čtvrtek 28. února 2019

Nové knihy v Medvědí oáze

Je konec Února a já tu pro vás mám konečně rozbalovačku. Některé knihy tu čekají na představení již od konec Ledna, ale nechtěla jsem vás zatěžovat jen třemi kousky a navíc od stejného autora. Raději jsem počkala, až se mi jich tu nastřádá víc. 
A co tady máme? Na Databázi knih jsem byla oslovena jedním českým autorem, jestli bych si nepřečetla nějakou z jeho knih. V příloze jsem měla i odkaz na jeho stránky, kde jsem našla i ukázky z knih. Po prošmejdění a přečtení ukázek jsem už jen kývla s tím, že nechám na něm, co mi pošle. 
Dále tu mám jednu výhru z Knihcentra a pak ještě recenzák z Fortuna Libri a dnes mi dorazil očekávaný balíček z Knihy Dobrovský.


Začnu výhrou, ze které mám radost, protože je to kniha pro děti a je strašně moc hezká.

20 výjimečných dívek, které změnily svět

kniha od: 

Vybrali jsme pro tebe příběhy dvaceti dívek, malých slečen, které samy sebe zpočátku nepovažovaly za mimořádné, ale postupně se mimořádnými staly, často aniž by si to samy uvědomovaly. Knížka originálním a poutavým způsobem představuje malým a mladým čtenářům a čtenářkám významné ženy, které se proslavily v oblasti vědy, umění, politiky nebo například sportu. Jejich životní příběhy jsou vyprávěny v první osobě formou autobiografie, která čtenáře snadno vtáhne do vyprávění a přiblíží jim neobyčejné osudy i úspěchy žen jako Coco Chanel, Edith Piaf nebo Agatha Christie. Co na této knize zaujme na první pohled, jsou překrásné celostránkové ilustrace.


Pak tu máme již zmiňované knihy od Mirka Vostrého. Jeho knihy mají i svou fb stránku Noční výpravčí. Mám od něj všechny knihy. Snažím se číst jeho poslední knihu Kostelníkova závěť, ale jak jsem měla teď nelehké období, tak jsem se na text moc nesoustředila a knihu začínám číst znovu. Styl projevu se mi líbí. Humor je na podobné vlnové délce jako ten můj, jen čtu pomalu po kouskách. Nesoustředím stále tolik a od knihy utíkám i k jiným.

Kostelníkova závěť

kniha od: 

Máte rádi pohádky? Že jste z nich už vyrostli? Možná to ani nevíte, ale v hloubi duše toužíte po světě, který funguje správně. Příběhy v třetí autorově sbírce (stejně jako
v předchozích) jsou vlastně takovými pohádkami pro dospělé.

Je to napínavé, občas i pořádně nahnuté, ale nakonec máte pocit, že takhle nějak by mohl
 fungovat svět, ve kterém byste chtěli žít. A to všechno je okořeněné trochou tajemství, špetkou dobrodružství a kapkou humoru.

To by ale bylo málo. Tyhle příběhy, i když se nikdy nestaly, vás chtějí přimět i
k zamyšlení nad hlubšími otázkami. Je možné odpustit někomu, kdo vám provedl něco opravdu hrozného? Třeba vás připravil o dítě. Nebo vás zabil? Příběhy vás pohltí tak, že nepřestanete číst, dokud se nedostanete k překvapivému závěru.

Noční výpravčí

kniha od: 

Milujete tajemství? Dobrodružství? Laskavý humor? Podvědomě cítíte, že by svět měl fungovat jinak, správně? Že by si lidé měli pomáhat a když to situace vyžaduje, projevit statečnost, o které nevěděli, že jí jsou schopni?
Ve sbírce pěti příběhů najdete právě takovou dávku toho všeho, aby vás čtení bavilo a potěšilo vás. O
d poutavě napsaných příběhů se neodtrhnete, povedou neobyčejnými zápletkami k překvapivému rozuzlení. Jejich hrdinové se dostali do situace, o kterou nikdy nestáli, ale s kterou se musejí poprat. Jsou to obyčejní lidé, kteří vám budou sympatičtí – někteří hned na první seznámení, jiní až po chvíli. 
Tyhle příběhy se nikdy nestaly, ale možná vás přimějí k zamyšlení nad hlubšími otázkami. Je možné odpustit někomu, kdo vám zabil tátu? Může sobec, jehož smyslem života je vydělávat peníze, poznat hlubší rozměr života? Dokáže důstojník neuposlechnout rozkazu, který je proti jeho svědomí?
 

Kočičák

kniha od: 

Autorova druhá sbírka příběhů navazuje na knihu Noční výpravčí. Jejich hrdiny jsou obyčejní lidé, kteří se dostali do situace, o kterou nikdy nestáli, ale s kterou se musejí poprat. A snadno se s nimi ztotožníte – s některými hned na první seznámení, s jinými až po chvíli. 
Jestli máte rádi tajemství, dobrodružství a laskavý h
umor, tak jste tady správně. Cítíte v hloubi duše, že by svět měl fungovat tak, jak jste odmalička chtěli? Že by si lidé měli pomáhat a když to situace vyžaduje, projevit rozhodnost a statečnost, o které nevěděli, že ji v sobě mají? Měli by si umět odpustit? Proč by měl někdo zachránit člověka, po kterém mu vlastně vůbec nic není?
Tyhle příběhy budete číst jedním dechem. Neobyčejné zápletky vás nepustí a odměnou vám budou překvapivé závěry.


