čtvrtek 9. března 2017

Ve stínu arény - Ivana Špičková

Ve stínu arény

Historickým románem Ve stínu arény, tentokrát vtáhne Ivana Špičková své čtenáře do Malé Asie, v období 91 př. n. l. Hrdina románu, syn vysokého úředníka, Brasidias, je podvodně zbaven cti, rodiny, majetku a stává se otrokem a jako gladiátor bojuje nejenom o svůj život, ale i o očištění jména mrtvého otce a celé rodiny.
Románový příběh je napsán tak, že čtenář bude váhat, zda četbu přerušit.



Hlavní hrdina Brasidias  voják ze zámožné rodiny, kdy otec ve funkci vysokého úředníka udělá tu chybu, že odsoudí člověka, který ačkoliv je vinen, má styky na vyšších místech a tím na sebe a svou rodinu pošle trest.
Rodina je zbavena majetku. Otec zabit a on je po ubránění své sestry s matkou, které jeho přítel odvede do bezpečí,vrhnut do okovů otroctví. Dostává se do gladiátorské školy, kde nechce být. Hnusí se mu zabíjení a myslí na útek a hlavně na svou přeživší rodinu, o které nic neví.



Zajímavé nahlédnutí do dávné minulosti, která děsí a přitom fascinuje. Kdo by neznal nějaký ten film s touhle tématikou. Kdo by někdy neslyšel o  udatných gladiátorech a nelítostných podmínkách při hrách, kde teče krev a uniká život. To vše nám zde autorka předkládá a vy jen žasnete nad jejími znalostmi. 
Příběh začíná zprávou, že se Brasidias musí dostavit domů. Obdržel dopis od otce a tak se nechá pustit z vojenského výcviku. Doma ho čekají jen starosti a pak už děj bere rychlí spád. Najednou je z něj otrok, který v nuzných podmínkách přežívá na cestě do Ravenny. Tam si ho koupí Longinus do své gladiátorské školy. Brasidias nechce bojovat. Nechce zabíjet, ale bohužel musí. Přemýšlí nad útěkem, ale ten se trestá smrtí. 
Snaží se tedy Longia přesvědčit, aby ho do arény neposílal. Ten v něm poznává muže, který není jako ostatní. Brasidias je vzdělaný a tak může pomáhat v domě a účastní se i večírků, které Longinus pořádá pro své budoucí zákazníky. Musí ale i bojovat a učit se umění gladiátorů.
Touha po svobodě je ale veliká a i strach o rodinu, o které nic neví. Když se pak chystají hry, kde může být gladiátor osvobozen, zbaven pout otroctví, jeho touha po všem ještě vzroste. Naděje, že by mohl být opět svým pánem a být s rodinou je přeci velký hnací motor.



Knize nemám moc co vytknout. Splnila má očekávání a já se zase něco nového dozvěděla o věcech, o kterých jsem měla jen mlhavou představu. Uvedla mě do světa, kde sice můžou být přátelé, ale je víc nástrah, že si nikdy nejste jistí, co bude další den, hodinu. Hlas lidu může rozhodnout ve váš prospěch nebo vás nemilosrdně zadupat do země, která lačně vypije vaši krev.Můžete najít lásku, ale i nenávist. Čest sice znamená hodně, ale ne za každou cenu.
Jediné, co mi na knize opravdu vadilo, bylo velikost písma. Ty maličké blešky se nedali moc dobře číst. Hlavně tedy já s tím měla problém. Mám brýle s velkým počtem dioptrií a po chvilce čtení mě začínali bolet oči a já knihu odkládala.


Za knihu velice děkuji samotné autorce Ivaně Špičkové, která mi knihu věnovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat