středa 4. září 2019

Nové knihy v Medvědí oáze

Nový měsíc si žádá nové přírůstky. Srpen byl na články hodně slabý - jen jeden a tak to chci v září dohánět co nejvíce. 
Začínám tedy přírůstky, které se mi od posledně podařilo nasyslit. Některé knihy budete znát z mého instagramu Zdenka Medvědí, kam sem tam něco utrousím z mého, nejen knižního, života.
Představím vám zde recenzáčky z Knihcentrum.czFortuna Libri a z Moby. Ta jediná tedy na fotce nebude, protože knihu už jsem poslala dál. Proč? To se dozvíte u představení knihy. 
Pak tu mám i malý nákup v Levných Knihách, kam jsem zavítala na konci srpna, ale hlavně vám představím svou novou úžasnou spolupráci s Nakladatelství Epocha.



Začnu s Knihcentrem, kdy se mi za tu sešli za tu dobu dva balíčky. Jeden set knih mám již přečtený a zrecenzovaný a druhý mám z poloviny rozečtený.
První set je ten zrecenzovaný - Sekerníkův jazz, Blues mrtvého muže a je celý z nakladatelství XYZ.


Sekerníkův jazz

kniha od: 

Detektivní důstojník Michael Talbot, který vede oficiální vyšetřování, usiluje o nalezení vodítek a skrývá vlastní závažné tajemství. Bývalý detektiv Luca D'Andrea si uvědomuje, že pracuje pro mafii – jejíž potřeba vyřešit Sekerníkovu záhadu je zrovna tak urgentní, jako mají úřady. A Ida, sekretářka v Pinkertonově národní detektivní agentuře, zakopne o stopu, která ji a jejího kamaráda, hudebníka Lewise Armstronga, zatáhne do toho případu a jeho hrozného nebezpečí… Jak se Michael, Luca i Ida blíží k odhalení vrahovy identity, sám Sekerník vydává výzvu neworleánskému lidu: hrajte jazz, nebo riskujete, že se stanete další obětí.


Blues Mrtvého muže

kniha od: 

"Chicago, 1928 - válka mafiánských klanů na pozadí jazzové revoluce"

Otrava vrchních představitelů města při jednom z mnoha opulentních večírků v luxusním hotelu. Nález zohavené mrtvoly bílého gangstera v postranní uličce nechvalně proslulého Černého pásu. Zmizení slavné dědičky rodinného jmění bez jediné stopy. Tyt
o tři zdánlivě nesouvisející události probudí ospalé letní Chicago z letargie. Vyšetřovatelé z Pinkertonovy detektivní kanceláře Ida Davisová a Michael Talbot, nájemný vrah Dante Sanfelippo s pověřením od samotného Ala Caponeho a fotograf Jacob Russo pátrají po pravdě, i když každý z jiného důvodu. Komu ale mohou věřit? A existuje v hlavním městě jazzu, alkoholu a korupce vůbec něco jako pravda? 


Druhý balíček od nich obsahoval knihy z Joty a Hostu, kdy hostovku jsem hned začala číst.

Když kohout dozpíval

kniha od: 

Historický román Když kohout dozpíval zachycuje složité období od dvacátých do padesátých let 17. století, tzv. třicetiletou válku. Děj se začíná odvíjet ve chvíli zdánlivého klidu večera po popravě českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Je to však ticho před novou válečnou bouří, která se vzápětí na dlouhou dobu rozpoutá. V románu se prolínají osudy několika skutečných postav naší minulosti, autorka se soustřeďuje zejména na vdovu po Kryštofu Harantovi Annu Salomenu, pozdější choť bezohledného a ctižádostivého Heřmana Černína. Zatímco se v Chebu blíží okamžik zavraždění mocného Albrechta z Valdštejna, rodí se v Žinkovech u Kokořova první potomci kamenického rodu Mukanů.


Vetešník

kniha od: 

Samotářská pečovatelka a nevrlý vetešník v domě plném tajemství… 

Maud Drennanová je pečovatelka, které se následkem tragické události v dětství zjevují upovídaní duchové svatých. Kromě své bytné se s nikým nestýká a plně se věnuje svému povolání, v němž nachází útěchu — dokud se neseznámí s panem Floodem. 

Cath
al Flood žije v rozlehlé rezidenci plné haraburdí a divokých koček. Předchozího pečovatele dohnal do blázince a Maud je jeho poslední nadějí, že bude moci ve svém sídle zůstat. 

