středa 25. července 2018

Nové knihy v Medvědí oáze

Konečně mám trochu klidu na sepsání posledních knižních přírůstků do své knihovny.
Sešlo se mi tu pár recenzních kousků, jedna výhra a hlavně balíček z Knižního klubu, který mi přišel rozdělený na dva. Jako na potvoru v tom druhém balíčku byla ta nejlevnější knížka jen za 22 kč. 


Nejprve začnu výhrou.
Měla jsem to štěstí, že jsem byla jedna z mála vyvolených, na koho se usmálo štěstí u holek z Podpory českých autorů. Kniha mi pak přišla dokonce s podpisem a milým věnováním od samotného autora.

Miláček Anglie

od: 

Kniha Miláček Anglie poutavě vypráví dramatický příběh z doby, kdy Velké Británii vládla pevnou rukou Železná lady. Tehdy spřízněné rody yorkshirských Duncanů a londýnských Gregorů, jejichž předek přišel kdysi z Čech, uzavřou po letech nedůvěry nové spojenectví. Do čela mocného klanu, který se chce dostat mezi nejbohatší uskupení v zemi, se postaví dva muži: záhadný Richard, XI. lord z Duncanu, a vlivný poradce premiérky Charles Gregor. Oba vedou neochvějně své lidi na cestě za vytčeným cílem. Když se zdá, že dosáhli až na vrchol londýnské společnosti, zasáhne do děje Charlesova dcera Patricie. Půvabná studentka z Cambridge se za zvláštních okolností ocitne koncem roku osmdesát devět v rozbouřené Praze. Zde si projde ona i její čeští přátelé těžkou životní zkouškou. Vše nasvědčuje tomu, že v ní obstáli. Brzy se však ukáže, že následky pražského pobytu mladé Angličanky jsou pro další osud rozvětvené rodiny velmi závažné… Pomoci může jediná osoba – britská královna Elisabeth.



Na řadu přicházejí recenzáky. Ty mám klasicky od MobyAlpressu a Metafory.
Z Moby mám dvě knihy. Vražda Kafkova vnuka nakonec zůstane jen do poloviny přečtená a já jí dnes odvážím do knihovny jako dar. Mé vysvětlení proč to tak dopadlo, najdete na Databázi knih v komentářích ke knize. Druhá kniha čeká na přečtení.

Vražda Kafkova vnuka

od: 

Když obyčejný sběratel drobností objeví tajemství minulosti, které může mít celosvětový dosah, neví, zda sebere odvahu, aby se ujal temných příběhů sám a šel po stopách, které se zdají být nebezpečně zameteny. Slavný spisovatel Franz Kafka měl mít syna s přítelkyní své snoubenky Felice Bauerové, Grete Blochovou. Podle svědků o něho neprojevoval pražádný zájem, protože nevěřil, že je malý Martin jeho dítětem.

Inspektor Previt

od: 

Timothy Prévit není někým, kdo by oslňoval své okolí. Není oblíben doma ani v zaměstnání. Jeho nadřízení ze 17. newyorského policejního okrsku by se ho rádi zbavili, ale to není dost dobře možné, protože má nejvyšší procento objasněných případů. Nemá rád zbraně, ale když je třeba, dokáže svého protivníka zabít tím, co je zrovna po ruce. Svérázným způsobem přispěje k bleskovému dopadení bankovních lůpičů a sebevrahovi nabídne, že s ním vyskočí z okna. Tajemná Elen Summersetová ho přesvědčí, že selhání při sexuálních středách s jeho ženou mají příčinu někde jinde. To však ještě Timothy neví, když se Elen zmocní jeho kormidla, do jakých vod se ho chystá zavést.


Z Metafory mi přišla novinka vonící dobrodružstvím a změnou. Už jsem do ní i nakoukla a vím, že se mi dobře číst.

Bella Figura: Jíst, milovat a žít po italsku

od: 

Pokud vás zaujaly Jíst, meditovat a milovat či Francouzky netloustnou, tato kniha vás určitě dostane. Najdete v ní vše, co Florencie nabízí – jídlo, víno, lásku, přátelství, eleganci, zdraví, spiritualitu a v neposlední řadě také nápadité recepty na skvělá italská jídla. Každému bez rozdílu přináší inspiraci, jak radostně žít. 

Kamin Mohammadi opustila stresující zaměstnání v Londýně. Se zlomeným srdcem, nešťastná, nespokojená sama se sebou přijíždí do Florencie, kde jí přítelkyně po dobu jednoho roku přenechala starý dům. Během 12 měsíců objevuje Kamin krásu a radosti každodenního života. Postupně se učí žít jinak a vnímat každou chvíli všemi smysly. Pořádně se zamiluje, odmiluje, aby nakonec znovu propadla lásce, zbavuje se nadbytečných kilogramů, získává ležérní nadhled a sebejistotu.


