středa 14. června 2017

Rozbalovačka - Výhra z Vůně knih, výměna a velký balík k svátku

Včera jsem zažila Ježíška v létě. Jak si jinak vysvětlit to, že se mi v jeden den sešlo dohromady 11 knih. Ani o svátky nemívám takovou nálož jako tomu bylo v ten den.
Nejprve jsem si vyzvedla balík v zásilkovně a pak šup na poštu, kde na mě čekali dvě zásilky. 





První, co vám představím, je kniha ze stránek Vůně knih. Jedná se o mou výhru, ze které mám radost.


Jdi za štěstím

Amy žije na panském sídle Hatville Court pod ochranou krásné Aurelie, jediné dcery majitele. Prožívají dobrodružství a noří se do vlastního vysněného světa. Ani to však dívku nechrání před záští mocné lady Vennawayové. Pak jako blesk z čistého nebe udeří nemilosrdný osud. Po smrti své nerozlučné přítelkyně se Amy ocitá zcela sama a bez prostředků. Jenže Aurelia dosud neřekla poslední slovo a v šifrovaném dopise vysílá Amy na cestu do neznáma. Díky dalším dopisům, v nichž jí Aurelia připravila vždy nové pokyny, putuje dívka přes celou Anglii až do starobylého Yorku a získává příslib nové budoucnosti.



Pak tu mám výměnu od Marcely ze Zaostřeno na knihy. Po autorovi jsem pokukovala už dříve a mám některé jeho knihy i v e-booku, ale ještě jsem nic nečetla.


Vykoupení krví

V osmnáctém příběhu pátrá sestra Fidelma po vrahovi krále Colgúa
Píše se rok 670 a král Colgú pořádá na svém hradě hostinu pro význačné panstvo. Náhle do síně přichází řeholník, který prý králi přináší důležitý vzkaz. Vzápětí se ale posel na Colgúa vrhá a s výkřikem „Pamatuj na Liamuin!“ ho probodne. Je sice zneškodněn, ale král bojuje o život. Kdo je to Liamuin? A kdo stojí za pokusem o vraždu? Vyšetřováním je pověřena králova sestra Fidelma, vzdělaná právnička, a její muž, bratr Eadulf. Musejí se vydat na území svých úhlavních nepřátel, příslušníků kmene Uí Fidgente, odkrýt temná tajemství kláštera Mungairit a vypravit se do hrozivé horské tvrze bezbožného tyrana. Po celou dobu výpravy je provází nebezpečí a násilí, až nakonec odhalují zdrcující pravdu.



Na konec jsem si pro vás nechala můj obr balíček k svátku. Tentokrát jsem se nechala trochu unést a tak vznikla snad má největší objednávka z Knižního klubu. Tahle cihlička, jak mi jí doma nazval přítel, když viděl tu velkou krabici, obsahovala celkem 9 kousků. Hodně jsem tedy šla po výprodeji, ale zase jsem se nedržela jen jednoho žánru. Ostatně posuďte sami.



Ostrov tisíce pramenů

Poutavý příběh o lásce a nenávisti, důvěře a zradě a vzrušujícím osudu
jenž se odehrává v exotickém prostředí Karibiku.

Po smrti své první velké lásky uzavře Nora, dcera obchodníka, manželství z rozumu. Provdá se za ovdovělého pěstitele cukrové třtiny na Jamajce.

Život v Karibiku ale není takový, jak si mladá žena vysnila. Zacházení majitele plantáže s otroky ji hluboce šokuje, rozhodne se proto změnit na farmě mnoho věcí k lepšímu. Překvapivě ji v tom podporuje nevlastní syn Doug, který přicestuje z Evropy. Jeho návrat rozvíří ale mnohé, zejména Nořiny city. Náhle však Nora v důsledku tragické události ztratí úplně všechno. Zbude jí jen holý život

