pondělí 22. října 2018

Strom života - Ivana Špičková

Strom života

od: 

Strom života je zatím nejrozsáhlejší historický román spisovatelky Ivany Špičkové. Autorka se ve svém díle věnuje několika postavám, které jsou zajímavě vykresleny a prezentovány. Ovšem náboj vynikajícího románu je vtom, že se nevěnuje jenom jejich lidskému příběhu, ale i jejich vzájemné interakce a náboji společných vztahů, které se v průběhu času mění. Historicky je román zasazen do 1. st. p.n.l. (cca roky 50) a věnuje se stále tajemným Keltům. Román se mohl klidně odehrát třeba i někde u nás.


Vydejme po stopách tajemných Keltů. Poznejme mladého Allecnosa a jeho přítele Laconicose. Ti museli uprchnout z hradiště v Eburonu, protože byla zrazena důvěra. Král je mrtev a Allecnos musí najít záchranu v útěku, protože je synem zavražděného krále. Druid Aios mu poradí, aby se schoval v dalekém Římě. Tam se může naučit boje a jednou se vrátit do rodné zemi a pomstít sebe a svou rodinu.


Ivana Špičková je známá svými knihami o historii, kde se plně soustředí na téma a dokáže nám vykreslit tehdejší život. Já měla už možnost číst její knihu Ve stínu arény, která byla o gladiátorech a jejich hrách.
V téhle knize poznáváme Kelty. Jejich život, který se nám ukazuje jak v prostém žití, tak v boji a i zajetí. Máme o nich své povědomí, ale tady je vidět ta velká práce, kdy jim vidíme skoro až do žaludku. 
Příběh je o zradě, ale i přátelství a lásce. V životě není nikdy nic lehké. Allecnos i jeho věrný přítel o tom vědí své. Projde si tvrdým výcvikem v římské armádě, aby se jednou mohl vrátit a svrhnout krále, který mu vzal jeho zem.
Vidíme proměnu, která se s ním díky osudovým zvratům děje a ne vždy můžeme souhlasit s tím, co právě dělá.  Proměna probíhá i u dalších postav. Jejich charakter se mění. Ne každý dozraje tak, jak  by měl, ale přeci jen je posun znát.
Život v té době byl tvrdý. I tak se dala najít láska a kouzlo země, ze které tito lidé brali svou sílu. Kouzlo dávných duchů, kteří pomáhali od všeho zlého. Vidíme, jak před námi ožívá jejich život. 
Tohle jsem na knize ocenila opravdu hodně. Co mi naopak vadilo a díky tomu jsem knihu četla dlouho a po kouskách, byla malá písmenka. Pro moje oči pohroma, i když jsem si pořídila nové brýle. Za to ale autorka nemůže. Ta si dala na ději opravdu záležet a odměnou je tak dílo, které vám ukáže, jak to tenkrát mohlo být. Jak vypadala země, kde lidé ještě věřili na stará božstva a posvátná místa. Kde boj byl krutý a život v zajetí se kolikrát rovnal peklu a vy jste si přáli raději zemřít než tam být. 



Knihu vydalo Millennium Publishing, kterému za knihu děkuji a také Ivaně Špičkové.


Žádné komentáře:

Okomentovat