středa 15. srpna 2018

Zatímco jsi spala - Liz Lawler

Zatímco jsi spala

od: 

Alex se probudí připoutaná na operačním stole. Muž, který se nad ní sklání, není lékař a volba, do které ji nutí, je nevýslovně absurdní a krutá. Když však Alex znovu procitne, nemá na těle žádné stopy po
zranění. A vůbec nikdo jejímu hrůznému zážitku nechce věřit, proto začíná Alex časem pochybovat o svém zdravém rozumu
… Dokud se nesetká s další obětí.


Alex je uznávaná lékařka, kterou někdo unesl a mučil na operačním stole. Nikdo jejímu vyprávění ale příliš nevěří. Okolí si myslí, že si vše vymyslela. Nikde na jejím těle nejsou vidět známky zranění a ani lékařská prohlídka nic nenajde. Jenže ona nahlásí znásilnění a tak je do toho vtažena i policie.
I tak všichni pochybují o její zdravé mysli, a i ona sama začne pochybovat, jestli se to opravdu stalo. Bylo to přeci tak skutečné. Pak se ale setká s další obětí a utvrdí se, že to byla pravda. Jak o tom ale přesvědčit i ostatní?


Novinka z nakladatelství Alpress, která vám nedá spát. 
Kniha vás upoutá už samotnou obálkou, kde je spící žena. Samotný příběh pak plyne rychlostí blesku, protože vy se začtete ani nevíte jak. 
Alex si moc dobře uvědomuje, že ji někdo připoutal na operačním stole a udělá jí nehezké věci v jejím lůně. Nebo tak to aspoň dotyčný naznačil, když jí dal jednoduchou otázku - CO ZNAMENÁ NE?
Když se Alex probudí znovu, je v péči lékařů a sester v její nemocnici, kde i ona sama pracuje. Běžná vyšetření nic nenajdou, ale ona přesto tvrdí, že byla znásilněna. Případu se ujímá inspektor Greg Turner a mladá ctižádostivá policistka Laura Bestonová. Ta si od začátku myslí, že si to Alex jen vymyslela a snaží se na sebe upoutat pozornost. Přeci jen se jí v poslední době tolik nedařilo a nedávno jí i pod rukama umřelo malé dítě.
Vyšetřování se rozbíhá, ale policie se nemá čeho chytit. Už i Greg si myslí, že si to vše Alex jen vymyslela a pochybuje o ní. Jenže pak se objeví další žena, která byla dlouho pohřešovaná. Alex si je stoprocentně jistá, že je to další oběť. Kdo jí to ale bude věřit? Teď, kdy se přišlo na to, že pije a dělá chyby i v práci. Už i její přítel jí nevěří a to je pro ni ta největší rána. Alex neví, komu může věřit, ale nakonec si vzpomene na kolegyni Maggie, která jí nabídla, že si mohou kdykoliv promluvit. Nebyli nejlepší přítelkyně v práci, ale i tak se na ní Alex nakonec obrátí. Ta jí doporučí psychoanalytika, který by jí pomohl srovnat si myšlenky. Třeba i díky němu najde odpovědi, jestli vše byla pravda.


Říkám rovnou, že knihy z lékařského prostředí moc nemusím. Tahle kniha mě ale přesvědčila, že bych jim sem tam mohla dát šanci.
Napínavé čtení od samotného začátku. Víte, že se Alex něco stalo, ale jak o tom přesvědčit ty ostatní? Lidé jí nevěří. Smějí se jí za zády a to ji ničí. Ničí nejen fyzicky, ale i psychika dostává zabrat. Alex použije tu nejjednodušší berličku v podobě alkoholu a tím ještě podpoří domněnku, že si vše vymyslela. 
Alex mi bylo chvilkami líto. Nikdo jí nevěří a i policie je ke všemu skeptická. Hlavně policistka Laura, která si myslí, že si vše vymyslela a snaží se to dokázat. Když už se nakonec začne projevovat pravda, je málem pozdě. Pachatel se snaží zakrýt stopy a vy až na samém konci zjistíte, že je to někdo, do koho byste to nejméně řekli. Motiv mi v tohle trochu pokulhával, ale ten dramatický konec to vynahradil.

Za knihu velmi děkuji nakladatelství Alpress, která mi jí poskytla na recenzi.



Žádné komentáře:

Okomentovat