úterý 13. listopadu 2018

Temné hlubiny - Robert Bryndza

Temné hlubiny

od: 

Když dostane detektiv šéfinspektor Erika Fosterová tip, že by klíčový důkaz ve velkém drogovém případu mohl být ukryt v zatopeném lomu na okraji Londýna, nařídí jeho prohledání. Z hlubin však její kolegové vyzdvihnou nejen důkazy k tomuto případu, ale i kostru malého dítěte.
Pozůstatky jsou rychle identifikovány jako Jessica Colli
nsová. Sedmiletá dívka, jejíž zmizení plnilo stránky novin před šestadvaceti lety.
Erika musí začít spojovat střípky z minulosti se současností a nořit se stále hlouběji do rodinných vztahů Collinsových i do života vyšetřovatelky Amandy Bakerové, která si nepřestala vyčítat, že zmizení holčičky nedokázala vyřešit. Erika brzy zjistí, že toto vyšetřování bude jistě jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších v její kariéře.


V zatopeném lomu se ukrývá nejen důkaz z velké drogové aféry, ale i nečekaný objev. Tím je tělíčko děvčátka, které je pohřešováno už od roku 1990. Malá Jessica Collinsonová tehdy zmizela, když šla na narozeninovou oslavu své kamarádky a od té doby ji nikdo neviděl. Až teď po šestadvaceti letech se najdou její ostatky, které otvírají staré rány a křivdy. Erika Fosterová řeší tak nejnáročnější případ a k tomu ji navštíví i její sestra ze Slovenska se svými malými dětmi. Jak tohle vyrušení jejího soukromí ovlivní případ? Bude její úsudek opět objektivní, nebo ji přemůžou city? Přeci jen se jedná o případ s maličkým dítětem, které bylo ve věku její neteře. Předchozí vyšetřovatelku Amandu Bakerovou to stálo kariéru. Nedopadne tak nakonec i Erika? 


Tahle kniha byla vydána loni touhle dobou u Cosmopolisu. Díky předchozím dílům jsem plynule navázala i na tento. Opět jsem se přesvědčila, že Bryndza ještě nevytáhl všechny trumfy z rukávu. Že má stále ještě co nabídnout a nás čtenáře napnout jak kšandy.
Celkem nudná prohlídka zatopeného lomu, kde se hledají balíčky s drogami otevře tajemství, které mělo navždy zůstat pod hladinou. Potápěči najdou nejen drogy, ale i něco navíc. Kostra malého dítěte, která brzo nebude jen neznámou obětí, ale bude mít i své jméno.  Malá Jessica Collinsová je už roky pohřešovanou. Byl tu kdysi jeden muž, který to možná spáchal, ale nakonec mu to neuznali. I díky tomu padla na dno tehdejší vyšetřovatelka Amanda Barerová. Ukázala nenápadně na toho muže a on díky jejím činům zůstal poznamenaný. Jenže toho i tak nezbavilo obvinění a jeho stín přetrvává do dnes.
Erika, která nemá pravomoce na případu pomáhat, si prosadí, že je nakonec k němu přidělena. Pustí se do bolestivého zkoumání minulosti a odhalování pravdy. Do toho ji vyrušuje nečekaná návštěva její sestry s dětmi. Ti se musí v Anglii na chvilku schovat před problémy doma. Jenže malé neposedné děti a chaos, který najednou vypukne v jejím bytě, jí na klidu nepřidají.  
Erika se tak snaží najít možná vodítka v dávno zapomenutém případu, tak hledá stopu po útočníkovi, který si vybral za cíl její byt. Byt, kde byla v době útoku i její sestra s dětmi. Vypadá to, že si je spolu útočník spletl. A oběti přibývají i jinde.


Temné hlubiny jsou jiné. Tím, že se nesoustředíme na přítomnost, ale hledáme stopy v minulosti. Stopy, které už možná vychladli a některé úplně zmizeli. 
Erika je opět tou odvážnou ženou se sehraným týmem za zády v čele s Mossovou a Petersonem. Sledujeme její buldočí zakousnutí do případu a nalézáme i něco nového. Rodící se city, které by neměli být. Nejsou správné vůči Markovi. Jenže ten je mrtví. 
Sama jsem byla moc zvědavá, jak tenhle případ dopadne. Měla jsem své domněnky, kdo by to mohl udělat. Kdo by mohl být tak bezohledný a zabít malé dítě. Jenže jak už to bývá, bylo vše jinak. Vše se obrátilo a to, co se zdálo zjevné po pár stranách, bylo najednou pryč. Jako když zafouká vítr a rozpráší vás. Ten konec prostě nečekáte.

Za knihu velmi děkuji Cosmopolisu a Gradě, kde můžete knihu a i další autorovi příběhy koupit.


Žádné komentáře:

Okomentovat