neděle 18. února 2018



Dobré poledne všem.
Dnes tu mám na představení knihy z Knižního klubu a jeden recenzák z Metafory.
Knížky z KK jsem vybírala celkem dlouho. Původně jsem si chtěla koupit dokonce i jiné, ale nakonec jsem se rozhodla pro tyhle 4 kousky.


Butik Astor Place

od: 

Amanda Rosenbloomová vlastní butik na Astor Place v New Yorku a její největší vášní je probírat se hromadami retro oblečení, v nichž občas narazí na opravdový poklad. Její poslední úlovek ale nemá podobu originálního kousku známého návrháře, tentokrát je to deník, pečlivě zašitý v rukávníku. Číst cizí zápisky se Amandě zpočátku příčí, ale postupem doby ji příběh autorky deníčku Olive zcela pohltí a nakonec jí úplně změní život.
Deníkové zápisky pocházejí z roku 1907, kdy Olive Westcottová přichází na Manhattan, aby si splnila sen – stala se nákupčí ve velkém obchodním domě. Neblahý osud ji právě svrhl ze společenských výšin až na samé dno, ale duchem svobodná mladá žena je rozhodnutá bojovat o důstojné uplatnění v životě. Jenže New York počátku 20. století nezávislým ženám moc nepřeje. Stále jsou považovány pouze za mužův doplněk, v restauraci mají vyčleněné stoly a chodit do zaměstnání rozhodně není běžné.
Amanda postupně rozkrývá Olivin příběh plný nečekaných zvratů, chvílemi se pouští až do detektivního pátrání. To vše je pro ni impulsem, aby i ona udělala zásadní změny. V podnikání se jí daří, ale osobní život už dlouho nestojí za nic. Touží po plnohodnotném vztahu, který jí její ženatý přítel nemůže nabídnout. A to je ta správná chvíle, aby jí vstoupil do života nový muž. Už ji ani nepřekvapí, že i tohle setkání má „na svědomí“ Olive...
Přes propast jednoho století se propojí životy dvou mladých žen, které bojují o své místo na slunci. Nepřízeň osudu jim pomáhají překonat nadhled, smysl pro humor, síla osobnosti a v neposlední řadě i láska. I když musejí dělat spoustu kompromisů, žijí tak, jak si to vysnily. A překvapivé vyústění naznačuje, že jejich pouto je silnější, než se původně zdálo. 

Zátiší s kousky chleba

od: 

Rebeca Winterová se v mládí proslavila sérií fotografií, které pořídila jedno obyčejné ráno u sebe doma. Pár fotografií nepořádku na kuchyňské lince… ještě dlouhé roky ji fascinovalo, jak ji kritici vynesli do nebe. Po letech úspěchů se ale Rebeca dostává opět do smyčky stereotypu, pracovního i osobního. Když jste na vrcholu, dostává se vám pozornosti, když jste za zenitem, dostává se vám ocenění – kdysi tohle někdo prohlásil a měl pravdu. Rebeca si v šedesáti letech uvědomuje, že se dostala do věku, kdy se jí onen zpropadený citát osobně týká. Opouští život v New Yorku, který je pro ni po všech stránkách náročný, a hledá novou inspiraci v zapadlém venkovském městečku. Až tam, na loveckém posedu, ve společnosti pokrývače Jima Batese, zjišťuje, že skutečný život je barvitější, než jak ho viděla přes hledáček fotoaparátu.
Zátiší s kousky chleba je příběhem o nečekané lásce. Příběhem ženy, která dospěla k zjištění, že život je mnohotvárnější, než předpokládala.
 

Krvavá lázeň

od: 

Kriminální inspektor Fredrik Broman leží v bezvědomí v záchranářském vrtulníku vysoko nad Baltským mořem. Utrpěl těžká poranění hlavy a nikdo neví, jak to s ním dopadne.

Tři týdny před tím byli na statku v Levide nalezeni dva mrtví. Žena, zavražděná jediným bodnutím, a muž, zmasakrovaný k nepoznání. V okamžiku objevení le
želi na zkrvavených luxusních parketách v přepychovém obývacím pokoji už dva dny.

Arvid Traneus, majitel domu, se před nedávnem vrátil domů po několika letech v Japonsku, kde pracoval jako konzultant velké, úspěšné firmy. Zpočátku se předpokládalo, že právě on je oním zavražděným mužem. Žena po jeho boku byla identifikována jako Kristina Traneusová, jeho manželka.

Záhy se ale ukáže, že v tratolišti krve neleží Arvid Traneus, nýbrž jeho bratranec, a tak vyšetřování nabírá nový směr. Podezřelí však mizejí beze stop.

Vypjaté rodinné drama s rozuzlením až na samém konci napínavého, nervy drásajícího příběhu.

Krvavá lázeň je čtvrtým dílem v sérii kriminálních příběhů Håkana Östlundha o inspektoru Bromanovi, jedná se však o naprosto samostatný příběh.

Pařížské rekviem

od: 

Detektivka, v níž vrah hledá svou oběť? Dramatický milostný příběh s napínavou zápletkou se odehrává v prostředí pařížského podsvětí konce 19. století. Mladá učitelka Nathalie Airellová, výstřední a samotářská, má zavraždit svého bývalého milence Adriena de Gresset – šlechtice, který propašoval z Berlína do Paříže zásilku perských miniatur. Zdá se však, že celý případ může mít širší politické pozadí.



Recenzák z Metafory trochu překvapil. 
Původně mi byla nabídnuta jiná novinková kniha, ale ta nezaujala. V mejlíku ale byly připomenuty i starší kousky a mezi nimi i tato kniha. Jen jsem moc nedoufala, že by mi mohla přijít a spíš jsem si říkala, že si ji pořídím sama. Nemusím a za knihu jsem velice vděčná.


Čaj nejen o páté

od: 

V téhle „čajové krabičce“, sbírce dokonale sestavených receptů najdete bylinkové čaje na všechny možné neduhy těla i ducha.

Čekají vás tu čaje proti nachlazení, na dobré spaní a správné trávení, na zahřátí v zimě i ochlazení v létě, elixír pro odvahu či energii, stejně jako odvar pro uklidnění a relaxaci. A to samozřejm
ě zdaleka není všechno.

Potřebujete posílit imunitu? Žádný problém. Máme pro vás čaj plný antioxidantů a dalších prospěšných látek, který pomůže zvýšit odolnost proti nemocem.
A co takhle čaj pro štěstí? Taky máme. Posaďte se s voňavým šálkem do pohodlného křesla a uvidíte, jak vám vyloudí úsměv na tváři. Chcete ráno plni energie vyskočit z postele? Tak to si nalistujte a uvařte čaj na dobré ráno. Všechno vám půjde pěkně od ruky.

Nakonec kniha nabídne ještě přehledný Herbář se všemi bylinkami, které jsou ve všech receptech použité. Dozvíte se o jejich vlastnostech a účincích, takže vždycky budete vědět, na jaké problémy se která hodí a naučíte se míchat své vlastní směsi přímo na míru.


4 komentáře:

  1. Ke knihám gratuluju, užij si čtení. :) Hlavně Pařížské rekviem mě hodně zaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já jsem tedy hodně moc zvědavá na butik, ale rekviem se nedalo odolat díky ceně :-D Byla ve velké slevě.

      Vymazat
  2. Krásné knihy :-) Snad se ti budou všechny líbit. Zaujala mě Krvavá lázeň, od tohoto autora jsem ještě nic nečetla, ale ráda bych ho jednou zkusila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám. Od něj mám už jednu knihu, ale zatím čeká na přečtení.

      Vymazat