Alpress mě navnadil ve svém edičáku na thriller z lékařského prostředí, kterému se většinou vyhýbám, protože mě to prostě nebaví číst. Tohle je ale vážně povedené a v brzké době bude i recenze. Už jí mám z víc jak poloviny přečtenou a je to příjemné překvapení.

Zatímco jsi spala

od: 

Alex se probudí připoutaná na operačním stole. Muž, který se nad ní sklání, není lékař a volba, do které ji nutí, je nevýslovně absurdní a krutá. Když však Alex znovu procitne, nemá na těle žádné stopy po
zranění. A vůbec nikdo jejímu hrůznému zážitku nechce věřit, proto začíná Alex časem pochybovat o svém zdravém rozumu
… Dokud se nesetká s další obětí.


A nakonec balík z Knižního klubu. Tady jsem zalovila do slev a tak mě nejdražší kniha vyšla na nějakých 120 kč a nejlevnější jen za směšných 22 kč. K tomu ještě koupený kalendář na příští rok, abychom ho už pak nemuseli řešit. 


Tmavé stěny Willardu

od: 

Izzy je sedmnáct a je poloviční sirotek. Žije u pěstounů a okolnosti smrti jejího otce jsou víc než tragické. Nešťastná dívka najde vítané vytržení, když v místním zrušeném psychiatrickém sanatoriu najde starý deník. Objeví v něm okno do své vlastní minulosti. – Claře Cartwrightové bylo v roce 1929 právě osmnáct let. Zmítá se mezi autoritativními rodiči a láskou k italskému přistěhovalci. Když odmítne vnuceného ženicha, nechá ji otec zavřít do soukromého útulku pro duševně choré… I když se Izzy musí porvat s potížemi spjatými s novým životním začátkem, Clařin příběh ji stále poutá k dávné minulosti. Pokud Clara opravdu nebyla duševně nemocná, může to nějak objasnit i Izzyino trauma? Pátrání po Clařině osudu přiměje Izzy přehodnotit vlastní životní rozhodnutí – s šokujícími důsledky.

Boleslav - Příběh bratrovraha

od: 

Na knihu o sv. Václavovi volně navazuje další (a zatím poslední) historický román z pera Zuzany Koubkové, kniha o Boleslavovi řečeném ukrutný. Příběh se začíná až roku 950, tedy 15 let po Václavově smrti, a popisuje těžkosti, které provázely Boleslava při budování silného českého státu (které započal již jeho bratr), až po jeho smrt. I zde jsou dva možné letopočty a i zde se Zuzana Koubková přiklonila k tomu pozdějšímu a podle historiků pravděpodobnějšímu: 972.


Hotel Ritz

od: 

Život, smrt a zrada v nejslavnějším pařížském hotelu na Place Vendôme Hotel, jímž procházely dějiny Evropy. Historie rozmařilé Belle épogue, která s příchodem války zemřela za hřmotu bomb. Pod střechou Ritzu se snoubila odvaha se zradou, jiskřily diamanty, bujely intriky. Churchill, Proust, Picasso, Hemingway, Cocteau, Göring, Coco Chanel, vévoda a vévodkyně z Windsoru, Marlene Dietrichová... Státníci, spisovatelé, dvojití agenti, filmové hvězdy, aristokrati, padouši i hrdinové, ti všichni sepsali paměti tohoto hotelu, příběh o hrdinství i zradě, o drogách a sexu. Proslulá Coco Chanel si zde užívá se svým německým milencem, obávaný Hermann Göring tu polehává v pyžamu... Někdejší paní Simpsonová svému muži Edwardovi, který se kvůli ní vzdal anglického trůnu, veřejně nasazuje parohy... A bouřlivák Ernest Hemingway nakonec Ritz osvobodí... „Románový příběh by nemohl být barvitější a napínavější než skutečná historie statečnosti i zrady, sexuálních skandálů, bujarých večírků a politických intrik, která se odehrála v tomhle hotelu."

Cartierova panteřice

od: 

Podivuhodný příběh Jeanne Toussaintové, ženy, která se stala klenotem firmy Cartier...

Ze zneužívaného děvčátka z chudé bruselské rodiny se stane nejznámější kurtizána Paříže. Oslnivá, elegantní, vydržovaná bohatými aristokraty.

Pařížská smetánka se oddává prostopášnostem a radovánkám. Večírky ve velkém stylu stří
dají plesy, belle époque je v plném proudu. Jeanne jde z náruče do náruče – obdivovaná, leč opovrhovaná. Muži si vždycky berou jiné, ty počestné.

A pak jí cestu zkříží Louis Cartier, nejslavnější klenotník světa. Říše diamantů a zlata se otevírá. Jeanne, zamilovaná do šperků, popustí uzdu fantazii a vymýšlí pro něj ty nejkrásnější klenoty. Hlavy států si u nich podávají dveře, králové, mahárádžové...
Téměř celým stoletím prochází tato neobyčejná žena s hlavou vztyčenou, vzdoruje nacistům stejně jako démonům vlastní minulosti.
Vášnivý příběh vyprávěný v první osobě vtáhne čtenáře rovnou do magického světa, kde Coco Chanel navrhuje své první skandální modely, dámy šílí z baletu uhrančivého Ďagileva a v baru popíjí Ernest Hemingway...


