou ohromeni hloubkou a stylem těchto dopisů, z nichž vyplývá složitost a síla lidských vztahů.

Tahle na mě zase koukala ze stránek Omegy a strašně mě zaujala tím, že je psaná formou dopisů.

Dívka, která sahala po hvězdách

Emily Benedictová přijíždí do pitoreskního jižanského městečka Mullaby v Jižní Karolíně v naději, že se dozví víc o životě své matky, obklopeném mnoha hádankami. Ale od chvíle, kdy dívka vstoupí do domu, kde její matka vyrůstala a kde žije její podivuhodný samotářský dědeček, jehož zatím nikdy nepotkala, nestačí se divit. Ostatně celé Mullaby, kde existují rodinná tajemství, za nimiž stojí snad jen kouzla, je poněkud zvláštní místo. Jak jinak si vysvětlit, že zde žije muž tak vysoký, že dohlédne za obzor. A to je jen začátek…

Jak jsem psala na začátku. Tuhle knihu jsem prostě musela mít. Je z nakladatelství Ikar



Další balíček jsem si vyzvedla včera. Opět z Knižního klubu a tentokráte jsem to brala tak nějak tématicky, což mi došlo až po otevření a pomuchlání s nimi. 
Zase jsem byla nucená je rozbalit už u zásilkovny a strčit prostě do tašky a pokračovat v nákupech dál.




Všechny mají společné téma. Jsou ze stejného nakladatelství Motto a dvě jsou navíc od stejné autorky. Poslední napsal muž. Všechny mají krásně ilustrované hlavní desky ze silnějšího papíru a je vážně radost na ně pohledět. O překvapení se mi postaraly tím, že ve všech jsou i recepty na vaření, což jako milovnice jídla a jeho tvoření, opravdu oceňuji a asi pak i nějaký ten receptík vyzkouším.




A teď hurá na jejich představení.



Večeře v ráji

Jacques a Ellie si na francouzském pobřeží Atlantiku otevřeli restauraci s příznačným názvem Paradis - Ráj.
Když však Ellie zemřela, z Jacquesova života se vytratila veškerá radost, z vaření se stala povinnost a hosté to poznali. Po sedmi letech dospěl Paradis k bankrotu. Restaurace má jít do dražby, ale Jacquesův nejlepší přítel najde v poslední chvíli řešení - spolumajitelku Catherine.
Pochází z Ameriky, mluví roztomile francouzsky, právě přišla o manžela a chce vzkřísit bývalou slávu restaurace Paradis.
Jacquesovi se do toho moc nechce, ale nakonec pochopí, že nemá jinou možnost. Když na půdě hledá potřebné doklady, najde sešit receptů, které pro něj vymyslela Ellie.
Rozhodne se je vyzkoušet, a proto každou noc vaří jeden z nich. Pod Elliným láskyplným vedením tak znovu najde radost z přípravy jídel, a také novou lásku.

Oběd v Paříži

Příběhy psané s chutí...

Elizabeth usedla v Paříži k obědu se šarmantním Francouzem Gwendalem – a už nikdy se nevrátila domů.

Jakmile mladá Američanka ochutnala první sousto pavé au poire ve společnosti Francouze s podivným jménem, rozhodla se hodit všechno za hlavu a začít nový život v nejromantičtějším městě na světě. Elizabeth se přestěhuje do Paříže do Gwendalovy garsonky v „drsné“ čtvrti a je vržena do světa rušných tržnic pod širým nebem i elegantních bister. Učí se kuchat svou první rybu (s malou pomocí Jane Austenové) a tišit stesk po domově (za asistence čokoládového koláče). Zakouká se i do místního řezníka (jenž se nebezpečně podobá Mattu Dillonovi). Hrdinka zjišťuje, že čím hlouběji proniká do francouzské kuchyně, tím více před ní začíná sama Paříž odkrývat svá tajemství. Dospívá k poznání, že francouzská kultura se podobá dobře dozrálému sýru – člověk vidí jen svrchní kůrku, dokud se neprořízne k lahodně pikantnímu vnitřku.

Kniha je okořeněná recepty na vybrané lahůdky, jakými jsou letní ratatouille, tatarák z mečouna, kachní prsíčka s ostružinami, jehněčí na pomeranči a badyánu, či čokoládové koláčky.

Piknik v Provence

Autorka bestselleru Oběd v Paříži nás zve na další kulinářské a životní dobrodružství. Elizabeth s manželem při romantickém výletu propadli kouzlu Provence, rozhodli se odstěhovat na venkov a otevřít si tam zmrzlinářství. Její druhá autobiografická knížka obsahuje lákavé recepty na jídla jako plněné cuketové květy, fíkový koláč či medovo-tymiánová zmrzlina, ale především vypráví o všem, co se může stát, když se dva lidé z města přestěhují na venkov, když manželé zakládají společný podnik, když se americké děvče učí francouzskému stylu rodičovství a když vášnivá kuchařka objevuje klasickou provensálskou kuchyni. S vtipem, humorem a kopečkem jahodového sorbetu nám Elizabeth připomíná, že život – v kuchyni i mimo ni – je dostaveníčko s neočekávaným.




4 komentáře:

  1. Ty od Motta vypadají moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Na ně jsem využila slevový poukaz a tak Oběd byl vlastně zadarmo :-D

      Vymazat
  2. Užij si čtení, krásné kousky. A ty z Motta jsou i pastva pro očko :)

    OdpovědětVymazat