pátek 3. února 2017

Rozbalovačka 2 v 1

Dnes mi přišla nová várka písmenek. 
Jedna očekávaná od KNIHCENTRA.CZ a druhá s překvapením od Mladé fronty
Od KNIHCENTRA je to můj druhý balíček a tentokrát v něm mám dvě úžasné novinky. 





První z MOBY 

Boj se tmy

Bývalá agentka FBI Brigid Quinnová zažila psychopatů víc než dost. Chce nechat vše za sebou a vybudovat si v Tucsonu nový život s manželem, přáteli a klidnou prací soukromého očka. Po smrti švagrové se ujme sedmnáctileté neteře, která však začne projevovat nezdravý zájem o pitvání různorodé zvířeny. Brigid mezitím slíbí místnímu páru pomoc s vyšetřováním smrti jejich syna – ani to nakonec není tak snadné. Její dům přestává být útočištěm a všude jako by číhaly nové hrozby. Brigid neví, jestli může vůbec někomu věřit. Nebo je to jen tím, že se ďábel nastěhoval blíž?

A druhá je z JOTY 

Diamantová holubice

Rebelka Emily Tempestová se od puberty toulala po celém světě – studovala, cestovala, pracovala…, a nikde doopravdy nezakotvila a nenašla klid. Proto se vrací do Měsíčního údolí, australské osady, kde kdysi strávila dětství. I když je její otec běloch, cítí se součástí domorodého světa své matky a vnímá skutečnost magickým pohledem těch, jimž tato země odedávna patřila.

Krátce po jejím příjezdu do tábora je zavražděn dávný přítel a kmenový vůdce Lincoln a viník je okamžitě k mání: podivín Blakie, až příliš horlivý ochránce tradic a strážce posvátných míst. Podle všeho je Lincolnova smrt rituální vraždou, trestem za porušení kmenových zákonů, a policie z blízkého městečka hodlá případ uzavřít. Emily však brzy začne pochybovat a zjišťuje, že skutečný motiv k vraždě je docela jiný.

Autor tak rozehrává napínavý detektivní příběh se svéráznou hrdinkou, jejíž ženský pohled na svět dodává celému příběhu neobyčejný rozměr. Příběh plný záhad a podivných náhod nabízí zasvěcený vhled do života domorodců s jejich rituály, posvátnými místy a sněním uprostřed pouštní krajiny australského vnitrozemí. V kontrastu s jejich tradicemi stojí ubíjející a prázdný kolotoč života malého, „civilizovaného“ města. Hrdinové jsou vylíčeni s mimořádnou barvitostí a tvoří pestrý kolorit dokonale vystihující život v tomto zapadlém koutu země. Nad to vše vyniká autorův styl plný břitkého humoru a živých dialogů.



Na obě knihy jsem velice zvědavá. Každá skrývá své tajemství, které má být odhaleno a já se už těším, až začnu pátrat po vinicích.


Druhý balíček z Mladé fronty byl pro mě jedna velká neznámá. Nakladatelství mě samo oslovilo na základě jejich reakce na mou recenzi k jejich knížce Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň, kterou jsem měla shodou okolností od  KNIHCENTRA. Milá slečna/paní mi dala na výběr z jejich velké škály knih a ještě mě poprosila, jestli bych nechtěla zkusit pro ně napsat článek o zdravé výživě. Že mi k tomu pošle pár knih pro inspiraci. 
Tohle nešlo odmítnout. To bych byla blázen a zase je to něco nového, co stojí za to vyzkoušet. Kývla jsem tedy na to. 
Tak velký balíček, který mi dnes od nich dorazil, jsem ale vážně nečekala. Neposlali mi jen jednu knihu, ale hned několik z mého seznamu přání a k tomu krásné kuchařské knihy o zdravé výživě. Ještě teď nemám slov, jak jsem tím zaskočená a moc mile překvapená.



Knihy, které jsem si vybrala sama jsou tyto 

Dům v Bretani

Žena, která po padesátce najde lásku, o níž snila od mládí, přestěhuje se do vzdáleného místa na severozápadním okraji Francie a provdá se za muže diametrálně odlišného od toho, s nímž prožila téměř čtyřicet let. Není to román, ale humorně laděné příběhy autorky, která je navzdory cize znějícímu příjmení rodilá Češka s hlubokými kořeny v bývalé vlasti. 

