čtvrtek 6. října 2016

Rozbalovačka aneb malé rozmazlení v podzimním čase

V září jsem si nekoupila žádnou knihu a tak to tímhle nákupem doháním.
Jelikož jsem měla nějaké lítání po úřadech a hromadu času k tomu, tak jsem zabrousila do našeho malého knihkupectví a následně i do mého milovaného mělnického antikvariátu Želví doupě. Pro trochu tepla a taky s tím, že bych mohla objevit nějaká nová písmenka na čtení.


Nejprve jsem zašla do knihkupectví, kde jsem jen tak bezcílně koukala do regálů s knihami. Zatoulala jsem se i do sekce knih za babku a tam se na mě usmívalo hned několik knížek. Ne, že by se na mě nekoukali i ty z jiných, ale mé srdéčko zaplesalo nad cenami, které byly až směšné za tolik, pro mě kvalitní, literatury. Když jsem odcházela, v tašce jsem měla 5 knih a nejsou to žádní drobečkové. Tedy až na tu jednu.


Do Želvičky jsem pak zamířila na výbornou kávu a myšlenkou, že bych mohla pořídit i něco hezkého tam. Přiznám se, že jsem se tam chtěla trochu rozšoupnout, ale nakonec jsem si odnesla jen jednu knihu z oddělení antikvariátu. Byla v ní ale krásná záložka jako bonus po předchozí majitelce nebo majiteli.
A cože to tedy všechno mám? Začtu těmi z knihkupectví.

Miniaturista

Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci… 
Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.

Skrýš

Jan Hauger, devětadvacetiletý učitel, přichází pracovat do mateřské školky v jednom větším městě na západním pobřeží Švédska.
Mýtina ale není běžná školka – sousedí totiž s psychiatrickou Klinikou svaté Patricie, jíž se mezi lidmi říká Svatá Psycho, zvláštním zařízení s ostrahou, kde jsou internováni psychicky narušení pachatelé násilných trestných činů. Mezi nimi jsou i rodiče dětí z Mýtiny. Smyslem pobytu dětí ve školce je, aby jim byl s rodiči umožněn kontakt. Jedním z Janových pracovních povinností je eskortovat děti podzemním tunelem, který školku a kliniku spojuje.
Jan je schopný pedagog, který ovšem leccos tají – například to, proč tolik stojí o místo právě v Mýtině, nebo to, k čemu došlo o několik let dříve, kdy šel se skupinou dětí ze školky, v níž tehdy působil, na procházku do lesa a při návratu mu jedno z nich chybělo

Smršť

Chladný, ponurý říjen na ostrově Öland. Joachim nedal na pověry o ostrově a se svou rodinou se nastěhoval na statek Aluden. Tato usedlost však byla vystavěna ze dřeva lodního vraku a všem obyvatelům přineslo toto místo jen neštěstí.

Mlýny osudu

Uprostřed noci zabuší na dveře bývalého námořníka Gerlofa Davidssona dvanáctiletý Jonas Kloss a s hrůzou mu vypráví o tom, že na moři viděl loď, na jejíž palubě byli umírající námořníci a šílenec se sekyrou. Na Ölandu se zatím rozbíhá hlavní turistická sezóna, přijíždějí sem tisíce lidí, ne všichni tu ale chtějí strávit dovolenou nebo obdivovat krásy ostrova. Starý muž jménem Aron Fredh se vrací po mnoha letech z ciziny na Öland s jediným cílem: pomstít se. Vysvětlení je třeba hledat jak v minulosti, tak v přítomnosti, a především v bohaté rodině Klossových, která na ostrově vlastní přepychové rekreační středisko. Jediný Gerlof začíná tušit, kdo by mohl Fredh mohl být; zdá se, že se s ním dokonce kdysi dávno setkal. Oba spolu tehdy stáli na hřbitově u čerstvě vykopaného hrobu, když vtom zaslechli, jak se z rakve ozývá bouchání...

Zkamenělá krev

Vápencem na pobřeží Ölandu probíhá krvavá žíla, sytě rudá vrstva, o níž se dříve tvrdilo, že je zkamenělou krví, jež byla prolita v boji mezi skalními troly a vílami z planin. Všechny tyto pověsti zná také Per Mörner, který přijíždí do Stenviku oslavit se svými dětmi Velikonoce. Proti svým původním plánům sem nakonec přiveze i svého problematického otce Jerryho, který je později zavražděn. Zdá se, že ho zabil někdo, koho znal. Kdo ho ale mohl tak strašlivě nenávidět? Pera Mörnera nenechává tato otázka v klidu. A to, co vypátrá, jím naprosto otřese? Třetí, netrpělivě očekávaný román z ostrova Öland od nositele prestižních literárních cen, víc než důstojného pokračovatele Stiega Larssona!





A tahle je z doupěte.

Sedm demonů

Napínavý příběh se odehrává v záhadném Egyptě plném exotiky, kouzel a tajemství skrytých po celá tisíciletí v poušti. Mladý egyptolog Mark Davison dostane lákavou nabídku, aby vedl práci na vykopávkách. Zároveň získá i deník svého předchůdce, archeologa, který pracoval na stejném místě před sto lety. Psal v něm o podivných a neuvěřitelných událostech, zápisy však náhle končí. Mark se vydá do Egypta, kde by chtěl objevit hrobku faraona. A však celý jeho tým ohrožuje záhadná a životu nebezpečná moc



Doma jsem pak zjistila, že knihy z knihkupectví se dají i za stejnou cenu sehnat na buxu a v knižním klubu .




4 komentáře:

  1. Výborný výběr. Všechny bych chtěla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem teď nakupovala knížky od Johana Theorina a za 49 Kč :-) Krásné přírůstky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to na tom buxu zjistila dodatečně, ale nelituji toho. Ten pocit si ty knihy najít a odnést... Určitě to znáte sama :-)

      Vymazat