Ostrov rudých mangrovníků

Volné pokračování románu Ostrov tisíce pramenů, odehrávající se v Karibiku v polovině 18. století.
Deirdre, dcera Angličanky Nory Fortnamové a otroka Akwasiho, žije milovaná a chráněná na plantáži své matky a nevlastního otce. Mladí muži na ostrově ji i navzdory jejímu nežádoucímu původu obletují. Deirdre ale o žádného z nich nejeví zájem, dokud se o ni nezačne ucházet mladý lékař Victor Dufresne. Po nádherné svatební oslavě nasednou Victor a Deirdre na loď plující do Saint-Domingue na ostrově Hispaniola. Tam se ale stane něco, co změní jejich další osud

Světlo v temném domě

Vražda neznámé ženy postaví policii ve finském Turku hned před několik hádanek: Kdo vnikl do nemocnice, aby zabil pacientku v kómatu? A co je to za vraha, který vedle oběti na prostěradle zanechá jedinou stopu – tekutinu, v níž kriminalistický technik po krátkém váhání identifikuje slzy? Kimmo Joentaa by měl veškerou svoji pozornost věnovat snaze vysvětlit tento nezvyklý čin, jenže má momentálně úplně jiné starosti: Larissa, žena, která nečekaně vnesla světlo do jeho života, beze stop zmizela.Zatímco zcela suverénní pachatel v různých městech nachází své další oběti, Kimma Joentau přivede jeho neúnavné hledání do malé vesničky v nejzapadlejší finské provincii, přímo doprostřed temného tajemství dávno minulého léta...

Holanďanův hrob

Skupina turistů se účastní okružní plavby kolem Špicberského souostroví. Loď přes přísný zákaz zastaví u výběžku, kde se nacházejí staré náhrobky Holanďanů. V otevřeném hrobě objeví zvědaví turisté kromě starých kosterních pozůstatků i mužskou hlavu. Hrůzný nález začne okamžitě vyšetřovat místní policie. Zdá se, že se na Špicberkách nikdo nepohřešuje. Stopy zdánlivě neřešitelného případu postupně ukazují pouze na jednoho pachatele. Nezbývá než se postavit vrahovi tváří v tvář

Provence jako sen

Kniha české malířky provdané do Francie nás zavede do Provence, kde si Lenka s manželem pořídili polorozpadlý zámek, ve kterém se chystají žít a vybudovat zde tvořivé a tvůrčí místo, kde bude živo (divadelní stáže a kurzy výtvarného umění, představení, výstavy, koncerty), samozřejmě s ubytováním účastníků i hostů. Cesta k realizaci tohoto snu byla složitá, plná sutě ze zborcených zdí i jiných překážek nastražených přírodou i lidmi. Vyprávěním se prolínají impresionistické popisy úchvatné přírody, místních zvyků, zdejší kultury, lidí a jejich mentality.

Pohlednice z kavárny

Další z milých knížek Lenky Horňákové Civade nás tentokrát zavede na terasy kaváren, s výhledem i bez, kde: „Nejste ani venku ani uvnitř, tak někde mezi. Sedíte a nemáte nic na práci, ale nemůžete říct, že neděláte nic. Děje se tu spousta věcí, dají se zde potkat zajímavé osoby, příběhy a situace.“ A právě o tu spoustu věcí se s námi rozhodla podělit nejen slovem, ale i vlastním obrazovým doprovodem. Nechme se tedy vtáhnout do atmosféry francouzských kaváren a užijme si chvilku pozorováním, co se kolem nás děje…
Ti, kteří znají Provence, vědí, že jeden z nejkrásnějších pohledů na ni, jeden z okamžiků, kdy si ji užíváme nejlépe, je od kavárenského stolku. Ti, kdo zde nikdy nebyli, snad přijmou pozvání na kávu, na skleničku, na některou z oněch provensálských teras, plných inspirace.
Sedím na terase a píšu pár pohlednic…

Oběť

V jednom bytě v Reykjavíku je nalezen muž s podříznutým hrdlem. Zdá se, že pachatel i oběť se znali, neboť nic nenasvědčuje násilnému vniknutí. Komisařka Elinborg spatří pod postelí kašmírový šál, který vydává podivnou vůni, a v kapse oběti je rovněž nalezena tzv. "znásilňovací droga". Erlendurova kolegyně tuší, že vražda byla odplatou za brutální zločin, který nebyl nikdy potrestán. Zatímco se komisař Erlendur snaží ve fjordech vyrovnat s traumatickými zážitky z dětství, vyšetřuje Elinborg vraždu, která otřese nejenom jí.

