pondělí 29. srpna 2016

Recenze Poppy Day - Amanda Prowse

Poppy Day

Co byste obětovala, aby se váš miláček vrátil domů?

Od té doby, co si kadeřnice Poppy Day vzala svého miláčka Marta, byli spolu šťastní. Nyní je Mart na misi v Afghánistánu a Poppy počítá každý den, až se vrátí domů.Avšak jednoho dne zaklepou na její dveře neznámí lidé a její svět se zhroutí. Mart byl vzat jako rukojmí a pro armádu je příliš nebezpečné, aby se ho pokusili zachránit.Poppy je odhodlána přivést ho domů sama. Ale brzy bude stát před nejtěžší otázkou svého života: není cena za záchranu muže, kterého miluje, příliš vysoká?

Silný příběh o ztrátě a odvaze od autorky, která z vlastní zkušenosti moc dobře ví, o čem píše

Příběh o záchraně manžela z válkou sužovaného Afghánistánu, který padl do těch nesprávných rukou, když konal svou vojenskou službu. Příběh o velké odvaze jedné milující ženy, která vzala jeho osud do svých rukou, když ostatní selhalo a ona neviděla jediné východisko, jak dostat svou životní lásku, nejlepšího přítele a milence v jedné osobě domů.



Když mi kniha dorazila na začátku tohoto měsíce domů a já jí vybalila, tak mě okamžitě zaujala svou jemnou a při tom vše vypovídající obálkou. To že je tam vypodobněn vlčí mák má své poselství a jméno hlavní hrdinky Poppy na to také krásně naráží. Poppy v překladu vlčí mák je symbolem válečným veteránům a slaví se 11.listopadu. Více o tomto dni si můžete přečíst zde Den válečných veteránů . S tím je spojené i věnování hned na začátku knihyStojí zde toto - OD ZAČÁTKU OPERACÍ V ŘÍJNU 2001 DO 1.ČERVENCE 2012 PŘIŠLO V AFGHÁNISTÁNU O ŽIVOT 422 ČLENŮ BRITSKÉ ARMÁDY. TATO KNIHA JE VĚNOVÁNA - a je tu uvedeno všech 422 jmen. POCTA NÁLEŽÍ VŠEM ZDE UVEDENÝM I TĚM, KTEŘÍ TEPRVE POLOŽÍ SVÉ ŽIVOTY, DOKUD TENTO KONFLIKT NEUSTANE. NEZESTÁRNOU, TAK JAKO JSME ZESTÁRLI MY, KTEŘÍ TU JSME PONECHÁNI, NEZASTAVÍ JE VĚK ANI ODSLOUŽENÁ LÉTA. PŘI ZÁPADU SLUNCE I PŘI SVÍTÁNÍ, VŽDY NA NĚ BUDEME PAMATOVAT.





Už po přečetní těchto slov jsem měla slzy na krajíčku a musela knihu na pár dní odložit. Čekal mě silný příběh a opravdu to tak bylo.

Poppy si žije svůj poklidný život osamělé ženy vojáka do té doby, než u jejích dveří zaklepou dva důstojníci. To že jí přicházejí sdělit špatné zprávy je víc než očividné. Čeká od nich to nejhorší, ale může být něco horšího než smrt v boji ? Pro Poppy se těmi slovy a její černou noční můrou stanou informace, že její manžel, její milovaný Martin padl do zajetí a oni sice vědí, kde je, ale že se ho nepodařilo díky špatným informací vysvobodit.
Tím se začíná roztáčet kolotoč, který nakonec vyústí v to, že se sama rozhodne Martina zachránit. Podaří se jí to ? To si musíte zjistit sami.
Na knize se mi moc líbilo to, jak se ukazují obě strany jak z pohledu Poppy, tak i z Martinova a jeho zajetí. Příběh odvahy a lásky, kterou lze snad i závidět.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Omega, která mi poskytla tento recenzní výtisk a dále Knihám Dobrovský. Knihu lze koupit zde Poppy Day a zde Poppy Day - Omega .
Dávám jí 4 hvězdičky z 5.








6 komentářů:

  1. Vypadá to na velmi silný příběh. Recenze je skvělá, nalakala mne. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu a komentář :-) Jen si musíš počkat na její vydání. To by mělo být v polovině září.

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Po této knížce pokukuji a teď mě láká ještě více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. Tak se snad pak bude líbit. Je to moc hezký příběh a dobře se čte.

      Vymazat
  3. Tahle kniha mě opravdu nadchla a to hlavně i díky tvé skvělé recenzi. Doufám, že si ji brzy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, že se ti líbí :-) Knihu opravdu doporučuji.

      Vymazat