středa 15. srpna 2018

Inspektor Prevít - František Niedl

Inspektor Previt

od: 

Timothy Prévit není někým, kdo by oslňoval své okolí. Není oblíben doma ani v zaměstnání. Jeho nadřízení ze 17. newyorského policejního okrsku by se ho rádi zbavili, ale to není dost dobře možné, protože má nejvyšší procento objasněných případů. Nemá rád zbraně, ale když je třeba, dokáže svého protivníka zabít tím, co je zrovna po ruce. Svérázným způsobem přispěje k bleskovému dopadení bankovních lůpičů a sebevrahovi nabídne, že s ním vyskočí z okna. Tajemná Elen Summersetová ho přesvědčí, že selhání při sexuálních středách s jeho ženou mají příčinu někde jinde. To však ještě Timothy neví, když se Elen zmocní jeho kormidla, do jakých vod se ho chystá zavést.


Timothy Prvévit je detektiv na 17. okrsku už hodně dlouho. Není nijak oblíbený u spolupracovníků, ani u nadřízených. Ti mu i proto přiřazují nevyřešené případy, kdy na nich může pracovat sám. Doma to nemá také lehké díky jeho manželce a tchýni, co s nimi žije, a i děti v něm zrovna nevidí vzor. 
Kolotoč zábavných i vážných situací se roztáčí, když zachrání topící se ženu v jezeře v Central Parku. Kdyby věděl, co to odstartuje, asi si by to hodně rozmyslel. Policejní instinkt v něm ale přeci jen zvítězil a to, co se dělo pak, bylo jen malé kolečko ve velkém kole osudu.


Nová kniha z nakladatelství Moba, která se tváří velice vážně, ale je plná sarkastického humoru. To celé obalené do vyšetřování jednoho obyčejného nevýrazného detektiva, který má jen štěstí být tam, kde se něco děje.
Prévita, v práci přezdívaného Prevíta, poznáváme jako obyčejného muže, který zachrání topící se ženu. Ta ho následně obviní ze znásilnění. Jenže kdo by na takovou starou škatuli lezl? Na stanici se mu díky tomu vysmívají a i doma mu to dají sežrat. Hlavně manželka má podezření, když mají ty své " středy ".
Pak si ho vyžádá Holbrook, který sedí ve vězení za zabití. Žádá ochranu pro sebe a rodinu výměnou za to, že bude vypovídat proti jednomu šéfovi gangu, který řádí i mimo New York. Dohoda je uzavřena. Když se pak FBI pokusí o převoz, stanou se nečekané věci a hlavní roli v tom má náš milý Prevít. Jak tohle všechno nakonec dopadne? Děje se něco nekalého i v jeho okrsku nebo to jsou jen samé náhody? A co nevyřešená vražda, na které právě dělá? Přinesou nové informace od nečekaného svědka konečně výsledky?


Knížka, od které jsem nic moc nečekala. Vybrala jsem si jí jen ze zvědavosti, ale o to s větším potěšením jsem ji pak četla v těchto horkých dnech.
Zábavné svým nadhledem a vtipnými hláškami. Tohle od detektivky nečekáte. I obyčejné přepadení banky se změní v drama, když je na scéně Prevít. Dokáže vás ale i pěkně napínat. To když přijde na stopu něčemu většímu, kde jde i o život.
Vřele doporučuji všem, co chtějí číst klasický detektivní příběh. Jen ten Prévit je neobyčejný a svou přítomností dodává knize tu správnou šťávu.

Za knihu děkuji Mobě. Tahle kniha se vážně povedla.



Žádné komentáře:

Okomentovat