sobota 14. července 2018

Anna Lucemburská - kdo získá klíč k jejímu srdci? - Hana Whitton

Anna Lucemburská - kdo získá klíč k jejímu srdci?

od: 

Anna Lucemburská - Kdo získá klíč k jejímu srdci?

S půvabnou Annou má ambiciózní otec Jan Lucemburský velkolepé plány, a proto ji už v útlém dětství převeze z Prahy ke své sestře Jitce na francouzský dvůr. Ráj, který tam Anna zažívá po boku udatného rytíře Bernarda, vezme rázem za své otcovým příkazem k sňatku se stárnouc
ím Otou Habsburským. Mladičká dívka tak stojí před nelehkou volbou - se kterým z obou mužů má spojit navždy svůj osud?



Poznejme osud mladičké Anny Lucemburské, který ji přichystal její otec Jan Lucemburský. Nahlédněme do života dívky, která si získala srdce nejenom Oty Habsburského, ale i všech kolem sebe. 


Další povedená kniha z nakladatelství Alpress
Tentokrát nás zavede na dvůr Jana Lucemburského. Poznáme jeho ženu Elišku Přemyslovnu, se kterou si v té době už neměl mnoho co říci. Budeme svědky narození jeho dvou posledních dětí Anny a Elišky. Vydáme se i na francouzský dvůr, kde žije mladý Václav - Karel se svou mladou ženou Blankou z Valois a je tam i jejich sestra Jitka Bona.
Anna se již jako mladé děvčátko zasnoubí s uherským princem Ladislavem. Jde o dohodnutý sňatek, jak už to tak v té době bývalo zvykem k vůli upevnění moci. Jenže Ladislav umírá. Místo něho jí její otec vyhlédne nového ženicha. Stárnoucí vdovec Ota Habsburský je víc jak vhodný kandidát. Díky tomu svazku se upevní moc Jana Lucemburského a rozšíří se české království.
Anna je poslána na výchovu do Francie. Pryč od milované matky a sestry Elišky, která je dána do kláštera. I jí totiž otec zvolil osud. Byla to možná i pomsta jeho neposlušné manželce, ale kdo ví. 
A tak se princezna Anna ocitá na cestě, kde jí je jako doprovod francouzská družina v čele s mladým rytířem Bernardem z Valois. Tomu se jeho úkol zprvu nelíbí. Už zažil několik takových cest, kdy musel provázet rozmazlené dívky. Jenže Anna ho překvapí svou milou povahou a tím, jak si dokáže všechny kolem sebe získat svou upřímností. Zůstane ji tedy i na blízku na francouzském dvoře, kde se jí stane přítelem.
Anna je Bernardem okouzlena. Jenže se nedokáže vyznat ve svých citech. Tak ráda by poznala pravou lásku, ale ví, že díky mocenským svazkům to nebývá tak často. Ladislava nemilovala a jeho smrt jí nijak nezasáhla. Možná bude i díky tomu volná a bude si moci vzít za manžela někoho jiného. Jenže s tím její otec nepočítá. Už má pro ní lepší partii a když to Anně oznámí, dívka to mlčky přijme. Ví, že se musí podřídit otcovu rozhodnutí.
Jenže osud je vrtkavý. Na svatbě její sestry Jitky Bony pozná muže, kterého ve smutku vyzve odvážně k tanci. Netuší, že je to právě Ota, který si ji chtěl tajně prohlédnout dříve, než se uvolí slibu, že si Annu přeci jen vezme. Dívka ho okamžitě okouzlí. Ví, že si vybral správně.
I chystají se zásnuby v Praze. Anna tam ale nedojede. Skolí ji nemoc, když se byla podívat na hrob své matky ve zbraslavském klášteře. Tam za ní přijede její bratr Karel s manželkou a objeví se i Ota Habsburský. Konečně se dá poznat a vysvětlí jí jejich první setkání. Anna v té době už pochopila, že její cit k Bernardovi byl jen sen o lásce. Že pravé city našla někde jinde.
Jenže i chystanému sňatku s Otou jí nepřejí všichni. Otův bratr Albrecht se bojí, že by mohl přijít o právo na dědictví. Ota má sice dva syny Leopolda a Fridricha, ale stát se může cokoliv. Když nepomůže ani dispens, který by mohl zabránit jejich svazku, musí se najít jiná cesta. Cesta, která se nakonec vymstí a doplatí na to sám Albrecht.
Kniha končí svatbou Anny a Oty. Dozvídáme se, co stalo s mladým Bernardem, ve kterém Ota poznal soka v lásce. 



Krásný příběh, i když některá fakta zde byla upravená pro plynutí děje, jak vysvětluje sama Hana Whitton v epilogu. Přesto i tak nám před očima vyvstává příběh, který si zamilujete. 
Křehká krása mladičké Anny, která se musela podvolit vůli svého otce. I ten nakonec musel přinést oběti, když se po smrti své ženy oženil z Beatrix Bourbonskou. Dívky, která byla ještě mladší než jeho dcery.
Anna si zažila své a z malé dívenky nám před očima vyrůstá žena. Žena chápající a milující. Žena, která ví, že se musí občas vzdát svých plánů a nadějí a podřídit se přání muže. Doba si to žádala a bylo to na denním pořádku. A třeba byla i v tom svazku šťastná stejně jako to viděla u jejího bratra Karla s Blankou. Možná nám o tom i vypovídá to, že Ota zemřel jen půl roku po ní. 

Za knihu velmi děkuji nakladatelství Alpress.



2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Kniha (stejně jak ostatní od autorky) vypadá zajímavě. Historii mám ráda a zrovna Lucemburkové mě zajímají, takže.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Také mě baví její knížky a to nejen ty historické.

      Vymazat