čtvrtek 4. května 2017

Démoni apokalypsy - Michael Weber

Démoni apokalypsy

Nelítostná doba na konci třicetileté války na Moravě a v Čechách. Čas divokých náboženských a mocenských sporů mezi katolíky a protestanty. Švédská vojska pod velením slavného generalissima Torstensona dobývají bohatou Olomouc a připravují se k útoku na Brno a císařskou Vídeň. S nimi se do svého rodiště vrací tajemný kaprál Coppy. Vzdělaný a vychytralý protestantský válečník se zamiluje do krásné paní Elišky z nepřátelského katolického tábora. Do cesty se mu však staví nejen její víra, ale i původ. Zatím země těžce strádá, hoří města, lidé umírají, trpí hladem, šíří se mor...
Kniha zkušeného autora historických románů vykresluje plastický obraz pohnuté etapy českých dějin a ukazuje, že i uprostřed válečného běsnění lze nalézt stopy lidskosti a laskavosti.



Příběh z doby temné a děsivé a přesto poutavě vyprávěný. Příběh jednoho muže, který se rozhodl pomstít na pozadí třicetileté války. 


Když knihu vidíte prvně, zaujme vás obálkou. I díky ní jsem si knihy všimla. 
Název může lehce zavádět k jinému žánru, ale po přečtení anonce je jasné, že nepůjde o nějaké démony z fantasy knížek, ale o historický příběh. Ten nám vypráví o muži jménem Jan Flachs alias Johann Copp. 
Vzpomínky nám ukazují jeho dětství, kdy jako malý chlapec přišel krutě o rodinu, ale i jeho postup v armádě. Dostáváme se s ním do Olomouce, kam je vyslán jako špeh převlečený za mnicha. Je jich ve městě víc a někteří za to doplatí svým životem. On má tu výhodu, že město zná a umí český jazyk. Vždyť se zde narodil.
Jeho očima sledujeme krutou válku, ale občas se tam jako záchvěv naděje zjeví láska. Paní Eliška stojí na opačné straně, ale znamená pro Johanna víc a i díky tomu je ušetřeno pár životů.
Děj válečné vřavy a drancování vám dává nahlédnout do období, které nebylo pěkné. Bylo děsivé a pro naši zemi to bylo velice smutné období. Třicetiletou válku známe hlavně díky Pražské defenestraci nebo si mnozí vybaví bitvu na Bílé hoře či popravu českých pánu na Staroměstském náměstí, kdy byl katem Jan Mydlář. Tahle kniha nám ale dodá obrázek, co bylo mezi tím. Jaká utrpení člověk musel snášet, aby přežil.

Matko, matičko, mámo má - tvůj syn hyne na chladné zemi...
Zlá válka, nejhorší z nejhorších. Matko, tys porodila syna v bolesti, aby on rozséval smrt a smrt přijímal. Matko, tvé slzy bolí, když pláčeš... každá válka je jen smrt a utrpení.

Já knize nemám co vytknout. Vyobrazila dobu, o které sice něco málo víme z dějepisu, ale která se nás už vlastně netýká. Jenže člověk by nesměl zapomínat i na temná období, která se naší zemí táhnou jak červená nit. Autor se tohoto úkolu zhostil s vervou a nasazením a ukázal, že ne vše je jen růžové. Oceňuji jeho smysl pro akci a popis všeho tak, aby to bylo realistické a bez příkras. Člověk tomu věří a je mu mnohdy až špatně z toho, co čte.



Za poskytnutí knihy velice děkuji Mobě. Příběh to byl opravdu zajímavý a já jsem velice ráda, že jsem si ho mohla přečíst. 





4 komentáře:

  1. Knihu vôbec nepoznám ale vyzerá naozaj zaujímavo. Najviac ma zaujal ten názov knihy totožný s obsahom :) takže myslím že po nej siahnem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ano, obsah je démonický, zlý a krutý, ale taková byla i doba třcetileté války. Tady je to ještě dobře popsané. Děj nenudí a stále je o čem číst.

      Vymazat