pondělí 8. července 2019

Nové knihy v Medvědí oáze

Léto je tu a s ním i nová várka knih v Medvědí oáze. Sešlo se mi tu za ten měsíc pár recenzních výtisků z MobyAlpressu a Fortuna Libri. 2 knihy mám už přečtené a na recenzích se pracuje. K tomu pak ještě malý balíček z Knižního klubu, kde jsem si zase rozšířila svou sbírku u oblíbené autorky a u dělala radost své dceři k jejímu blížícímu se svátku.


Začnu recenzáčky a vezmu to hned s Fortunou Libri. Ti mají mimochodem i moc hezké nové webové stránky. Knihu jsem včera dočetla a recenzi bych ráda sepsala ještě dnes.

Naplněná proroctví

kniha od: 

Věštby vždy lákaly a lákají i dneska… Kdo by rád nepoznal, co ho čeká? Nebo celé lidstvo?

Vybrali jsme na dvě desítky příběhů, které vyprávějí (třebaže fiktivní) přímí účastníci dávných i novějších proroctví, jež se skutečně vyplnila. Dočtete se třeba o vraždícím rytíři von Kahlbutzovi, jenž dosáhl osvobozujíc
ího rozsudku po své přísaze: "Pokud neříkám pravdu, nechť moje tělo nikdy nezpráchniví!"; o umírajícím lvu Mohamedovi, jenž se loučí s císařem Rudolfem II., a současně ho zve na setkání o několik dní později; o Albrechtovi z Valdštejna a Keplerově horoskopu; o "šílené" věštbě vybízející Athéňany, aby se bránili za dřevěnými hradbami; o Zimním králi, jenž neuvěřil věštbě a vědomě dělal, před čím ho varovala; o Rasputinovi a výstřelech v domě Ipatěva a mnoho dalších.


Alpressu tu mám tři knihy. Přečtená je Drahomíra, kterou bych také ráda co nejdříve sepsala.

Drahomíra - Důstojná sokyně kněžny Ludmily

kniha od: 

Drahomíra se po smrti svého muže knížete Vratislava dostane do ostrého sporu s tchyní Ludmilou. Osamocená kněžna nese velmi nelibě Ludmilin vliv na svého syna Václava. Prudkou zášť, která ji sžírá, dokáže zmírnit jen láska k dávnému příteli. Ovšem ani něžné city nezastaví plánovanou vraždu, která změní jak Drahomíru samotnou, tak i politiku v Čechách.


Ďáblovo písmo

kniha od: 

Geolog Ross má v životě vše a kromě toho čeká se
svou krásnou manželkou Lauren prvního potomka. Když akademička Lauren rozluští Voynichův
rukopis, po staletí opředený záhadami, ocitne se
ve smrtelném nebezpečí. Rossovi nezbyde než
vyhledat bájnou zahradu, kterou mu podle rukopisu vylíčila. Není však sám. Při závodu s časem
a v
rahem objeví místo, které může podrýt vše, co
si dosud myslel o původu života na Zemi.


Dokud tě nenajdu

kniha od: 

Emily je zdravotní sestra, ale nyní se ocitla v roli pacientky. Když se v noci po operaci probudí, vidí, jak se lékař u vedlejšího lůžka marně snaží oživit mladou ženu. Ráno je pokoj prázdný a Emily má za to, že šlo o pouhou noční můru způsobenou anestezií. Po návratu do práce ale najde náramek patřící oné ženě a začne tušit, že se v nemocnici děje něco strašného.


Moby jsem opět zamířila do historických vod. U knihy od pana Grmolce jsem moc neváhala, protože s ním mám dobré zkušenosti díky jeho předchozím knihám, které jsem tu i recenzovala. U Niedla to bude překvapení. Znám jen jeho Prevíta a tak jsem na tohle hodně zvědavá.Už jen proto, že vstupuji do rozjetého vlaku u této série a je to buď a nebo.

