čtvrtek 17. května 2018

Dívka, která chtěla zachránit knížky - Klaus Hagerup

Dívka, která chtěla zachránit knížky

od: 

Anna má skoro deset let a ze všeho nejvíc ráda čte. Miluje čtení tolik, že jedním z jejích nejlepších přátel je knihovník Monsen. I když mu je už přes čtyřicet! Jednoho dne Monsen řekne Anně, co se stane s knihami, které si v knihovně nechce nikdo půjčit. Zmizí. Jsou zničeny. Ale co se stane se všemi, kteří v těchto knihách žijí? Zmizí také? To přeci nejde! Anna musí knížky zachránit! Ale jak? 

Okouzlující, poetický a magický příběh o zvláštní lásce ke všem, kteří žijí uvnitř knih, napsaný jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších norských spisovatelů. Knihu doplňují kouzelné ilustrace Lisy Aisato.


Anně bude za nedlouho deset a moc ráda čte. Čte ráno, odpoledne i večer pod peřinou, kdy si rodiče myslí, že už dávno spí. Moc ráda chodí do knihovny, kde jednoho dne zjistí hroznou věc. Pracuje zde pan Berg a ten musí ničit knihy, které už nikdo nečte. Je z toho moc smutný, ale pokud by to neudělal, byl by bez práce.
Od knihovnice se Anna dozví o jejich osudu a rozhodne se s tím něco dělat. Vyberou spolu ohromnou hromadu knih, které nikdo nečte a vezme si je domů. Tam je chce všechny přečíst. Jenže i z knih občas bolí hlava. 
Jednou dostane do ruky na doporučení knihu Zakletý les od spisovatele Valdemara Seiera. Příběh Annu okouzlí, ale velice ji rozhodí konec. Konec tam totiž není, jen prázdné stránky. Začne tedy pátrat po konci a ptá se všude. V knihovně, ve škole i v každém knihkupectví až díky svému zájmu donutí číst i ostatní. Jenže najdou opravdu konec knihy? A kdo je Valdemar Seier? Nemohl by on dát odpověď pro konec? Najde ho Anna nakonec?


Tahle kniha mě upoutala svým názvem. Příběh malé dívenky ležící od rána do noci v knihách, mě pohltil do sebe a já jsem byla velice zvědavá, jestli tajemného Valderama nebo konec opravdu najde.
Díky ilustracím, které tak hezky dokreslují celé vyprávění, se to četlo samo. Velikost písmen je tak akorát pro malé čtenáře, kterým se jistě kniha také zalíbí. Třeba i díky ní začnou mít knihy víc rády než tomu bylo doposud. Budou chtít objevovat nové kamarády a poznávat i nepřátele stejně jako Anna.




Za knihu děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský.


Žádné komentáře:

Okomentovat