Z Fortuna Libri tu mám jejich novinku Ranní přání, ke které utíkám od Kostelníka. Kniha mi přijde hodně poetická, jak si hraje se slovy, tak uvidíme, jak to celé nakonec udělá dojem po přečtení. Zatím dobrý.

Ranní přání

kniha od: 

Není jednoduché začít znovu...

Emilia se nastěhovala s několika kufry a dvěma milovanými kočkami do bytu ve starém paláci. Ztratila práci, je bez závazků, doufá, že na novém místě se znovu nadechne a začne nový život. Ale je zklamaná. Starousedlíci na ní hledí s nedůvěrou. Její kočky vyvolají nepříjemnou reakci sousedky. A pak 
jí to napadne! Každé ráno připíchne na vývěsku ve vstupní hale u schránek několik řádků: příběh, vzpomínku, pocit, naději, přání. Jednoho dne najde na svém příběhu přilepený dětský obrázek, žlutého panáčka. Díky jemu získá prvního přítele, malého Nicolu a sblíží se i s jeho otcem, pak prohodí pár slov se starou osamělou Ginou a dům pro ni postupně přestává být nepřátelským územím. Všechno ale změní jediná SMS…


A nakonec dnešní balíček z Dobrovského. Tam jsem sáhla i po knize, kterou bych normálně asi přešla, protože se jedná o dystopii a tu já skoro vůbec nevyhledávám a nečtu. Tady ale zaujala anotace a i ukázka přímo na stránkách Dobrovského. Další kniha je pak severská kriminálka a poslední z balíčku je díl ze série Oxen. Tady mám doma sice předchozí díly, ale přiznám se, že jsem do nich jen nakoukla a stále neměla odvahu je přečíst. Tak teď prostě začnu od konce a dopracuji se ke všemu zbývajícímu. Snad mi to neubere požitek ze čtení a když ano - moje chyba.

Ostrov

kniha od: 

Výjimečně se stane něco, co stmelí celé lidstvo, propojí osudy všech, jako by sebou zemská přitažlivost trhla a svět se na okamžik zmenšil, přiblížil, a každý jednotlivý člověk si pak pamatuje, kde byl, když se to událo nebo když se o tom dozvěděl. A někdy se svět zmenší natolik, že je z něj jenom jeden člověk. Jedna drobná lidská bytost v opuštěném zálivu. Vyčkává a sepisuje kroniku nedávných událostí, na něž nelze zapomenout.

Román Ostrov v sobě spojuje milostný příběh a mrazivou dystopii, v níž islandské dějiny postihne nečekaný obrat. Klade otázku, co lidi spojuje a co je rozděluje.

Poznamenaní temnotou

kniha od: 

V průběhu chladného jara dojde ve Stockholmu k sérii několika vražd, které spolu na první pohled nijak nesouvisí. Unavený taxikář, na alkoholu závislá bývalá psycholožka a psychicky nemocná žena v léčebně. Tři lidské trosky, jež vzájemně propojuje nešťastný osud.Policejní inspektorka Iris Riverdalová, které tyto vraždy skončí na stole, tak čelí tajemnému vrahovi, neustále unikajícímu stvoření, používající temné metody s neznámým motivem. Za ním lze vytušit zosobněné zlo bez tváře, jež je mimo veškeré lidské chápání. Postupně poznává, že vraždy mají svůj původ v dávné minulosti, jejíž kořeny vedou až do života samotné Riverdalové.

Současně se schází úzký kruh lidí, aby si potvrdili to, co už dávno tuší. Stín z minulosti se vrátil, aby je, poznamenané temnotou, zničil.
 

Mrazivé plameny

kniha od: 

Dánský válečný veterán Niels Oxen je od tragédie na moři považován za mrtvého. Ve skutečnosti se však ze svých ran vyléčil na malém ostrově švédského souostroví, a teď před ním leží nejtěžší životní rozhodnutí.Pokud vůdci utajené organizace Danehof zjistí, že jejich atentát na Oxena selhal, stane se terčem. A pokud se o jeho přežití dozví dánská policie, bude obviněn z vraždy, kterou nespáchal. I přes to se Oxen rozhodne odhalit pravou tvář viníků. Pokud se mu to nepodaří, čeká ho život na útěku – a už nikdy neuvidí svého syna.
S tímto nemožným úkolem kontaktuje Martharethe Franck – svou bývalou kolegyni z tajné služby, která mezitím dostala vyhazov, a teď pracuje jako asistentka prodeje a hotelová uklízečka. Oxen a Franck znovu navážou spolupráci s původním šéfem tajné služby Axelem Mossmanem a jeho synovcem. Boj proti Danehof má katastrofické následky pro všechny zúčastněné, a jediný způsob, jak škodu napravit, je dopadnout temné muže. Jak ale porazit neviditelného nepřítele?



2 komentáře:

  1. Pěkná hromádka :-) Jsem zvědavá, jak se nám bude líbit naše "společná" kniha a kdo z nás ji dříve přečte :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) To já také, i když momentálně vede ve čtení Ostrov, který mě chytnul od první stránky.

      Vymazat