čtvrtek 17. května 2018

Knižní novinky v Medvědí oáze

Dobré ráno.
Dnes tu mám malou recenzní nadílku pěti knih. Jedna je z nakladatelství Moba a zbytek z Omegy.


Začnu knihou z Moby. Tu jsem vybrala k vůli tomu, že jsem nedávno četla podobný příběh o Bořivoji a Ludmile. Ludmila také pochází z mého kraje a tak se o ní ráda dozvím něco víc, i když tady jsem byla upozorněna přímo autorem, že v knize je spíš na ozdobu.

Případ českého knížete

od: 

Píše se rok 883. Na Moravu přijíždí velké poselstvo z Čech v čele s knížetem Bořivojem a jeho ženou Ludmilou. Bořivoj přijel Svatopluka požádat o to, aby vzal Čechy do ochrany před Franky. Zároveň ve Veligradu, kde Svatopluk Čechy přijal, mají Bořivoj a Ludmila přijmout křest z rukou Metodějových, čímž se stvrdí spojenectví mezi Moravany a Čechy. Ne každému se však tyto Bořivojovy aktivity zamlouvají. Následujícího dne při lovu Bořivoj jen o vlas uniká vražednému pokusu.


A pak je tu očekávaná Omega. Na ty knihy jsem se moc těšila. Mám tu po dlouhé době i dvě pohádkové knihy, které jsem ještě včera večer stačila přečíst. Recenze budou ještě dnes. Pak tu je povídková knížka, kterou jsem si vzala ze zvědavosti. Nakonec úžasná kniha The Crown, plná fotografií a celá je moc hezky zpracovaná.


Nejúžasnější věc

od: 

Zábavný a hravý příběh, jehož hlavní hrdinkou je Ninon. Když se její nejlepší kamarád Choco ztratí, Ninon je tak smutná, že si je jistá, že už nikdy nebude šťastná. Ale jednoho dne se do vesnice sjedou věhlasní kuchaři na prestižní soutěž a Ninon v poště najde záhadnou obálku... 

Nejúžasnější věc je mimořádný příběh
 o kuchařském mistrovství, tvrdohlavé kočičce, pěti kakaových bobech a v neposlední řadě velmi nápadité dívce. Kniha je krásně ilustrována Hansem Jørgenem Sandnesem a všechny obrázky jsou namalovány opravdovou čokoládou!

Dívka, která chtěla zachránit knížky

od: 

Anna má skoro deset let a ze všeho nejvíc ráda čte. Miluje čtení tolik, že jedním z jejích nejlepších přátel je knihovník Monsen. I když mu je už přes čtyřicet! Jednoho dne Monsen řekne Anně, co se stane s knihami, které si v knihovně nechce nikdo půjčit. Zmizí. Jsou zničeny. Ale co se stane se všemi, kteří v těchto knihách žijí? Zmizí také? To přeci nejde! Anna musí knížky zachránit! Ale jak? 

Okouzlující, poetický a magický příběh o zvláštní lásce ke všem, kteří žijí uvnitř knih, napsaný jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších norských spisovatelů. Knihu doplňují kouzelné ilustrace Lisy Aisato.

Společnosti

od: 

Osm nepatrných okamžiků, osm větších rozhodnutí. Na začátku všeho je vždy velká tržnice a záleží pouze na tom, jak kdo nakoupí. Ne každý příběh však musí skončit prohrou. Hodnocení už je na jiných. Sbírka jemně propletených osmi povídek zasazených do současnosti poukazuje na stav dnešní společnosti postavené na bezcitnosti a materiálním životě. Prvotina Josefa Königa, který má za sebou především scenáristickou tvorbu, přináší minimalistické příběhy že života obyčejných lidí.

The Crown

od: 

Elizabeth Mountbatten nečekala, že její otec zemře tak náhle a tak mladý. Navíc za sebou zanechal prázdný trůn a vládu nad Britským impériem. Veškerá zodpovědnost nyní přechází na mladou Elizabeth, která má už tak co dělat se svými dvěma dětmi. Sledujte i vy životní cestu ženy, která se musela naučit, jak se stát královnou. Zatímco se Británie vypořádává s dopady války, nová panovnice musí čelit vlastním problémům. Elizabethina matka zpochybňuje její manželství, strýc se vysmívá jejím schopnostem, manžel se nechce smířit se skutečností, že bude muset obětovat kariéru i rodinné jméno. Do toho vzpurná sestra prožívá milostný románek, jenž ohrožuje několik staletí staré vazby mezi církví a korunou. Tato kniha předkládá čtenáři příběh Alžběty II., která musela využít všech svých schopností a prostředků, aby zajistila stabilitu britské monarchie. Televizní seriál The Crown z produkce Netflixu představuje strhující portrét nejdéle vládnoucí britské panovnice. Královský životopisec Robert Lacey v této knize detailně líčí každodenní život uvnitř Buckinghamského paláce a v sídle premiéra v Downing Street č. 10, díky čemuž můžeme zhodnotit osobnost Alžběty II. ze zcela nového úhlu pohledu.



2 komentáře:

  1. Krásné knížky. Už jsme si je zhodnotili dříve, ale tu Královnu musím opět okomentovat. Vypadá úžasně, ty fotografie a vše, hned jak se mi dostala do rukou, musela jsem ji celou prolistovat. Těším se, až se do ní začtu,i když na držení asi moc pohodlná nebude. Tu si asi do vany brát nebudeš, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D ne, ta bude čistě postelová. Do vany mám povídky.

      Vymazat