pondělí 25. července 2016

Recenze Priscilla - Dost svévolně se košatící osud - Ota Ulč

Priscilla - Dost svévolně se košatící osud

Ota Ulč napsal pozoruhodný životní příběh své čínsko-švýcarské manželky Priscilly Lim. Její dědeček založil čtyři banky, obchodní komoru a stal se ambasadorem císařského dvora, ale prosperitu rodiny rozvrátil jak Mao Ce-tung, tak Čankajšek a Priscilla se jako úplně chudá princezna vydala do New Yorku, kde pracovala pro UNICEF. Tam se poznala s plebejským emigrantem z Plzeňska Otou Ulčem. Pro Číňany byla málo žlutá a naopak v Americe byla až příliš rasově jinobarevná, a nejvíc se jí dotklo, když ji někdo označil za Japonku. Není divu, že Priscilla vstoupila do rasově smíšeného manželství s Otou Ulčem, s kterým se nikdy nenudila. Třikrát spolu objeli celý svět a přesvědčili se, jak je rozmanitý a bohatý a kolik v něm vře nesnašenlivosti, kolik absurdit člověka obklopuje a co všechno ho může obohatit, a na těch cestách se s nimi nebude nudit ani čtenář.

Vyprávění o čísnko-švýcarské manželce Oty Ulče. O jejím životě a životu po boku autora knihy, doprovázené pěknými fotografiemi z jejího života.


Mno, co k téhle knize říci...
Ne že by nebyla špatná, ale kde je Priscilla? Více než zmínka a celý příběh o ní, je spíše příběhem samotného autora Ota Ulče. Kde všude byl, s kým se seznámil, koho poznal. A poznal i svou ženu Priscillu. Nebyla to jeho první žena. Byli ženy i před ní a o těch se také zmíní, což mi trochu přišlo jako - Já jsem ten velkej samec a prostě jsem na ně měl.
Těšila jsem se u knihy na čtení o jiné kultuře zajímavé země a hlavně o zajímavé ženě a toho jsem nedočkala. Autorův styl psaní, kdy jednou je tady a vzápětí čtete o něčem jiném, mi také nesedl. Člověk se v ději ztrácel a nezachránil to i osobitý styl humoru, který sice nebyl špatný, ale občas nebyl na místě. Možná bych knihu pochopila lépe, kdybych zažila tu dobu, o které se v knize píše, ale jako husákovo dítě jsem měla problém se s knihou ztotožnit.
Malé plus dávám knize za pestrou směs fotografií s Priscillou. I díky nim jsem jí mohla trochu poznat.



Za knihu děkuji Šulc - Švarc a knihu lze sehnat zde Priscilla - Dost svévolně se košatící osud




3 komentáře:

  1. Ještě nikdy mě kniha nezklamala, tak jako tato :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám knihu rozečtenou a teda... pro naší generaci si myslím, že kniha cílená není. To je tak spíš pro muže, ale kniha vůbec není taková, jak sděluje anotace a název. Smutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak. Být jiná generace, tak se to čte jinak a hlavně by na ní musela být jiná anonce a ne lákačka o úžasné ženě, o které tam není nakonec tolik, kolik se toho slibuje.

      Vymazat