neděle 8. září 2019

Pekárna v Brooklynu - Julie Caplin

Pekárna v Brooklynu

kniha od: 


Po nevydařeném vztahu Sophie doslova utíká do New Yorku, kde jí byla nabídnuta práce. Jde o výměnu za kolegyni, která zase z NY odjede do Anglie, kde bude místo ní.
Ubytování má nad maličkou pekárnou v srdci Brooklynu. Pekárnu vlastní Bella, která bydlí v bytě nad ní a peče ty nejúžasnější dortíky a zákusky v okolí. Občas jí tam zaskočí pomoci i její bratranec Todd nebo Wes, který má kousek od ní svůj krám s bylinkami.
Sophie se snaží zapomenout a tak nasadí až vražedné pracovní tempo. Jenže jak má při tom poznávat New York, když nezná nic krom cesty do práce a zase domů? Ještě že je tu Bella a hlavně Todd.


Cosmopolis letos vydalo už druhou knihu ze série Romantické útěky, kdy první to odstartovala kniha Kavárna v Kodani. 
Opět se zde setkáváme se Sophií, kterou jste mohli postřehnout v Kavárně v Kodani. Ta měla naplánovaný celý svůj život po boku Jamese. Jenže to by se nesmělo  stát to, co se stalo a ona se o něm dozvěděla nemilé věci. A tak se najednou místo Anglie ocitá v New Yorku. Městě tak anonymním, plného lidí, kteří jsou jí cizí. 
Ubytuje se v malém bytě nad pekárnou, kterou vlastní mladá dívka Bella. Ta je vlastně její domácí a má byt hned nad ní.
Díky ní si na nové místo začíná více zvykat. Bella jí přijme mezi sebe a své přátelé a pak je tu i Todd, Bellyn bratranec. Ten pracuje shodou okolností se Sophií ve stejném časopise a díky náhodě pak mají i stejnou kancelář.
Todd s pověstí lamače dívčích srdcí není někdo, koho by Sophie potřebovala ve svém životě, protože trablů s muži má už plné zuby. Jenže Todd se projeví jako opravdový přítel. Začne Sophii ukazovat krásy New Yorku a Brooklynu. Hlavně potom co zjistí, že Sophie je celé dny zavřená doma a od příjezdu nic neviděla a nezná.
A tak se stane, že Sophie má kolem sebe opravdové přátele. S Bellou jí spojuje i jejich vášeň pro vše sladké a pro pečení. To se ukáže jako ten správný lék na těžkosti s spojené s nešťastnou láskou. 
New York a hlavně Brooklyn si zamiluje. Jenže najednou se blíží konec práce v časopise a ona je postavena před volbu a to nejen jednu. Jak tohle asi dopadne? Vybere si správně? A co James? Nepřijde nakonec i on s prosíkem o odpuštění a pokud ano, rozhodne se Sophie správně?


Jsou knihy, které musíte přečíst hned, jak je máte v ruce a pak ty, které se ohlásí sami v ten pravý čas. U mě ten čas nastal na konci prázdnin. To jsem se pak těšila z každé stránky a příběh si vychutnávala.
Zprvu vás možná ani nenapadne, že by příběh mohl mít něco společného s předchozí autorčinou knížkou, ale jak jsem tam zavětřila jisté indície, tak mi to nedalo a šla jsem listovat do Kavárny v Kodani. Paměť mi sloužila dobře a já už si pak v klidu vychutnávala stránky před sebou.
Pekárna v Brooklynu je přesně taková, jakou ji čekáte. Milá, hřejivá a skončí přesně tak, jak čekáte. Julie Caplin si drží svůj osobitý styl a vám je při čtení dobře. Cítíte vůni kávy a dortíků, kdy jste v pekárně a lehký sluneční svit, když sedíte na trávě v Central Parku.
Chvilkami jsem si říkala, jak tohle může dopadnout. Nebo spíše, jak se k vytouženému konci naši hrdinové dostanou. Občas jste si totiž víc připadali jako na výletě. Poznávali jste město spolu se Sophií a dostali jste se i mimo velké jablko. Měla jsem chuť ta místa poznávat sama, jak živě byla vykreslena a tak jsem i neváhala vyhledat si několik oblíbených blogerů, kteří jsou zaměření na cestování a hlavně život v NY.
Když jste pak byli v pekárně a čekali než se upečou mufiny nebo váleli těsto společně se Sophií a Bellou, doslova jste cítili tu sladkou vůni kolem vás. Jak já Sophii obdivovala, když zdobila tisícemi perliček jeden svatební dort. Na to bych fakt trpělivost neměla.
Prostě a jasně - kniha je ideální odpočinkové čtení. Není to úplně přeslazená romantika, ale tak akorát a ještě se podíváte do koutů země, kam možná cestuje pouze skrze svou fantasii nebo prostřednictvím televize či videí.


Za knihu velmi děkuji Cosmopolis a Gradě, kde si ji rovnou můžete pořídit  s předešlým dílem.



Žádné komentáře:

Okomentovat