Nesourodou dvojici stmelí láska k irským příběhům i společná nevraživost vůči Floodovu panovačnému synovi. Jenže z temných koutů domu se začnou vynořovat rodinná tajemství a záhady, které se Maud snaží s pomocí své bytné vyřešit. Byla smrt Cathalovy krásné manželky Mary skutečně nehoda? A jak s rodinou Floodových souvisí zmizení patnáctileté školačky v Dorsetu?


Fortuna Libri vydala nedávno krásnou dětskou knihu, kde je hlavní hrdina malý medvídek a to jsem si prostě nemohla nechat ujít. Ostatně jak moc se mi příběh líbil, se můžete podívat zde Chci být hasičem.


Chci být hasičem

kniha od: 

Medvídek Oskar sní jen o jednom: Až vyroste, stane se hasičem. Občas mu sice plány nevyjdou úplně podle jeho představ, ale odvaha mu rozhodně nechybí. Knížka, která pobaví malé čtenáře a jejich rodiče.


Moby jsem měla knihu od české autorky Jaroslavy Černé. Tentokrát byla zasazena do současnosti a to mi zlámalo doslova vaz. Jsem zvyklá na její historické knihy a tohle sice nebylo špatné, ale ne pro mě. Knihu jsem tedy poslala dál jiné blogerce, které udělala víc radosti.

Dům v podhradí

kniha od: 

Která ze sester se rozhodne bydlet v domě po zemřelé matce, přestože žádná nemá na dětství ty nejlepší vzpomínky? Která jako první zažije neuvěřitelné příhody, nevysvětlitelné zážitky a životní zvraty, jaké by nikdy nepředpokládala? Obě sestry musí projít nevysvětlitelnou částí života, aby pochopily, čím pravděpodobně prošla i jejich matka a všichni, kteří před nimi v tom starém domě na kouzelném romantickém místě ve stínu hradní zříceniny bydleli.



Na konci prázdnin jsme si udělali s dcerou výlet do Prahy a tak se to neobešlo i bez nákupů v knihkupectví. Na Václaváku jsme navštívil Luxor, ale zabrousili jsme i do Levných Knih na Andělu. Tam to mám hrozně ráda. I dcera si tam vybrala nějaké drobnosti. Já si na jejich stránkách vyhlédla čtyři knihy a tak jsem šla na jistotu. Jsou to

Terror

kniha od: 

Terror, je ve všech smyslech toho slova mrazivý horor, vycházející z historických událostí. Simmons jako kulisu svého příběhu použil výpravu sira Franklina, která se roku 1845 vydala hledat tzv. severozápadní cestu a jejíž osud je dodnes zahalen tajemstvím a je předmětem mnoha odborných i laických spekulací. V pestrém kaleidoskopu, proloženém četnými retrospektivními pasážemi, sledujeme osudy námořníků, kteří uvázli v ledové arktické pasti, docházejí jim potraviny, sužují je kurděje i jiné choroby a pronásleduje je tajemný a nelítostný netvor. Výprava se postupně mění v zoufalý boj o přežití. Kniha je navzdory rozsahu plná nepřetržitého napětí, nesporného vypravěčského umu a dokonale zvládnutých dobových reálií.


Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?

kniha od: 

Tragický konec Djatlovy výpravy. Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka… Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou? Zabila je lavina? Silný výboj elektrického proudu? Kulový blesk? Plazmoid? Nově vyvíjená zbraň? Vojáci? Opilí ruští papaláši? Domorodí Mansijové? Chantové? Trestanci z gulagu? UFO? Sněžný muž? Zabili se navzájem?


Vendeta

kniha od: 

Je-li zapotřebí jiného typu spravedlnosti – rychlé, efektivní a osobní –, bere si ji na starost i nový typ mstitele. Sbírka Vendeta obsahuje nové povídky od slavných spisovatelů krimirománů jako Michael Connelly, Dennis Lehane, Karin Slaughterová a pochopitelně Lee Child; ale také od právě objevených talentů, jejichž hvězda teprve stoupá.

Mezi hrdiny těchto povídek patří například policista, který viděl příliš mnoho, žena dohnaná do úzkých, obyčejný člověk, který zmůže to, co zákony nezmohou. Někteří je označují jako strážce spravedlnosti, jiní tvrdí, že jsou zkrátka jiným typem obyčejných zločinců. 

Povídky vybral Lee Child a opatřil sbírku předmluvou. Všechny texty odhalují šokující důsledky činů, jimiž se snaží muži i ženy brát zákon do vlastních rukou. 