Dlouhá léta působila jako jedna z význačných osobností v pražské kulturní sféře, byla redaktorkou, publicistkou, ředitelkou Centra Franze Kafky a organizátorkou debatních společností, vytvořila zázemí dvěma synům a jednomu příliš
dokonalému manželovi… 

Nyní už více než deset let šťastně žije ve starobylé usedlosti na bretaňském pobřeží, založila tu uměleckou nadaci, cestuje a díky svým zkušenostem a znalostem dokáže čtenářům nejen vtipně poodhalit zajímavosti ze svého nového domova, ale s potřebným odstupem a nadhledem též zhodnotit i české prostředí, s nímž je v každodenním kontaktu.

Loď v Bretani

Po bestselleru Dům v Bretani, který vyvolal velký ohlas u čtenářů, přichází autorka s dalšími příhodami ze svého bretaňského domova, ze svých cest do Česka a z dovolených po Evropě. Jako obvykle jsou její historky zábavné, mísí se v nich laskavý humor se sarkastickými postřehy, přičemž nešetří nikoho, ani sebe. Jednu kapitolu pojala ve formě fiktivního interview pro tisk. Odpovídá v něm na nejčastější dotazy, které jí její publikum klade, text však obsahuje i hlubší reflexe o lidském bytí.

Vstát znovu se slepicema

Paul O´Rourke má slušnou zubařskou praxi a k ní ještě slušnější krizi středního věku. Anebo, řečeno jednodušeji, neví, co sám se sebou: nesnáší stroje a přístroje, ale miluje svůj iPhone; zuřivě fandí Red Sox, ale každé jejich vítězství mu způsobí depresi; rád by byl ateistou, ale pořád se té víry nějak ne a ne pustit.
A když si někdo přisvojí jeho totožnost a začne si jeho jménem zakládat pohoršující webové stránky a účty na Facebooku a Twiteru, najednou mu přestane být jasné, kdo vlastně je. A pátrání po podvodníkovi ho postaví před otřesnou otázku, jestli to vlastně ten padouch nevzal za lepší konec, než on sám, jestli „ten druhý“, vlastně není lepší Paul O’Rourke než on.
Třetí román amerického autora (1974), který se v posledních letech prosazuje jako jeden z nejvýraznějších literárních hlasů své generace.




A kuchařky jsou 

Superjídelníček

Nová kniha z úspěšné edice Dieta!
Pro každého, kdo se zaměřuje na zdravý životní styl, se stává jídlo alfou a omegou. Někdo zvládne přechod na zdravou stravu sám a někdo potřebuje poradit v podobě přesného jídelníčku. Pokud si tedy nevíte rady, jak si sestavit jídlo od snídaně po večeři a den za dnem, vyzkoušejte jídelníček, který pro vás připravili Petr Havlíček s Petrou Lamschovou.
„Nesmírně mě baví vymýšlet zdravé recepty, které pak v praxi ožívají a hlavně chutnají,“ říká Petra Lamschová a Petr ji doplňuje: „Důležité na tom všem je, že díky našim receptům všichni zjistí, že jídlo není jejich nepřítel. Že nebudou hladovět, budou jíst a ještě jim to bude chutnat.“ Kromě jídelníčku najdou čtenáři v této knize také praktické rady, jak si jídelníček sestavit, z čeho a jak vařit, zkrátka jak s ním pracovat.

Superjídelníček II.

Rozhodli jste se, že místo diet vsadíte raději na zdravý životní styl? Už jste se začali orientovat ve zdravých potravinách a jakžtakž zvládáte nakupovat, ale pořád sklouzáváte ke stereotypům? Pak právě pro vás je určena nová kniha Petra Havlíčka a Petry Lamschové, která vás provede zdravým jídelníčkem od snídaně po večeři. Ale hlavně vás naučí připravovat si různá zdravá jídla, která vám budou chutnat, ale tak, abyste neskončili u kaše ke snídani a salátu k obědu. A jaký by vlastně měl být poctivý obědový salát? Proč i k večeři bychom měli mít přílohu? A můžeme si dát ovoce ke svačině i odpoledne, když na ně máme chuť? 
Prokousejte se zdravým jídelníčkem tak, aby vám chutnal. V naší knize najdete inspiraci minimálně na tři měsíce.