Králové ve stínu

kniha od: 

Králi ve stínu jsou myšleni panovníci Vladislav a Ludvík z rodu Jagellonců. Román líčí jejich životní osudy, vypráví např. o stavbě Vladislavského sálu v Praze na Hradčanech, ale i o Vladislavově netradičním přístupu k výběru manželek. Ludvík Jagellonský vystupuje v románu jako rytíř bezmoci, jehož počínání nutně vedlo k porážce od Turků v bitvě u Moháče. Autor barvitě vypráví i o životech dalších postav, např. stavitele Benedikta Rejta, syna Jiřího z Poděbrad Hynka i uherského krále Matyáše.



Pach krve

kniha od: 

Píše se rok 1316. Boj o moc v Čechách neustává a ani uvěznění Jindřicha z Lipé na Týřově situaci nevyřešilo. Poměr sil se stále přeskupuje. Tu je silnější strana královská, tu strana Jindřicha z Lipé a král Jan Lucemburský je nucen opět povolat do Čech svoje rádce a podporovatele nejvěrnější, arcibiskupy a říšské kurfiřty Petra z Aspeltu a Balduina Lucemburského. Ti skutečně přijíždějí v čele těžkooděnců, ale pokud si Jan myslel, že mu pomohou protivnou stranu jednou provždy zlomit, musel být zklamán. I vzhledem k situaci v říši, kdy proti sobě stáli dva římští králové, z nichž se každý snažil získat moc na svoji stranu, nebylo možné riskovat v případě neúspěchu ohrožení lucemburské moci. Je nad slunce jasné, že České království nečekají klidné časy.


Od Knižního klubu jsem dostala slevový kupon k svátku, který jsem měla v červnu. Využila jsem ho tedy k objednávce z jejich současného katalogu a udělala radost nejen sobě, ale i své dceři. Fotky dceřiných radostí bohužel nemám, neb si vzala svou knihu o ponících z CREW na prázdniny s tatínkem a to samé platí i o omalovánkách se stejným motivem.
Já si zde udělala radost tím, že jsem si koupila poslední díl ze série mé oblíbenkyně Hany Whitton a pak si pořídila jednu knihu za doslovnou hubičku. Kniha totiž vyšla jen na 29 kč.

Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly

kniha od: 

Volné pokračování knížky Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň zavede čtenáře opět do vísky Kingston, kam následovala Češka Hana svého anglického manžela Williama. A jako vždy se zde i tentokrát budou dít věci, proti nimž se bude zdát londýnská rušná dopravní tepna Piccadilly Circus poklidným místem k nerušenému spočinutí. Zámecká paní Isolda se totiž i přes varování svého okolí rozhodne zřídit ve zděděném rodinném zámku převážně dívčí internátní školu, aby tak zachránila panství před finančním úpadkem. To však není jediný důvod, proč – jak se zdá – vzala harmonická atmosféra kingstonského života za své – Rusty se Speedym se totiž pustí do vylepšování svého obydlí, k čemuž ovšem přistupují více než originálním způsobem. Ve vesnici se mimoto objeví nový obyvatel, tajuplný cizinec, který místním, a zejména pak majiteli panského sídla Alistairovi O’Reillymu, připraví nečekané překvapení. 



Padělatelé

kniha od: 

William Butler má neobyčejný kaligrafický talent. Lépe řečeno je to vynikající padělatel historických rukopisů. Schopnost vytvořit dokonalé falzum pro něj vždy sice byla spíše otázka prestiže než způsob, jak si vydělat peníze, nic to však nemění na tom, že si zahrával s ohněm – a že se od doby, co se spálil, zdržuje výhradně na té správné straně zákona. Když je však jeho švagr, sběratel vzácných tisků a rukopisů, brutálně zavražděn a Williamovi začnou chodit výhružné dopisy, psané perfektními rukopisy dávno mrtvých spisovatelů, začnou se nad ním stahovat černá mračna… Mysteriózní román držitele Ceny Americké akademie pro umění a literaturu.


4 komentáře:

  1. Ahoj, z těchto knih mne neláká žádná, ale přeji pěkné čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Díky za komentář. Vím, že máme jiný vkus na knihy a tak se tady ani nedivím, že by sis nic nevybrala.

      Vymazat