Poslední

od: 

Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému.

Dům na prahu noci

od: 

Amedeo Esposito, nalezenec z Florencie, našel konečně svůj domov na maličkém ostrůvku na samém jihu Itálie. Zaujal ho dům, o němž místní lidé tvrdí, že v něm straší. Amedeo opravil drolící se zdi, vyměnil zetlelé dveře a zametl podlahy a hrdě zde otevřel bar, který pojmenoval „Dům na konci noci“. Obklopen šuměním moře a vůníbougainvillejí tu začíná svůj nový život s krásnou, nesmírně inteligentní učitelkou Pinou. Dům na konci noci se stává domovem pro celé generace odvážné a chaotické rodiny Espositových, zatímco na ostrov doráží století prudkých změn, po válce přicházejí turisté a také recese. Je to místo plné příběhů, legend a občas i zázraků. Mění se režimy, na světlo vycházejí zrady a vznikají nečekaná přátelství, ale Dům na konci noci zůstává jako pozadí pro dávné sváry i dějiště velkých lásek. 


A nakonec ta poslední nejlevnější. Její cena mě až šokovala.

První dojmy

od: 

Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18.století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.


Jistě mnoho knih znáte, nebo jste dokonce četli. Já si prostě občas ráda počkám na takovéhle výprodeje. Dělá mi to radost, že ušetřím nějakou tu korunu navíc jako nezaměstnaná. Knihy jsou totiž moje radost a potěšení. To ale asi nemusím moc říkat.



9 komentářů:

  1. Ke knihám gratuluju. :) Hned několik z nich bych si hned přečetla...Hlavně Tmavé stěny Willardu, které mě lákají už opravdu dlouho. :) Užij si čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Tmavé stěny mě stály jen 79 kč, což je opravdu super cena. Té už se nedalo odolat.

      Vymazat
  2. Na Hotel Ritz a Panterovi jsem také koukala, ale zatím jsem odolala. Jinak všechno super kousky. Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit Bella figura. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na právě koukám už hodně dlouho a cena za ně byla pro mě také hodně přijatelná. I když já bych za ně dala klidně i víc, ale tady jsem už nějak neváhala.
      Figuru mám čtenou jen pár stran a bude to, myslím, ok. Nenáročné čtení do vany. Tedy pokud se tam neutopím při čtení Prevíta. Tam se lámu smíchy skoro na každé stránce a občas bublám do vody, jak dusím hlasité chechtání :-D

      Vymazat
  3. Pěkná knižní nálož! Už jsem koukala včera, ale nerada píšu komentáře z mobilu.
    Já už si taky objednala v KK ve výprodeji, dnes jsem si to byla vyzvednout. Máme stejnou jednu knihu - Tmavé stěny Willardu. Taky jsem neodolala. Knihu Poslední mám už doma, ale kdybych neměla, tu bych si taky koupila. Ta série z Metafory mě taky láká, doma mám jednu o Picassovi, tyhle životopisy jsou fajn. Jo a toho Boleslava jsem na tebe přesně tipovala, jak jsem projížděla stránky výprodeje, normálně jsem si řekla, že tuhle knihu si určitě koupíš, a fakt že jo :-)) Tak ať se líbí a dostaneš se k nim brzy. Jo a ještě gratuluji k výhře :-) Já už dlouho nic nevyhrála, mé šťastné období asi skončilo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Boleslav být musel, když už jsem četla o jeho bráchovi a babičce a zajímá mě pohled i na tuhle osobnost českých dějin. Poslední jsem myslím u tebe i zaregistrovala. Já mám z Metafory zase ty Labutě z páté avenue a byla z ní i Gala Dalí. Na tyhle jsem koukala už dlouho a moc si je přála stejně jako před ním butik Astore Place.

      Vymazat
  4. To je pěkná nadílka. Nejvíce mě láká Poslední. Tu už jsem někde i měla v ruce. Ale nakonec jsem ji tam nechala. Mám doma hroznou kupu koupených a nepřečtených knih, tak se zatím držím, ale už mám absťák a pár vyhlédnutých kousků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      Já mám nepřečtenou cca půlku knihovny a nějak mě to netrápí. Ten pohled na plnou za to stojí. O to je občas horší výběr, ale intuice mi funguje celkem dobře. Poslední byla snad jen za 99 kč. Taky jsem po ní pokukovala hodně dlouho.

      Vymazat
  5. Taková spousta určitě skvělých knih! :) Já neznám ani jednu, ale asi nejvíce mě zaujaly Bella figura (věřím, že to je super pohodové čtení na léto) a Poslední :)

    OdpovědětVymazat