Vývary - Nejlepší recepty na vývary, polévky, rizota a omáčky

Objevte zázračné schopnosti obyčejného vývaru, který posiluje kosti, napomáhá regeneraci lidského těla a je jedním z nejvýživnějších jídel na světě. Vývar je koncentrovaný elixír chuti a zdraví, bez kterého se při vaření prostě neobejdete. Dlouhodobě slaví úspěch v kuchyních celého světa a zároveň v sobě pojí kouzlo dávných let s vědecky podloženými fakty o výživě moderní doby. Vývary jsou nadčasové; procházejí kulturami, generacemi a staletími, a ať je znáte pod jakýmikoli názvy, nic zdraví prospěšnějšího nenajdete.

Kuchařka nabízí recepty na deset základních vývarů z masa, ryb i zeleniny. Přečtěte si, jaké jsou jejich nutriční výhody, a pak je s knihou krok za krokem uvařte! Navíc obsahuje přes padesát receptů na polévky, rizota, omáčky a jídla založená na dušeném mase se zeleninou, jejichž podstatu tvoří jeden z vývarů.

Všechna uvedená jídla lze připravit velice snadno. Recepty nevyžadují žádné zvláštní znalosti a snadno se jimi dokáží řídit i ti nejméně zkušení kuchaři a kuchařky.



Tenhle balíček je krásný proti pol k první balíčku. Detektivky na jedné straně a na druhé humor a něco na zub k tomu. A i když nejsem polévková, tak mnohé recepty sama využiji a třeba se mi podaří i trochu zhubnout. Už teď mám pár nápadů na článek, který se k nim váže.

Za knihy ještě moc děkuji KNIHCENTRU.CZ a Mladé frontě. Moc si toho vážím.



20 komentářů:

  1. Krásné knížky :) Už se těším na recenze. Tak ať se líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Budu se snažit je přečíst co nejdříve.

      Vymazat
  2. Zdeni super :) Dům v Bretani mám moc ráda, je to už dlouho, co jsem ho četla (nějak když vyšel) a vloni jsem se těšila moc na Loď v Bretani, tu jsem si nadělila pod stromek. Určitě se ti budou líbit, na to dám krk :))) Na Loď jsem sama zvědavá :-) Krásné kousky, ať se ti krásně čtou :-) A moc gratuluju k Mladé frontě, je to super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Myslím, že ten dům jsem i u tebe zaregistrovala, že jsi ho chválila. Knížky mají krásné obálky a po nakouknutí vím, že to bude bezva čtení.
      Také mám z té spolupráce velikou radost.

      Vymazat
    2. Jestli můžu, dávám další tip, který myslím, že se ti bude líbit - Tymiánové dopisy http://www.databazeknih.cz/knihy/tymianove-dopisy-284156
      Dneska začnu číst autorky druhou knihu Čtení z kávové sedliny - obojí je o přistěhovalcích z Řecka :-) a co jsem začala jen první dvě strany včera, tak to zatím vypadá trošku jako film Moje tlustá řecká svatba :-) :-)

      Vymazat
    3. Super :-) Pak po tom kouknu. Moc děkuji za typ :-)

      Vymazat
  3. Úžasné! Moc gratuluji ke spolupracím. Užij si knížky, jak nejlíp můžeš. Ať se líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné knihy! Na dům bretani a loď tajně pokukuji. Tak uvídím na recence :)
    Jinak gratulace ke spolupráci! Užij si čtění!
    All About Candys Life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Budu se snažit vše přečíst co nejdříve. Asi budu knihy střídat pro odlehčení. Také se na ně moc těším.

      Vymazat
  6. Moc pěkné čtení. A gratuluji ke spolupráci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Moc se na knihy těším, až se začtu. Včera jsem už lehce nakousla Diamantovou holubici. Bude to opravdu zajímavé čtení a teplo z Austrálie v téhle zimě zahřeje :-D

      Vymazat
  7. Teda tomu říkám knižní nálož :-) Gratuluji ke spolupracím a těším se na Tvé recenze :-) Ať se knihy líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji za komentář.
      Taky jsem z toho byla ohromně překvapená :-) Recenze budou snad brzo.

      Vymazat
  8. Obrovská gratulace ke spolupracím! :) Budu se těšit na tvé recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. Gratuluji ke krásným knihám :-) Dům v Bretani a Loď v Bretani jsem četla a jsou to milé oddechové knížky :-) Těším se na recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. Tak koukám o důvod víc si je s chutí přečíst :-) Ty obálky od nich jsou také moc krásné.

      Vymazat