pondělí 15. května 2017

Tajemství hřbitova Crossbones - Kate Rhodes

Tajemství hřbitova Crossbones

Seznamte se s Alicí Quentin, londýnskou psycholožkou s rodinným tajemstvím, která se ocitne ve středu děsivé série vražd.

Alice Quentin je psycholožka s bolestnou rodinnou minulostí, ale je chytrá, schopná, má dobrou práci a hezkého přítele. Nyní má napsat posudek na vraha, který bude propuštěn z vězení. Vrcholem jejích dnů jsou dlouhé běžecké výlety Londýnem, při kterých zapomene na komplikované vztahy se svou matkou a bratrem a soustředí se jen na svůj dech. Dokud nenarazí na mrtvolu u bývalého hřbitova pro prostitutky Crossbones Yard.

Rány na těle mrtvé ženy nesou rukopis Raye a Marie Bensonových, kteří mučili a zavraždili třináct žen, než byli konečně dopadeni a uvězněni. Pět z jejich obětí nebylo nikdy nalezeno. Všechno se odehrálo před šesti lety a poslední věc, po které Alice touží, je vrátit se do této špinavé stoky Bensonových zvěrstev. Ale když jí policie požádá o psychologický profil vraha nalezené dívky, že se několik let staré události vrací na světlo.

Napínavá detektivka Kate Rhodes vás vtáhne do děje a pustí až na poslední stránce. 



Alice má na žádost policie posoudit psychický stav vězně, který je před propuštěním. Jako psycholožka to dělá často, ale tohle je trochu jiný případ. Morris Cley zabil prostitutku a byl spojován i s vražedným párem, který své oběti mučil a před smrtí je zohyzďoval. A stále se pár obětí z toho řádění pohřešuje. Vězně posoudí a shledá ho neškodným. Jenže pak se objeví u jejích dveří a dojde k nehodě. Alice se najednou dostává do kolotoče vyšetřování a to nejen k vůli Cleyovi, ale také proto že nalezne mrtvou dívku u hřbitova, která nese podobné stopy mučení, jako tomu bylo u řádění manželů Bensonových. K tomu všemu jí někdo začne posílat výhružné dopisy a jednou se k ní dokonce vloupá do bytu.


Novinka z Omegy vás osloví už svým názvem a hned i obálkou. Anonce i pochvalné recenze na zadní straně také slibují hodně.
Alice je úspěšná lékařka na poli psychologie a má svou zavedenou praxi. Jenže i ona má své vlastní démony a fobie, které skrývá a které si sama dobře uvědomuje. Snaží se starat o svého bratra Willa, který se před lety zhroutil a bere všemožné drogy a léky. Žije vedle jejího bytu v dodávce a sem tam k ní přijde na jídlo, ohřát se nebo pokud mu to občasné vstupy do reality dovolí, tak i vykoupat a normálně spolu komunikují.
Jednou dostane za úkol posoudit vraha, který je před propuštěním, ale policie si myslí, že by mohl opět udeřit. Také je spojován s vražedným manželským párem Bensonových. Ti ve svém domě ubytovávali spodinu a lidi bez domova, jenže se přišlo na to, že některé dívky a ženy tam byli i surově mučeny a nakonec zabity. Pár obětí se stále ještě pohřešuje.
Není z toho nadšená, ale posudek udělá. Pak jako na potvoru najde sama jednu mrtvolu, která se nápadně podobá stylem vraždy manželů Bensonových. K tomu jí začnou docházet výhružné dopisy a ona je nucena opustit svůj byt. To se stane hned potom, co jí neznámí útočník navštíví v jejím bytě s úmyslem jí zabít. Dostává celodenní ochranou péči od policie. 
Až na samotném závěru zjistíte, kdo za těmi všemi dopisy a útoky vlastně stojí. Já svou teorii měla asi od půlky knihy a pak mě autorka odvedla na jinou stopu, abych se nakonec ujistila, že mé podezření bylo správné.
V knize se ne vše ale točí kolem vražd a vyšetřování. Toho všeho tam bylo na můj vkus příliš málo. Byl to spíše výlet do psychologie samotných postav ať už se jednalo o samotnou Alici, její přítelkyně Loly, detektiva Alvareze nebo inspektora Burnse.
Bylo to ale čtivé už od první stránky a i když jsem si asi v polovině knihy říkala, že ji na chvilku odložím a budu číst k tomu i něco jiného, tak mi to nedalo a četla jsem dál. Tady nejsou potoky krve, hromady mrtvol, ale dobrá psychologická schovávačka a i to nebylo špatné.
Doporučuji tedy všem, kteří si nepotrpí na litry krve, netouží po hrůzných popisech mučení a přesto mají rádi napětí.


Za knihu velice děkuji knihám Omega, která mi ji poskytla na recenzi. Koupit jí můžete třeba i zde Knihy Dobrovský - Crossbones.


4 komentáře:

  1. On ata kniha je právě kombínacce románu pro ženy a detektivky, neco jako Pohřbení či Ztracená a proto žádný krvák, ale spíše psychologické zkoumání, taky je Alice psycholožka. Já jsem také teď publikovala knihu a já z ní nadšená, samozřejmě to není severská krimi, ale příjemné odlehčení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za komentář. Nečetla jsem ani jednu ze zmíněných knih, tak nemohu soudit. Špatné to rozhodně nebylo, ale asi budu váhat nad pokračováním.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, souhlasím, že to bylo čtivé, a to hodně. Já knihu dočetla a recenzi dnes publikovala. Mě se kniha hodně líbila a budu se těšit na pokračování :-) Ale každému se líbí něco jiného.

    OdpovědětVymazat