pondělí 5. února 2018

Knižní novinky v Medvědí oáze



Původně jsem s touhle rozbalovačkou chtěla ještě počkat, ale jelikož mám jednu z představovaných knih i přečtenou a druhou z půlky, tak je asi na čase je ukázat i vám.
Sešli se mi zde knihy z Knihcentra a z Moby. Tu z Knihcentra jsem dočetla o víkendu a recenzi chystám. Mobu mám přečetnou už z půlky a to i díky tomu, že jsem byla nedočkavá a sehnala si ji i v elektronické podobě. 



Z Moby je tato

Císařský kurýr Marie Terezie

od: 

Věčné téma – vztahy mezi rodiči a dětmi – se táhne jako vodící nit novým historickým románem Zdeňka Grmolce. Prolínají se v něm osudy Šimona Vidláka, příslušníka zchudlého rodu pocházejícího ze Svatoslavi na Třebíčsku, barona von Dobenaua, ale také Marie Terezie a jejího poslání „služby“ říši a „služby“ rodině. Právě s jejím osudem kontrastuje osud židovky Nurit.


A z Knihcentra je tahle a vydalo ji nakladatelství Mladá fronta.cz.

So long, Marianne

Příběh životní lásky Leonarda Cohena
Marianne bylo dvaadvacet let, když se svým partnerem, norským spisovatelem Axelem Jensenem, pobývala na řeckém ostrově Hydra. Jednoho dne ji při nákupu v místním koloniálu jakýsi mladý muž pozval do restaurace, kde právě seděl se svými přáteli. Představil se jako Leonard Cohen – tehdy to byl ještě málo známý kanadský básník. Když ji a jejich synka nevyzpytatelný, výbušný Axel nakonec kvůli jiné ženě opustil, Leonard ho u Marianne zastoupil a zrodil se nový hluboký, láskyplný milostný vztah.
So long, Marianne je intimní záznam Mariannina životního příběhu, od jejího mládí v Oslo přes pomíjivou romanci s Axelem a líčení života mezinárodní umělecké kolonie na Hydře od 60. let minulého století k osudu Mariannina vztahu s Leonardem Cohenem a jejímu pozdějšímu životu. Je obohacený o dosud nepublikované Cohenovy básně, korespondenci mezi ním a Marianne a autorčiny poznatky z rozhovorů s Cohenem.





8 komentářů:

  1. Obě knihy vypadají lákavě. So Long bych si taky s chutí přečetla. Těším se na recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :-)
      Recenze snad bude brzo k dispozici.

      Vymazat
  2. Ke knihám gratuluju, obě vypadají dobře, hlavně Císařský kurýr Marie Terezie. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Ten mě překvapil tím, že nepřímo navazuje na autorovu předchozí knihu Pod křídlem anděla. Tu jsem měla čest také recenzovat a v téhle knize se vyskytují postavy z té knihy a je tu i celý příběh v kostce zmíněný. Jsem hodně zvědavá, jaká pojítka ještě najdu.

      Vymazat
  3. Gratuluju k přírůstkům. Císařský kurýr vypadá hodně zajímavě! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Snad se mi ho brzo podaří dočíst a napsat pro vás recenzi.

      Vymazat
  4. Budu zvědavá na So long, Marianne :-) druhá mě moc neláká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tu budu psát pro Knihcentrum snad dnes, až dorazím z práce. Pak chvilku počkat, než mi pošlou odkaz na jejich stránky.

      Vymazat