Dech smrti

Severská krimi.
Ve stavební jámě na předměstí Reykjavíku vykopou lidské kosti. Kdo je mrtvý, který tu zpráchnivěl? Byl skutečně pohřben zaživa? Erlendur a jeho kolegové z kriminálky odkrývají kousek po kousku okolnosti dávného surového zločinu a vnášejí světlo do lidské tragédie, která zasahuje až do přítomnosti. A zatímco se Erlendur zabývá hrůzami nenávratně minulých časů, jeho dcera Eva Lind bojuje na jednotce intenzivní péče o život...

Reykjavík v létě 1972 doslova pulzuje. Všude je cítit nervozita a napětí. Celé město žije mistrovstvím světa v šachu, protože uprostřed studené války se Rus Boris Spasskij utkává se svým americkým vyzyvatelem Bobbym Fischerem. Když přípravy na jejich duel vrcholí, je v jednom z kin nalezen mrtvý mladík. Probodnutý nožem. Všichni jsou tím šokováni. Z jakého důvodu by někdo vraždil patnáctiletého chlapce? Má jeho tragická smrt něco do činění s duelem velmocí na šachovnici? Nebo za tímto strašným činem vězí něco úplně jiného?



Vím, že jsem si u některých na sebe možná upletla bič. Jsou tam knihy ze serií a tak bude aspoň bojovka na příště. Hlavně jsou to všechno pro mě neznámí autoři, od kterých jsem nic nečetla a jen o nich slyšela. Já ráda objevuji nepoznané a tak to bude určitě zábava.


10 komentářů:

  1. Krásná nálož Zdeni :-) Larkovou mam oba díly koupené už asi dva roky a stále na ní nebyl čas :-) Láká mě ta Pohlednice z kavárny, počkám si, co na ní povíš :-) Hezké čtení, jsou to fakt krásné kousky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Pohlednici si nechám na prázdniny.

      Vymazat
  2. Krásné kousky :-) Ostrov tisíce pramenů ani pokračování neznám, trochu mi to připomnělo Lagunu plameňáků od Sofie Caspariové, nicméně ani tuto ságu jsem nečetla. Knihy od Indridasona teď také všude vídávám ve výprodeji, ale odrazuje mě právě, že to jsou díly ze série, až kdovíkolikáté... I ostatní knihy vypadají zajímavě, tak se budu těšit na recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Lagunu mám jen v e-booku,ale ještě jsem jí nečetla :-D Já si ani neuvědomila,že to jsou serie,dokud jsem to nezjistila včera z databáze knih. Snad to vadit nebude.

      Vymazat
  3. Na Indridasona koukám hoooodně dlouho, tak jsem zvědavá na tvůj názor. Jinak dost slušná hromada, některé vidím prvně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na něj taky koukám už delší dobu a za ty peníze jsem nakonec neodolala. To je tak, když stránky prohlížím pořádně a občas se zastavím jen u zajímavého názvu. Něco jsem taky objevila jen díky náhodě a na něco jsem koukala už dříve. Světlo v temném domě a holanďan byly o té náhodě.

      Vymazat
  4. Tak tomu říkám balík! :D Přeji krásné čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Teď otázka do pranice - KTEROU ZAČÍT DŘÍVE? :-D

      Vymazat
  5. Tak to je pořádný nasup knih!:) snad se ti budou všechny líbit!
    Přeji pěkné čtení:)

    OdpovědětVymazat