pátek 3. listopadu 2017

Labutě z Páté avenue - Melanie Benjamin

Labutě z Páté avenue

od: 

Ze všech hvězd newyorské smetánky září Babe Paleyová nejjasněji. Její dokonalá tvář pravidelně zdobí stránky časopisu Vogue, její vybraný vkus a styl je všemi obdivovaný. Jak se zdá, Babe má všechno: peníze, krásu, osobní kouzlo, šperky, vlivné přátele, váženého manžela, nádherné rezidence. Pod spořádaným, elegantním zevnějškem však přebývá vášnivá, osamělá žena toužící po opravdové lásce a niterném vztahu.
Pak se objeví Truman Capote.

Drobný, zlatovlasý génius s gigantickou osobností doslova vpadne na scénu a pořádně zatřese s Babe a ostatními „labutěmi“, jak výstižně svou skupinku elegantních přítelkyň z nejvyšší společnosti pojmenoval. Díky nim získá Capote výjimečný přístup do zákulisí manhattanské elity, přímo k nejužšímu kroužku mocných, opředenému skandály a drby. Nepochybujíc o jeho oddanosti, Babe si ani ve snu nedokáže představit, jakou spoušť za sebou Truman zanechá. Když se z člověka ale jednou stane vypravěč příběhů, nepřestane jím být ani tehdy, když se mu v největší důvěře svěří někdo blízký… 

Trumanova proslulost dosahuje vrcholu, když se na jeho hvězdný maškarní Černobílý ples (Black and White Ball) sjíždějí takové celebrity jako Frank a Mia Sinatrovi, Lauren Bacallová či Rose Kennedyová. Velmi záhy však Truman Capote zažehne literární skandál, jehož zničující následky budou doznívat ještě mnoho let poté.


Poznejte příběh přátelství dvou tak odlišných lidí jako byla Babe Paleyová a Truman Capote. Ona vznešená dáma z vyšší společnosti, která je všemi uznávaná a představuje vzor chování i modní ikonu. On malý ztřeštěný gay s hlavou plnou úžasných myšlenek a nápadů. Jak se ti dva mohli stát nejlepšími přáteli a co je nakonec rozdělilo?


Podzimní novinka z nakladatelství Metafora, která vás okouzlí svým názvem a poté vám otevře svět plný pozlátka a velkých slavných lidí své doby.
Příběh kontroverzního spisovatele Trumana Capoteho, autora Snídaně u Tiffanyho a celebrity Babe Paleyové. Příběh, který se vám dostane pod kůži ani nevíte jak.

Bylo nebylo.... Za devatero horami a devatero řekami.... Žil byl muž z Nantucketu... Truman se zahihňal. Zakryl si pusu jako malý kluk a chichotal se, až se mu chvěla útlá ramena. Jeho modré oči vyzařovaly takové škodolibé rošťáctví, že vypadal jako oživlá socha boha Pana.



Čím si okouzlil tehdy začínají spisovatel Truman Capote tehdejší společnost? Čím získal na svou stranu smetánku a ti ho přijali mezi sebe, že se jim stal důvěrníkem a nejlepším přítelem? Proč si ho k sobě pustila i jemná a vážená žena jako byla Babe Paleyová?
Jeho Babe - Bejbátko byla prototypem " stepfordské " paničky. Byla vychována tak, aby byla pro muže ozdobou, plnila mu jeho přání a nikdy neprala špinavé prádlo na veřejnosti. Jenže co když se za celou tou maskou skrývá žena, která touží po volnosti? Být sama sebou a nebát se řečí? Tehdejší společnost tomu nepřála. Ona byla přeci manželkou významného muže. Samotného Williama S. Paleyo, generálního ředitele CBS. Byla vzorem ctnostného chování i vytříbeného vkusu. A přeci se podařilo jednomu člověku odhalit její pravou tvář.
Truman dokázal to, co se nepovedlo ani jejímu muži. Dostal se až na dno její duše. Odhalil tu malou dívenku a miloval jí za to. Ona mu lásku opětovala, i když nikdy nebyla úplně naplněna.
Máme tu obraz rodící se literární hvězdy. Po úspěchu Snídaně u Tiffanyho přišel vrchol jeho kariéry v podobě knižního trháku Chladnokrevně, kde Capote ukázal, že psát opravdu umí. I díky tomu uspořádá svůj proslulý maškarní Černobílý ples plný hvězd té doby. Frank Sinatra, Lauren Bacallová či  Rose Kennedyová se ho účastní. Nechybí i jeho labutě - Slim Keithová, Gloria Gunnessová, C.Z Guestová, Marella Agnelli a jeho milovaná Babe.
Jenže pak nastane období tvůrčího útlumu až dostane nápad na novou povídku. " La Cote Basque 1965 " způsobí skandál a díky ní se od něj odvrátí i jeho labutě. Dokáže si je nakonec udobřit? Dostane se mu odpuštění od jeho milého Bejbátka nebo je to rozdělí navždy?



        Zapomeň na to, co se od tebe očekává. Jen se bav - toč se a viř!


Tenhle příběh si vás podmaní. Ukazuje nenásilnou formou, jak si žila smetánka. Jaké věci se očekávali od žen, jejich mužů a že Plaza byl právem jeden z nejvýznamnějších míst k setkání. Že tehdy ještě na postavení i penězích záleželo. Přetvářka a intriky šli ruku v ruce s nevěrou a přátel bylo málo. Hledělo se na prestiž a dáma se chovala za všech okolností jako dáma. 
Do toho všeho vpadne jeden maličký človíček. Rozvíří stojaté vody a lidé ho vnímají spíš jako maskota než někoho, před kým by si měli dát pozor na pusu. Jenže on je vypravěč. Ukládá si vše do vzpomínek, které může kdykoliv použít. Že to může být nebezpečné, si nikdo neuvědomuje.
Je to i příběh o přátelství. Příběh dvou lidí, kteří zjistí, že ve své době potřebují někoho, jako je ten druhý. Nikdo nechápe tohle spojení, ale když jsou spolu, fungují bezvadně. Odhalují se před vámi díky nim ta nejskrytější tajemství. Dojímá vás to a tak nevěříte, že ten konec je opravdu takový, jak je Melanie Benjamin vyobrazila. Šokovaně koukáte na stránky a kroutíte hlavou. Jste s Bejbátekem i Pravým srdcem až do jejich konce a nikdy už na ně nezapomenete. 



Za tento silný čtenářský zážitek velice děkuji Metafoře


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, kniha vypadá vážně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) Je úžasná. Já díky ní zařazuji knihu Chladnokrevně na seznam ke čtení. Štěstí, že ji mám doma. je dle skutečných událostí a Truman jí psal několik let, jak sledoval celý proces.

      Vymazat
  2. Ta knížka byla fakt zajímavá a dobře se četla :) Vůbec jsem nevěděla, že taková životopisná edice u Metafory vychází :) To je super, že máš Chladnokrevně doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já zase ano a díky téhle jsem si tam vyhlédla pár knih, které si chci časem pořídit. perlička je, že jsem Chladnokrevně málem kdysi vyhodila, ale díky labutím ve mě vzbudila velký zájem. Já od Trumana četla jen snídani.

      Vymazat