Autoři, kteří přispěli povídkami do výboru VENDETA:
Alafair Burkeová, Michael Connelly, Brendan DuBois, Jim Fusilli, Michelle Gagnonová, Lee Child, Darrell James, Dennis Lehane, Steve Liskow, Rick McMahan, Adam Meyer, Dreda Say Mitchellová, Michael Niemann, Twist Phelanová, Zoë Sharpová, Karin Slaughterová, Orest Stelmach, Anne Swardsonová, Janice Law Treckerová, Mike Cooper, C. E. Lawrenceová.


Nejlepší americké detektivní povídky 4

kniha od: 

Zločin je všude. Lee Child vybírá dvacet povídek dokonale vystihujících atmosféru zločinů, jejichž kulisy tvoří nejrozličnější místa na mapě. Zločin je všude. V zalidněném Campeche City na Yucatánu, kde narazí nájemný vrah na uprchlíka v povídce Garyho Alexandera „Charlie a piráti“. „Čas k zabíjení“ Jona Landa představuje dalšího nájemného vraha, který se ukrývá v převleku na connecticutské internátní škole. Nomádský číšník R. A. Allena hledá sexuální uspokojení na floridských plážích.


A teď ta slibovaná nová spolupráce s Nakladatelství Epocha
Mají na fb svou skupinu Recenzenti Nakladatelství Epocha, kam jsem se přidala. Jednoho dne se tam pak objevila nabídka s knihou na recenzi. Zkusila jsem to, i když jsem mezi jejich recenzenty nepatřila, ale kniha zaujala a to opravdu hodně. Pár dní se nic nedělo a já na to i zapomněla. Jenže pak se mi přeci jen ozvali a já zajásala. K tomu mi bylo řečeno, že bych si mohla vybrat ještě jednu knihu. To jsem ani moc nemusela váhat, protože jedna novinka byla vysloveně pro mě jak dělaná. Téma s nepotopitelnou lodí mě lákalo vždy a že jsem i pár knih na toto téma i četla. Trošku jsem tedy ještě váhala nad jinou knihou jedné naší české autorky, ale to třeba příště. Tedy pokud se jim bude líbit, co o jejich knihách napíšu.

Hlavní knihou od nich je 

Přísně tajné skandály

kniha od: 

Když se přihodí nějaká ostuda, aktéři se s ní obvykle moc nešíří. Když se stane skandál, aktéři se ho snaží ututlat stůj co stůj. V mnoha případech se to i podaří. Zamést veškeré stopy je ale daleko těžší. A tak je naše historie plná příběhů, které jsme neměli znát. Proč celý svět zná Alžbětu Báthoryovou, zatímco její českou předchůdkyni nezná nikdo? Jak je možné, že zavražděného zbojníka, hrdinu románů 15 let po jeho smrti propustili z vězení? Proč se archeologové dodnes bojí otevřít hrobku významného šlechtice? Jak strašlivou historii skutečné předlohy hraběte Draculy ukrývá českokrumlovské podzemí? Na čem ztroskotal pokus českých fašistů předběhnout Hitlera a převzít u nás moc dřív, než se to podařilo v Německu? Proč se středobodem českého protinacistického odboje staly obložené chlebíčky? Na tyto a další příběhy našich dějin hledá odpovědi známý český reportér.

Nepotopitelná loď je samozřejmě 

Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit

kniha od: 

Temná nedělní noc ze 14. na 15. dubna 1912 před sto lety se stala tragickou pro nejluxusnější parník všech dob postavený společností White Star Line. RMS Titanic se během necelých tří hodin po kolizi s ledovou horou potopil na své panenské plavbě a zároveň s ním zahynuly dvě třetiny všech lidí nacházejících se na palubě. Kniha se zabývá nejen samotnou tragédií, ale podrobně i příčinami, které ji s největší pravděpodobností způsobily. Zároveň se daří ve světle nově objevených faktů vyvrátit některé hluboce zakořeněné mýty, neustále se opakující v souvislosti s potopením Titaniku. Ať už jde o osud konstruktéra Andrewse, chování následně glorifikovaného kapitána Smithe v průběhu celé noci či o nešťastné povely prvního palubního důstojníka Murdocha. Stejně tak se pokouší zmapovat a vysvětlit události následující bezprostředně po kolizi. Velmi podrobně se také zabývá možnostmi záchrany cestujících a posádky. Překvapivě se tak při detailnějším rozboru faktů jeví i slavný pokyn „ženy a děti první“.


Za všechny knihy ještě jednou všem moc děkuji.

2 komentáře: