neděle 17. listopadu 2019

Vílí kouzla - Alena Vorlíčková

Vílí kouzla



Kdo knížku napsal a nakreslil?

Alena Vorlíčková je autorkou projektu na podporu čtenářství Pohádky pro společné čtení, který se zaměřuje především na rozvoj aktivního společného čtení, kdy je kladen důraz na pozornost dítěte i dospělého. 
Petra Řehová se po krátké pedagogické kariéře na soukromé škole věnuje vlastní výtvarné tvorbě pod značkou U Oringle – knižní ilustrace, obrazy, firemní vizuály. kalendáře, přání, plakáty… Tvrdí, že „pokreslit a pomalovat se dá vlastně všechno“.


Kniha pro malé začínající čtenáře, ale i pro ty, kteří mají problém se čtením. Pohádkové příběhy s krásnými a hlavně zajímavými ilustracemi plných barev, které jen otevřenou dětskou mysl, aby dala průchod svým fantasiím a plně zaměstnala jejich mozek tím, že jim na začátku a na konci přinášejí otázky o příběhu, který na nás čeká.


Alena Vorlíčková měla nadávno nabídku na poskytnutí své knihy Vílí kouzla na fb a já se toho chytla. Je autorkou nejen této knihy, ale má za sebou již knížku Zakletý zámek a k Vílím kouzlům je i pracovní sešit. Samotná kniha má také svou stránku Vílí kouzla, kde můžete sledovat veškeré dění kolem této krásné publikace. A třeba dorazíte i na Křest Vílích kouzel na konferenci Dyskorunka
Dyskorunka je věnovaná žákům se specifickými poruchami učení a pro jejich rodiče i s učiteli. Díky nim se nemusí bát učení a předvedou jim hravou formu, jak vše zvládnout a nebýt ve stresu. Což je v dnešní uspěchané době velmi důležíté. Dnešní děti jsou tlačeny do velkých výkonů, ale ti jiní to nemusejí zvládat. Jsou z toho špatní a pokud nemají u sebe někoho, kdo je podpoří, ukáže jim směr a vysvětlí, že i oni na to mají, i když svým tempem, tak z nich jednou vyroste šťastný sebevědomý člověk. A že bohužel vím, co čem mluvím...
No nic, trochu jsem odběhla od tématu a vraťme se k téhle krásné knize a jak jí sama hodnotím.



Od prvního nahlédnutí mě okouzlila. Její pestrost barev v ilustracích, kdy při každém novém pohledu nacházím něco nového až po samotné příběhy v ní.
Jsou krátké, ale při tom poučné a napsané tak, aby děti bavili. K tomu ještě otázky na začátku i na konci každé pohádky, kdy nutí děti přemýšlet. Úkoly jsou to jednoduché a tak nemusí mít strach, že by něco nezvládli. To je myslím ještě víc popožene k dalšímu objevování téhle knihy. Velká písmena pak pomohou se čtením samotným, za což je další plus.
Tak že za mě ANO, ANO, ANO. Tohle je něco , o čem jsem si jistá, že potěší každé dítě a teď když se blíží Ježíšek, tak potěší snad ještě víc. U nás to tak dopadne a vím, že dcera bude nadšená. 

Žádné komentáře:

Okomentovat