pondělí 14. května 2018

Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska - Jan A. Novák

Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska

od: 

Poklad! Slovo, které zní cinkáním zlata, třpytí se drahokamy a šustí tajnými dokumenty. Současně z něj ale běhá mráz po zádech, protože připomíná krev, která byla prolita při jeho shromažďování, ukrývání i hledání. Neexistuje hrad, zámek, zřícenina nebo nápadná skála, kde by se neukrývaly drahocennosti, často hlídané silami, které nejsou z tohoto světa. 


Poklad - magické slovíčko, které od nepaměti přitahovalo svým tajemstvím. Někdy pomohla k nalezení náhoda, jindy je to to celoživotní honba s nejistým koncem. V této knize jsou poklady různorodé. Od keltského zlata, poklady templářů, či jen smutná připomínka v podobě předmětů z Býčí skály. Kniha nás ale upozorňuje i na nedávnou historii. Jantarová komnata nebo i slavný Štěchovický poklad a jejich věčné hledání.Tím vším nás autor provází svým osobitým humorem, který tak hezky zpestřuje celé vyprávění.

Tahle kniha z nakladatelství Alpress mě upoutala hned, jak jsem jí zaregistrovala v edičním plánu. Ráda si přečtu zajímavosti z historie a když je to ještě s trochou tajemna, tak to láká ještě víc.
Je rozdělena do několika kapitol, které mají vždy společné jedno téma. Ať už se jedná o keltské poklady, pohádkové nebo spíše lidové vyprávění, přes ty poklady, které byly objeveny jen náhodou nebo se o nich ví, že byly a najednou nejsou. Někdy je to  celé jen přelud a touha, že by se tam a tam mohlo něco skrývat.
Jan A. Novák v knize na to vše upozorňuje a k holým faktů přidává i své postřehy. Někdy se zdá, že jeho pohled na věc je až trochu humorně černý, ale tím se celé čtení spíše osvěží a text díky tomu nenudí.
To mě na knize hodně bavilo. Protože mnoho těch příběhů známe. Máme o nich nějakou mlhavou představu. Zde je vše díky tomu hezky shrnuté a dostaneme i něco navíc. 
Čtení mě občas donutilo si některá fakta ověřit i přes internet, nebo jsem je znala díky časopisu Epocha, který doma tak rádi čteme. Doplnila jsem si skládačku a dozvěděla se zase něco navíc.



Za poskytnutí této knihy k přečtení velice děkuji Alpress


Žádné komentáře:

Okomentovat